23 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Προβάδισμα 2,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Public Issue για τις ευρωεκλογές, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 30%, η ΝΔ 27,5%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελιά με ποσοστό 8,5%. Σε υψηλό ποσοστό, στο 24%, παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος. Από την Κρήτη θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, με ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20:00 απόψε, Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας. Χθες, από την Ομόνοια, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική ανοιχτή συγκέντρωση τόνισε ότι το δίλημμα είναι: «ΣΥΡΙΖΑ τώρα ή λιτότητα χωρίς τέλος», «αξιοπρέπεια τώρα ή υποτέλεια χωρίς τέλος».
   
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο. Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών. «Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρυ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν.Χριστοδουλίδης. Σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, αναμένεται να εξαπολύσει ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα στις 19:00 απόψε, Παρασκευή. 

Χθες, από τα Ιωάννινα, κλιμακώνοντας την προεκλογική αντιπαράθεση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί. Αυτό το ατύχημα πρέπει να το εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή».Με πολίτες του Ηρακλείου συναντήθηκε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης στο λιμάνι του Ηρακλείου και απαντώντας σε όσους ρωτούν για την ιδεολογία του χρησιμοποίησε δανειζόμενος αποσπάσματα από κείμενα της Κρήτης, που έγραψαν ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος και ο Βιτσέντζος Κορνάρος.

Κόσμος: Η έκπτωτη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης παρουσιάστηκε στο αρχηγείο του στρατού μετά την κλήση του στρατηγού Πραγιούθ Τσαν-Ότσα, ο οποίος έχει αναλάβει την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την αναστολή του Συντάγματος. Ενώπιον της στρατιωτικής διοίκησης κλήθηκαν και άλλα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη. Απαγόρευση εξόδου για 155 πολιτικούς, συνελήφθησαν αρχηγοί των διαδηλωτών των δύο αντίπαλων στρατοπέδων. Να συμμεριστεί την «ετυμηγορία» του ΟΑΣΕ για τις επικείμενες ουκρανικές εκλογές κάλεσε τη Ρωσία η γερμανίδα καγκελάριος, λίγες ημέρες πριν το στήσιμο της κάλπης για την προεδρία της Ουκρανίας. 

Το Κρεμλίνο, που θεωρεί πραξικοπηματική τη σημερινή ηγεσία του Κιέβου, έχει αφήσει αρκετές αμφιβολίες για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στη διαδικασία. Ψήφους από παντού κερδίζει το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στις τοπικές εκλογές της Αγγλίας, ενώ οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν. Η εικόνα στις τοπικές εκλογές αντανακλά ως ένα βαθμό αυτό την επίδοση του UKIP στις ευρωεκλογές. Στο Λονδίνο άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις. Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Πέμπτη να χορηγήσει στη Σκωτία μεγαλύτερη αυτονομία εφόσον οι πολίτες ψηφίσουν «όχι» στην αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
   
Διώξεις για απαγωγή και βιασμό ασκήθηκαν σε βάρος του 41χρονου για την υπόθεση της απαγωγής και αιχμαλωσίας μιας κοπέλας επί μία δεκαετία. Ο δικηγόρος του 41χρονου Ισίντρο Γκαρσία ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η κοπέλα -15 ετών όταν είχε απαχθεί- είχε πάει μαζί του με τη θέλησή της και ότι αυτός την αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια σαν «βασίλισσα».

Οικονομία: Στην επανέκδοση αποφάσεων για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη συγκροτήθηκε 4μελής ομάδα εργασίας αποτελούμενη από υπάλληλους της Διεύθυνσης ΦΠΑ της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, η οποία θα πρέπει έως τα τέλη Ιουνίου να επανεκδώσει αποφάσεις ΦΠΑ. Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 14 δισ. ευρώ από ΦΠΑ εντός του 2014.
   
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας κατά μια βαθμίδα σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-» προχώρησε σήμερα Παρασκευή η Standard & Poor's. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας παραμένουν σταθερές και οι κίνδυνοι είναι εξισορροπημένοι για τα επόμενα δύο χρόνια. Τον νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την Ελλάδα, αλλά και στοιχεία για την πρόοδο του ΕΣΠΑ θα παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Αθλητισμός: Μόλις μία ομάδα από αυτές που συμμετέχουν στα πλέι οφ ανόδου της Super League πήρε άδεια από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, αφού όπως φαίνεται μόνο ο Ηρακλής Ψαχνών τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η ομοσπονδία. Παρουσία του Γιώργου Σαρρή έγινε η απογευματινή προπόνηση της Εθνικής μας, αφού ο πρόεδρος της ΕΠΟ μάζεψε τους παίκτες και τους μίλησε για το επερχόμενο Μουντιάλ. 

Όσον αφορά την προπόνηση, που ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, συμμετείχαν και οι 23 παίκτες ενώ υπήρξε ένα απρόοπτο με τον Παναγιώτη Γλύκο να αποχωρεί από την προπόνηση μετά από δυνατό σουτ που δέχθηκε στο πρόσωπο όμως δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Σε επιτυχημένη εγχείρηση στο γόνατο υπεβλήθη ο Λουίς Σουάρεζ το απόγευμα της Πέμπτης, και πλέον κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το οποίο ξεκινάει στις 12 Ιουνίου, ενώ η Ουρουγουάη ξεκινάει τις υποχρεώσεις της δύο μέρες μετά, δηλαδή στις 14 του μήνα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΜΑΪΟΥ)

1618: Αρχίζει – με αφορμή την «Εκπαραθύρωση της Πράγας – ο 30ετής πόλεμος.

1878: Η Κύπρος προσαρτάται στην Αγγλία, μετά από μυστική συμφωνία με την Αγγλία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1906: Ερρίκος Ίψεν, σημαντικός θεατρικός συγγραφέας διεθνούς βεληνεκούς.

1943: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1934: Bonnie και Clyde (Parker), διάσημο ζευγάρι παρανόμων, που σκοτώθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας στην Louisiana. Στην κινηματογραφική ιστορίας τους τούς υποδύθηκαν ο Warren Beatty και η Faye Dunaway.

Δεν υπάρχουν σχόλια: