17 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Για συντονισμένη προσπάθεια να ματαιωθεί το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Δ.Βίτσας έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο λαός της Θεσσαλονίκης θα ματαιώσει τα σχέδιά της». Στα κατεχόμενα βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σε δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου προχώρησε ο πρωθυπουργός το Σάββατο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του α' γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Ο Αντ.Σαμαράς τόνισε ότι η πόλη δεν πρέπει να αφεθεί σε όσους θέλουν την αναρχία και γι' αυτό θα πρέπει να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας με στόχο καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη». «Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου» διεμήνυσε.

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το φάντασμα που πλανάται πάνω από τις κάλπες της 25ης Μαΐου. Θα ψηφίσει η Ευρώπη κόμματα που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ένωσης, που αμφισβητούν τις βασικές αξίες του Διαφωτισμού, που θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της Ιστορίας της; Ή μήπως οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί; Η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασιλική Γεωργιάδου, που μελετά την πολιτική συμπεριφορά των ακροδεξιών κομμάτων στη Δυτική και Νότια Ευρώπη, μίλησε για το σύνθετο παζλ της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας που συμμετείχε εν όψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού συμβούλου ψήφου Euvox, εξηγεί τι είναι (και τι δεν είναι) η χρήσιμη αυτή εφαρμογή.

Κόσμος: Η Μπόκο Χαράμ δεν αποτελεί πλέον μια τοπική απειλή, αλλά έχει μετατραπεί σε Αλ Κάιντα της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, στη διάρκεια Συνόδου στο Παρίσι κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης που απήγαγε περισσότερες από 200 μαθήτριες στη Νιγηρία. Έτοιμες οι γειτονικές χώρες για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Μπόκο Χαράμ, λέει το Τσαντ, συνολικό σχέδιο ζητά η Γαλλία. Δύο ακόμα σορούς ανθρακωρύχων ανέσυραν τα συνεργεία διάσωσης από το ορυχείο στη Σόμα, ανεβάζοντας τους νεκρούς στους 301. Πρόκειται για τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας, καθώς η επιχείρηση διάσωσης και ανάσυρσης των σορών έφτασε στο τέλος της. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είπε ότι δεν υπάρχουν άλλοι ανθρακωρύχοι μέσα στο ορυχείο.

Αντιμέτωπες με τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τα Βαλκάνια εδώ και πάνω από έναν αιώνα βρίσκονται η Βοσνία και η Σερβία, μετρώντας νεκρούς και μεγάλες καταστροφές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς επτά ανθρώπων σε πλημμυρισμένα σπίτια στη Βοσνία, ενώ στρατιώτες έσπευσαν να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν στοιβαχτεί σε σχολείο στη Σερβία. Σύμφωνα με το AP, που επικαλείται τις αρχές των δύο χωρών, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20.

Αρνητικοί είναι οι πολίτες της Βόρειας Ευρώπης ως προς την ελεύθερη μετακίνηση όλων των εργαζομένων εντός της ΕΕ, όπως καταγράφεται στους χρήστες του EUvox. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ανατολικής και νότιας Ευρώπης που βιώνουν την οικονομική κρίση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς εργασίας εντός ΕΕ. Τη λήψη μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ζητεί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, η Εκλογική Επιτροπή της χώρας, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ψηφίσουν.

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, δίνοντας έτσι μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη χώρα της ζώνης του ευρώ που ολοκλήρωσε πέρυσι το πρόγραμμα διάσωσης. Η Γερμανία δεν υποστήριξε ποτέ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, σχετικά με τα δημοσιεύματα των Financial Times σχετικά με το λεγόμενο «σχέδιο Ζ».

Μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού από τη Ρωσία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, συζητήθηκαν στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Γκ.Έτινγκερ και ο ΥΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης, είναι αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας, εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εγκατάσταση μηχανισμών αντίστροφης ροής στους διακρατικούς αγωγούς, αξιοποίηση ενδογενών πηγών ενέργειας, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού.

Αθλητισμός: Το ντέρμπι του Σαββάτου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκο στην Τούμπα, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής, έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για τους «πράσινους», που θα επιδιώξουν να τελειώσουν αήττητοι τα πλέι οφ, έχοντας κατακτήσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρό κίνητρο, καθώς θέλει να πάρει... τουλάχιστον το «καλό» εισιτήριο του Europa League και να μην τερματίσει 3ος. Στο άλλο παιχνίδι της αγωνιστικής υπάρχει, επίσης, μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον για τον Ατρόμητο, που υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, καθώς θέλει τη νίκη για να αποφύγει την τελευταία θέση και το 2ο προκριματικό του Europa στα μέσα Ιουλίου.

Το πιο συναρπαστικό και... τρελό πρωτάθλημα στη σύγχρονη ιστορία της Primera Division ολοκληρώνεται και οι προβολείς στρέφονται στο «Καμπ Νου», όπου απόψε (19:00) Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης μονομαχούν για τον τίτλο. Η Ατλέτικο τα παίζει όλα για τον τίτλο και το επόμενο Σάββατο, θα κυνηγήσει την κατάκτηση της Ευρώπης στον τελικό του Champions League. Αν τα καταφέρει, η φετινή ομάδα θα περάσει στην ιστορία ως η πιο επιτυχημένη στην υπεραιωνόβια ιστορία του συλλόγου. Αν όχι, κινδυνεύει να «ακυρωθεί» όλα η φετινή της προσπάθεια και να της μείνει η... ταμπέλα του «λούζερ», όπως συνέβη πριν 12 χρόνια με τη Λεβερκούζεν.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΜΑΪΟΥ)

1792: Ιδρύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1510: Sandro Botticelli, Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: