08 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Προβάδισμα δύο μονάδων στις ευρωεκλογές καταγράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ (22,5%) η κυλιόμενη δημοσκόπηση της Pulse RC που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη. Η ΝΔ βρίσκεται στο 20,5%, τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, ενώ από 7% συγκεντρώνουν η Ελιά και το Ποτάμι. Με στόχο την κινητοποίηση των βουλευτών για την στήριξη των υποψηφίων του κόμματος στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί στις 12:00 την ΚΟ της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτεια» και να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά το δίλημμα Βενιζέλου αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. 

Το προεκλογικό δίλημμα που έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος, υπερψήφιση της Ελιάς ή αποχώρηση από την κυβέρνηση, έχει βρει αρκετή ανταπόκριση μέσα στο κόμμα, ωστόσο φαίνεται να ανοίγει και άλλου είδους συζητήσεις, σχετικά με το τι θα σημαίνει μια «χαμηλή πτήση» για το ίδιο το κόμμα. Ο Κ.Σκανδαλίδης δεν απέκλεισε να τεθεί θέμα ηγεσίας και πρότεινε επιστροφή στη βάση, μέσω ενός Συνεδρίου. Ανοίγει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας της Ελιάς εν όψει των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου με τα πρώτα πέντε σποτ να βγαίνουν στον «αέρα» του Διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκστρατεία έχει θετικό μήνυμα, αλλά και δίλημμα για τη σταθερότητα της χώρας. 

Με βασικά ζητήματα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας συνέρχεται, σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 

Κόσμος: Η αναγνώριση των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία από τη Μόσχα και η «σύσταση» στους φιλορώσους ενόπλους για αναβολή δημοψηφισμάτων στα ανατολικά ερμηνεύεται στη Δύση ως κίνηση τακτικής υποχώρησης του Κρεμλίνου.  

Τον εκσυγχρονισμό του στόλου των προεδρικών ελικοπτέρων αποφάσισε το Πεντάγωνο, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής Sikorsky. Η εταιρεία αναλαμβάνει την κατασκευή έξι ειδικά διαμορφωμένων ελικοπτέρων για να μεταφέρουν από το 2020 τον πρόεδρο των ΗΠΑ.Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέβερλι Χιλς υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση που καταδικάζει τη θέσπιση του ισλαμικού νόμου (σαρία) στο Μπρουνέι και καλεί τον ζάπλουτο σουλτάνο να πωλήσει το ξενοδοχείο και τις άλλες ιδιοκτησίες που διαθέτει στην πόλη. 

Κοινό μέτωπο εναντίον των «λαϊκιστικών δυνάμεων» σχηματίζουν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουτλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας σε συνέντευξη που έδωσαν μαζί σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες πως η ψήφος σε λαϊκιστικές δυνάμεις είναι ψήφος σε κενές προτάσεις. Υπό κράτηση τέθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκε το νοτιοκορεατικό Sewol, που βυθίστηκε στα μέσα Απριλίου παίρνοντας μαζί του τις ζωές περίπου 300 επιβατών. 

Η κράτηση, πριν την ενδεχόμενη σύλληψή του για υπερφόρτωση του πλοίου, γίνεται ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στο ναυάγιο και ευελπιστούν ότι θα τις έχουν ολοκληρώσει το Σαββατοκύριακο. 

Οικονομία: Σταθερός παρέμεινε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ανερχόμενος σε 963,7 εκατ. ευρώ, έναντι 966,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 55,8 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο τρίμηνο 2013 ήταν 166,7 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 331,2 εκατ. ευρώ, έναντι 341,8 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας πτώση 3,1%. 

Στην περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας στην επενδυτική τραπεζική έως το 2016 προσανατολίζεται η Barclays σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Άντονι Τζένκινς επιδιώκει να αναδιοργανώσει την μονάδα επενδυτικής τραπεζικής τα κέρδη της οποίας έχουν υποχωρήσει. Στην καταβολή της έκτης και τελευταίας δόσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ύψους 14 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει την Παρασκευή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 124.500 δικαιούχων. 

Αθλητισμός: Υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε "σοκ". Ομως, η ήττα με 2-1 στο "Παρκ ντε Πρενς" από τη Ρεν ήταν μια ήττα που δεν ενόχλησε καθόλου τους οπαδούς της Παρί Σεν Ζερμέν, κι αυτό γιατί πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου αφού νωρίτερα η Μονακό είχε χάσει βαθμούς (1-1 με την Γκινγκάμπ), ενώ είδαν και τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς να επιστρέφει μετά από καιρό. Διπλό «σοκ» για τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε στο 9' (αντικαταστάθηκε για προληπτικούς λόγους) και η Βαγιαδολίδ ισοφάρισε 1-1 στο 86' (Οσόριο) το γκολ του Σέρχιο Ράμος (35') στη εξ αναβολής αναμέτρηση της Premier League. Έτσι, η «Βασίλισσα» χάνει ουσιαστικά τον τίτλο, ενώ ξαφνικά το πρωτάθλημα διεκδικεί η Μπαρτσελόνα, που την τελευταία αγωνιστική φιλοξενεί την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Καμπ Νου. 

Ενενήντα λεπτά μακριά από το πρωτάθλημα Αγγλίας βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι, που νίκησε 4-0 την Αστον Βίλα και ανέβηκε στην κορυφή της Premier League, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Οι "Σίτιζενς" έχουν πολύ υψηλότερο συντελεστή τερμάτων από τη Λίβερπουλ, κάτι που σημαίνει ότι τους αρκεί μια ισοπαλία την Κυριακή στον εντός έδρας αγώνα τους με την Γουέστ Χαμ για να πανηγυρίσουν τον τίτλο.


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΜΑΪΟΥ) 

1821: Η Μάχη της Γραβιάς.

1886: Ένα φαρμακείο πουλά το πρώτο μπουκάλι Coca-Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Το συγκεκριμένο διάλειμμα εκείνης της εποχής περιείχε μάλιστα και ποσότητα κοκαΐνης. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1828: Ερρίκος Ντινάν, Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος βραβεύτηκε με Nobel Ειρήνης το 1901.

1884: Harry Truman, o 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1906: Roberto Roselini, Ιταλός σκηνοθέτης. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1794: Antoine Laurent Lavoisier, Γάλλος χημικός που θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας χημείας και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.

1903: Paul Gauguin, Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1990: Luigi Novo, Ιταλός συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: