12 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προέδρου Αναστασιάδη, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο, εντός Μαΐου. Χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε λίγες ημέρες ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, επικρίνει τον Ευ.Βενιζέλο για το «εκβιαστικό δίλημμα» που θέτει προς τους πολίτες, ενώ εξαπολύει βολές κατά του Αντ.Σαμαρά για την επιλογή παλαιών στελεχών για καίριες θέσεις, σημειώνοντας ότι «ίσως εννοεί τη σταθερότητα στα πρόσωπα». Τι λέει για υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Ο κ. Καμίνης απέχει πολύ από την εικόνα που του παρουσιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει «έντονη δραστηριότητα παλαιοκομματικού τύπου» χωρίς να μιλά για το τι έκανε τα προηγούμενα 3,5 χρόνια. Τα αρνητικά συναισθήματα της πλειοψηφίας των πολιτών σε σχέση με τη ζωή τους, την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και το μέλλον τους, καταγράφει το δεύτερο μέρος της έρευνας πολιτικής συγκυρίας της Public Issue.

Κόσμος: Η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στην κορυφή της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, με τους «28» να κινούνται προς συνέχεια της επιβολής κυρώσεων σε Μόσχα και φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία. Οι πληροφορίες μιλούν για ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων σε περίπου 14 πρόσωπα και δύο εταιρείες με έδρα την Κριμαία. «Πολύ αισιόδοξος για επιτυχία» στην αναζήτηση των πάνω από 200 μαθητριών που έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Τζόναθαν Γκούντλακ, δεδομένης της «συνδρομής της διεθνούς κοινότητας». Οι φιλορώσοι διοργανωτές των δύο αμφιλεγόμενων δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά υπέρ της «αυτοδιάθεσης» που έβγαλε η - διάτρητη για τη Δύση - διαδικασία: Το ποσοστό στο Ντονέτσκ αναφέρεται στο 89%, το οποίο θέλει τώρα να σχηματίσει τη «Νέα Ρωσία», και στο 96% για το Λουχάνσκ. 

Εν αναμονή της στάσης που θα κρατήσει η Μόσχα, η οποία επισήμως είχε «συστήσει» αναβολή, απορρίπτουν Κίεβο, ΕΕ και ΗΠΑ τη διαδικασία ενώ οι «28» απειλούν με νέες κυρώσεις. Η τελευταία φάση των ινδικών εθνικών εκλογών ξεκίνησε τη Δευτέρα στην πόλη του Βαρανάσι μετά από πέντε εβδομάδες μαραθώνιας εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (3:30 ώρα Ελλάδας). Η καταμέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται την Παρασκευή. Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9%.

Οικονομία: Παρά τη σχετική μείωση που κατέγραψαν τον Μάρτιο, οι γερμανικές εξαγωγές παρουσιάζουν αξιοσημείωτη σταθερότητα. Η βελτίωση της κατάστασης στις χώρες της κρίσης ενισχύει τις θετικές προοπτικές ωστόσο υπάρχει και η Ουκρανία. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης η HSBC, ο σύμβουλος της τράπεζας, έχει κάνει θετική εισήγηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ιδρύματος και έχει ήδη βρει επενδυτές για την έκδοση των νέων τίτλων. 

Το ποσό της αύξησης αναμένεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί να αυξηθεί εάν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Στο Εθνικό Τυπογραφείο εστάλη για δημοσίευση η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 149 θέσεων τακτικού προσωπικού, τελωνειακών στο υπουργείο Οικονομικών. Με τη δημοσίευση της προκήρυξης στο φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως θα ξεκινήσει και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.  

Αθλητισμός: Η αγωνιστική της... χαμένης ευκαιρίας ήταν η 37η για το ισπανικό πρωτάθλημα. Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα απέτυχαν να νικήσουν κι έτσι η πρώτη, που έμεινε μέσα στην έδρα της στο 1-1 με τη Μάλαγα, έχασε την μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» απόψε το πρωτάθλημα και η δεύτερη, που την ίδια στιγμή έμεινε στο 0-0 με την αδιάφορη Ελτσε, περιμένει πλέον την τελευταία αγωνιστική και τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Καμπ Νου», όπου θα κριθούν τα πάντα και με νίκη θα πετύχει την ανατροπή στο τέλος και θα πάρει τον τίτλο. Οσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, ηττήθηκε 2-0 από τη Θέλτα και έμεινε και μαθηματικά εκτός τίτλου.

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε τις ελπίδες για κατάληψη της πρώτης θέσης στα πλέι οφ, επικρατώντας με τέρματα των Σαλπιγγίδη (74') και Αθανασιάδη (78') του Ατρόμητου με 2-1 (37' Ταυλαρίδης) στο Περιστέρι, στο πλαίσιο της 4ης ημέρας και μειώνοντας τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στους τρεις βαθμούς. Να σημειωθεί ότι ο «Δικέφαλος» ολοκλήρωσε τον αγώνα με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Τζαβέλλα στο 89', ενώ στις καθυστερήσεις ο Γλύκος απέκρουσε πέναλτι του Παπαδόπουλου, μία απόφαση που ο Στυλιάρας χρειάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του για να την «ανακαλύψει».
  
Με κεφαλιά - γκολ του Μπεργκ στο 51' ο Παναθηναϊκός κατάφερε να νικήσει τον Αστέρα Τρίπολης (Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης 1-0) στη Λεωφόρο και να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στην 4η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Ετσι, οι «πράσινοι» έφτασαν τους 10 βαθμούς στην ειδική βαθμολογία και έχουν πίσω τους τον ΠΑΟΚ στο -3 από την κορυφή. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά, έκανε πτήση... ανατροπής μέσα στο Περιστέρι (Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 1-2), καθώς ο Ατρόμητος προηγήθηκε, αλλά οι Θεσσαλονικείς γύρισαν το ματς και τελικά το πήραν έστω και με 10 παίκτες για περίπου έξι λεπτά, ενώ ο Γλύκος χρειάστηκε να αποκρούσει και πέναλτι (τραβηγμένο από τα μαλλιά του... Στυλιάρα) του Παπαδόπουλου στο 91'.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΜΑΪΟΥ)

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο της Μακρονήσου που προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1958: Ανδρέας Πετρουλάκης, διακεκριμένος σκιτσογράφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1992: Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: