27 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου πυροδότησε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, έπειτα από τις ευρωεκλογές του 2009, με τις οποίες εμφανίζεται να ζητά πρόωρες εθνικές εκλογές, διαπιστώνοντας «δυσαρμονία» μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα.
   
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η ισχύουσα διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν πειθαρχικό παράπτωμα θα τίθενται αυτομάτως σε αργία. Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης που δεν καταφέρνει να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
   
Διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τις πληροφορίες που τον έφεραν να μην επιθυμεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών, επειδή είναι ενοχλημένος για την κριτική που δέχεται τις τελευταίες δύο ημέρες από κομματικά στελέχη της ΝΔ. Ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου φαίνεται ότι θα είναι μερικοί από τους 29 δημοτικούς συμβούλους που εξασφάλισε το στρατόπεδο του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα. Πέντε έδρες για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ποιοι προηγούνται σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Κόσμος: Δεκάδες φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ μετά τη διακήρυξη του νεοκλεγέντος προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι θα συνθλίψει την εξέγερση. Σορούς αυτονομιστών στοιβαγμένες η μία επάνω στην άλλη στο νεκροτομείο καταγράφει ο φακός. Άμαχοι ανάμεσα στα θύματα. Αγνοείται η τύχη ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ, πιστεύεται ότι κρατούνται από αυτονομιστές. Μικρές ζημιές υπέστη την Τρίτη το Σπήλαιο της Γεννήσεως του Ιησού στη Βηθλεέμ λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε από πεσμένο καντήλι.
   
Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου ανέθεσε στο φλαμανδό εθνικιστή αυτονομιστή ηγέτη Μπαρτ Ντε Βεβέρ να ηγηθεί συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρόλο που οι πιθανότητές του να καταφέρει τα γαλλόφωνα κόμματα να συνεργασθούν μαζί του μοιάζουν περιορισμένες. Το κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Ντε Βεβέρ ήταν ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Πρόσω ολοταχώς για την εκλογή νέου προέδρου η ΕΕ. 

Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ, της πρώτης δύναμης, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Ευρωβουλή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες. Σώοι εντοπίστηκαν οι έξι παρατηρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και οι πέντε οδηγοί τους για τους οποίους νωρίτερα την Τρίτη υπήρξαν αναφορές ότι απήχθησαν από ομάδα ενόπλων κοντά στην επαρχία Χάμα στη Συρία. Αποστολή των παρατηρητών είναι να ελέγξουν τις καταγγελίες για επιθέσεις με αέριο χλώριο σε πόλη της Χάμα.

Οικονομία: Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την Τρίτη αύξηση των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου της τάξης του 28%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς, χάρη στα αυξημένα έσοδα από το Στοίχημα και την συγκράτηση του κόστους. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 49,7 εκατ. ευρώ από 38,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
   
«H Attica Bank θα τα καταφέρει και πάλι και θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της», ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Attica Bank για την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης της. Επεσήμαναν δε ότι, «στόχος είναι ο βασικός μέτοχος ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, να πλαισιωθεί τόσο από στρατηγικό επενδυτή, καθώς και από επενδυτές από την ελεύθερη αγορά».
   
Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει το επόμενο διάστημα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μαζί με φορείς και ιδιώτες για το θέμα της ΕΥΑΘ. Ακόμη, δρομολογείται μετάβαση αντιπροσωπείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο της Βουλής, για να τους κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 18ης Μαΐου.

Αθλητισμός: «Καθάρισε» το όνομά του ο πρώην άσσος των Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, Ντέκο, αφού οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν, από εργαστήριο του Ρίο που διενήργησε τον έλεγχο, για χρήση απαγορευμένων ουσιών αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο 36χρονος είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό ενός έτους, καθώς το δείγμα του είχε βρεθεί «θετικό» σε διουρητικές ουσίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άλλα απαγορευμένα φάρμακα.
   
Ελεύθερος να συνεχίσει αλλού την επαγγελματική του καριέρα είναι από την Τετάρτη ο Μιχάλης Σηφάκης, αφού ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΠΑΕ Ατρόμητος πως δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους. Ο Έλληνας πορτιέρο υπέγραψε, μονοετές συμβόλαιο, με την ομάδα του Περιστερίου το περασμένο καλοκαίρι, με την διοίκηση να αποφασίζει να μην προχωρήσει σε ανανέωση.
   
Την ήττα με 1-0 από την Ιαπωνία γνώρισε το μεσημέρι της Τρίτης η εθνική Κύπρου σε φιλικό παιχνίδι που διεξήχθη στη Σαϊτάμα. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε στο 43ο λεπτό ο Ουτσίντα με την Κύπρο να δείχνει τον… δρόμο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των Ασιατών που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα στο Μουντιάλ.
 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΜΑΪΟΥ)

1922: Οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για τα εδάφη της Παλαιστίνης. Στην περιοχή κυριαρχεί τελικά η Μ. Βρετανία.

1937: Εγκαινιάζεται η περίφημη γέφυρα “Golden Gate” του San Francisco.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1922: Christopher Lee, Άγγλος ηθοποιός που άφησε εποχή ερμηνεύονται επί σειρά ετών των Δράκουλα.

1923: Henry Kissinger, Αμερικανός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1840: Nicolo Paganini, Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού

Δεν υπάρχουν σχόλια: