18 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Aισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τρίπρας,  πριν από τη δημοσιοποίηση των exit poll του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας από το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Μώραλη, κάνει λόγο σε επίσημη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μας ενώνει ο Πειραιάς», Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος κατέθεσε σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Συνεδρίασε ατύπως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει το μέχρι εκείνη την ώρα αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι ήταν πολύ θετικά τα αποτελέσματα και ζητήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στα πάνελ.

Κόσμος: Το θάνατο του αρχηγού της συριακής αεροπορίας, του πτέραρχου Χουσεΐν Ισάκ, μεταδίδουν ομάδα παρατηρητών της σύγκρουσης και μέσα φίλα προσκείμενα στο καθεστώς. Ο Ισάκ φέρεται να έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό, όταν αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν σε αεροπορική βάση έξω από τη Δαμασκό. Ανάφλεξη στην Τρίπολη της Λιβύης με επίθεση της παραστρατιωτικής δύναμης που υπακούει στις εντολές του στρατηγού Χάλιφα Χαφτάρ στο Κοινοβούλιο. Ένοπλοι απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, εισέβαλαν στα γραφεία βουλευτών και κατά πληροφορίες πυρπόλησαν το κτίριο. Σφοδρά πυρά ακούγονται σε πολλά σημεία της Τρίπολης.

Ηχηρό «όχι» στην καθιέρωση του υψηλότερου κατώτατου μισθού παγκοσμίως -της τάξης των 3.260 ευρώ- λένε οι Ελβετοί, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος. Ένα ακόμα ερώτημα που τέθηκε σε δημοψήφισμα την Κυριακή αφορά στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών από σουηδική εταιρεία, την οποία και μπλόκαραν οριακά με την ψήφο τους οι Ελβετοί. Φοιτητές έχουν καταλάβει τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας στην τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα. Η κατάληψη ξεκίνησε την Παρασκευή από μία απλή εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις σχέσεις ανάμεσα στη Σχολή και την εταιρεία που εκμεταλλευόταν το ορυχείο.

«Aρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς η στάθμη των υδάτων συνεχίζει να ανεβαίνει και απειλεί τη σερβική πρωτεύουσα. Το κύμα υδάτων που θα απειλήσει την πρωτεύουσα αναμένεται την Τετάρτη, όταν τα νερά από άλλες περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού Σάβα. Έντεκα ακόμα άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι στην πόλη του Ομπρένοβατς που πλημμύρισε ολοσχερώς.

Οικονομία: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχάρη την Πορτογαλία για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης, αναγνωρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες αλλά πως τελικά θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν παραλείπει, δε, να σημειώσει ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης της κρίσης αποδίδει».

Μετά την Ιρλανδία, η Πορτογαλία αναδείχθηκε και επισήμως το Σάββατο η δεύτερη χώρα που βγήκε από το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση, αν και ανέλαβε πλέον τα ηνία της οικονομίας, θα παραμείνει ώς το 2035 υπό την εποπτεία ΕΕ και ΔΝΤ που προειδοποιούν ότι η Λισαβόνα δεν έχει την πολυτέλεια να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Ελβετοί, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα καθιερωθεί κατώτατος μισθός στη χώρα. Στα 18 ευρώ/ώρα, ο μισθός αυτός θα είναι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός στον κόσμο.

Αθλητισμός: Με το στιλ και την άνεση πρωταθλήτριας έκλεισε τη φετινή χρονιά στο Campionato η Γιουβέντους, που επικράτησε στο Τορίνο της Κάλιαρι 3-0 σημειώνοντας όλα τα τέρματά της στο πρώτο ημίχρονο. Το πρωτάθλημα των ρεκόρ θα μπορούσε να τελειώσει μόνο έτσι για τη «γηραιά κυρία»: με την 33η νίκη σε 38 αγώνες, διατηρώντας το απόλυτο (19x19) στην έδρα της, τα 106 γκολ της σεζόν (όπως είχε συμβεί μόνο την περίοδο 1992-93) και μια θέση στην ιστορία για το συγκρότημα του Αντόνιο Κόντε: Στην Ιταλία ποτέ και καμία ομάδα δεν συγκέντρωσε 102 βαθμούς!

Πολλές ομάδες θέλουν να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Μάρκους Μπεργκ, μετά την φετινή εκπληκτική του χρονιά. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει σκοπό να τον δώσει, όμως ούτε και ο ίδιος έχει σκοπό να φύγει από τους «πράσινους», αφού σύμφωνα με Σουηδικά Μέσα ο σέντερ φορ του «τριφυλλιού» αρνήθηκε πρόταση της Σάντερλαντ αφού θέλει να φοράει τα πράσινα και την νέα σεζόν. Την 6η θέση στην Primera Division πήρε η Βιγιαρεάλ, η οποία στο φινάλε της περιόδου (38η αγωνιστική), επιβλήθηκε με 2-1 εκτός έδρας επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ (7η). Ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος στο 26΄ και ο Ούτσε στο 68΄ ήταν οι σκόρερ των φιλοξενούμενων, ενώ το γκολ των Βάσκων πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Κάρλος Βέλα.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΜΑΪΟΥ)

1913: Λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου. Περνούν στην κατοχή της Ελλάδας η Ήπειρος, η Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ η Αλβανία ανεξαρτητοποιείται.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1911: Gustav Mahler, Αυστριακός μουσουργός και διευθυντής ορχήστρας.

1980: Ian Curtis, μέλος του συγκροτήματος Joy Division που έβαλε ο ίδιος τέλος στην ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: