16 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιείται η γενική πρόβα για την μετάδοση και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η πρώτη επίσημη και ασφαλής εικόνα για τα αποτελέσματα θα δοθεί περίπου στις 23:00 την Κυριακή. Τρεις εγκύους που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης μετέφερε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αθήνα, από την Κω και τη Σαντορίνη, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προβάδισμα 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs. Επίσης, η πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά στο ερώτημα αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει πολιτική αστάθεια στη χώρα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, σύμφωνα με τον δικηγόρων των εργαζόμενων Γιάννη Καρούζο.

Δεν ήταν το πρώτο ντιμπέιτ για τους υποψήφιους προέδρους της Κομισιόν, αλλά ήταν το πρώτο με όλους τους υποψήφιους. Σε αυτό συμφωνεί ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος όμως δεν αναδεικνύει ιδιαίτερα «ψηλά» την τηλεμαχία των Βρυξελλών. Όλοι τα έβαλαν με τη λιτότητα, σχεδόν όλοι με τον Γιούνκερ, ενώ συμφώνησαν σε δύο σημεία: πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι ένας από τους πέντε...

Κόσμος: Η Soma Holding, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο στη δυτική Τουρκία που βύθισε στο πένθος τη χώρα, αρνείται ότι αμέλειά της διοίκησης προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα. «Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας, την ώρα που ο υπουργός Ενέργειας «ευελπιστεί ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 302» οι νεκροί. Ισχυρό προβάδισμα δίνουν στο αντιπολιτευόμενο BJP τα πρώτα αποτελέσμα από τις εκλογές στην Ινδία, φέρνοντας τη χώρα ενώπιον αλλαγής μετά από πολύχρονη κυριαρχία του κόμματος του «Εθνικού Κογκρέσου». 

Η καταμέτρηση στην ογκωδέστερη εκλογική διαδικασία που έχει στηθεί ποτέ συνεχίζεται, αλλά το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης έχει αναγνωρίσει την ήττα του. Μεταξύ αγανάκτησης και πένθους, συγγενείς και φίλοι ξεκίνησαν να θάβουν τους νεκρούς ανθρακωρύχους από η φονική πυρκαγιά στο ορυχείο της Σόμα ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για ανάσυρση σορών. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 284 ανθρωκωρύχοι ενώ αγνοούνται περίπου άλλοι 140. 

Οργισμένες διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Σε όλη τη Βραζιλία επεκτάθηκαν διαδηλώσεις εναντίον της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου, εξοργισμένοι για τα κεφάλαια που έχουν ξοδευτεί για το Μουντιάλ ενώ λείπουν οι επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι διαδηλώσεις, από τις οποίες δεν έλειψαν τα επεισόδια, δεν ήταν μεν τόσο μεγάλες όσο οι τεράστιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών αλλά «ταρακούνησαν» σχεδόν κάθε πόλη στην επικράτεια της Βραζιλίας. 
 
Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη νότια Καλιφόρνια εξακολουθούν να απειλούν πολλά σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν, εξ αιτίας της ταχύτητας με την οποία κινείται η φωτιά υποβοηθούμενη από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οικονομία: Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τα έσοδα της Coca Cola HBC διαμορφώθηκαν στα 1,33 δισ. ευρώ έναντι 1,431 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν ζημιές 35,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο καθαρός όγκος πωλήσεων ανήλθε σε 409,6 εκατ. κιβώτια, έναντι 426,7 εκατ. κιβώτια στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Την αιφνίδια τροποποίηση του καταστατικού του «Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καύσιμων» κατήγγειλε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠΟΠΕΚ), επικρίνοντας στελέχη του υπουργείου Εργασίας ότι παρείχαν «παραπλανητικές υποσχέσεις εφησυχασμού» στους βενζινοπώλες.

Αθλητισμός: Συνελήφθη ο οπαδός της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή εισέβαλε στο γήπεδο και χτύπησε τον αρχηγό της Ντιναμό Μόσχας, Βλαντιμίρ Γκράνατ με αποτέλεσμα να υποστεί διάσειση. Το επεισόδιο αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα, στο 86ο λεπτό κι ενώ η Ντιναμό βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 4-2. Από τα γραφεία της Τούμπας πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης βουλευτές της Θεσσαλονίκης για να συζητήσουν μαζί με στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τα θέματα που απασχολούν τον «Δικέφαλο» του Βορρά. 

Σχεδόν όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση κυρίως στη ρύθμιση για την αποπληρωμή του πρωτογενούς χρέους, θέμα για το οποίο ο μεγαλομέτοχος, Ιβάν Σαββίδης, έχει... χιλιοπαρακαλέσει την Πολιτεία να δεχτεί τα χρήματα που προσφέρει (περίπου 12 εκατ. ευρώ). Βέβαια, όλοι τους τόνισαν ότι οι τροπολογίες... θα κατατεθούν, αλλά υπάρχει πάντα η Τρόικα, η οποία αν δεν δώσει τη συγκατάθεσή της, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Δυσαρέσκεια για τους απόντες!

Σε αναζήτηση ομάδας για να συνεχίσει την καριέρα του βρίσκεται από την Πέμπτη και... επίσημα ο Απόστολος Βέλλιος, όπως επιβεβαίωσε ο τεχνικός των «εφοπλιστών», Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Ο 22χρονος, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της αγγλικής ομάδας το 2011 από τον Ηρακλή, έμεινε ελεύθερος μετά τη λήξη του συμβολαίου του, καθώς ο σύλλογος δεν του έκανε πρόταση ανανέωσης. Στο διάστημα που βρέθηκε στο «Μερσεϊσάιντ» ο Βέλλιος πέτυχε 3 γκολ σε 24 συμμετοχές με την φανέλα των «ζαχαρωτών», ωστόσο, στην τρέχουσα περίοδο δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε μία φορά.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΜΑΪΟΥ)

1920: Η Ιωάννα της Λωρραίνης ανακηρύσσεται αγία.

1929: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των βραβείων Oscar.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1948: Κάτια Δανδουλάκη, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1953: Django Reinhardt, τσιγγάνος βελγικής καταγωγής που υπήρξε βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της jazz.



Δεν υπάρχουν σχόλια: