14 Μαΐου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Τις ώρες που προηγήθηκαν της απόφασης του Ευάγγελου Βενιζέλου να σκληρύνει τη στάση του εν όψει ευρωεκλογών, θέτοντας το δίλημμα περί Ελιάς και πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν Τα Νέα. Διεύρυνση των κριτηρίων του κοινωνικού μερίσματος προκειμένου να μη μείνει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών ως τις 30 Ιουνίου προανήγγειλε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Την απορία του για το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε για κασέτες που είχε στην κατοχή του και ξαφνικά σιώπησε, εξέφρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηλία, πού είναι οι κασέτες;»Την εκτίμηση ότι ο εκλογικός χάρτης δεν θα μεταβληθεί σημαντικά μετά τις ευρωεκλογές διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ενώ έθεσε ως στόχο για το κόμμα του την εκλογή ευρωβουλευτών.

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Αρης Σπηλιωτόπουλος κλιμακώνει την κόντρα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, λέγοντας πως κάθε ψήφος στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων είναι χαμένη ψήφος, καθώς ενισχύει την υποψηφιότητα Καμίνη.

Κόσμος: Οι τριγμοί στο κόμμα του ευρωσκεπτικιστή Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ συνεχίζονται. Ασιατικής καταγωγής υψηλόβαθμο στέλεχος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, αφού διαπίστωσε με τρόμο ότι «διολισθαίνει σε ρατσιστικό λαϊκισμό». Η Σάνια Τζιτ-Θάντι είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και κάλεσε τα μέλη του UKIP να κάνουν το ίδιο. Με αρκετές επιφυλάξεις και ελάχιστες εγγυήσεις για επιτυχία ξεκινά το «στρογυλλό τραπέζι» υπό τον ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης: Σίγουρο δεν είναι καν το ποιος θα συμμετέχει στο διάλογο, την ώρα που το Κίεβο απορρίπτει διάλογο με «τρομοκράτες». Βαρύνει το κλίμα η νέα αιματοχυσία στο Σλαβιάνσκ, με θύματα έξι στρατιώτες.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες ρωσικών στρατευμάτων δημοσίευσε το ΝΑΤΟ, διαψεύδοντας τα περί απόσυρσής τους από την περιοχή κοντά στη μεθόριο. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες της Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με την Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας, με στελέχη «χωρίς παραταξιακή ταυτότητα»: Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να έχουν καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πριν τη συνάντηση Αμπάς με τον Τζον Κέρι στο Λονδίνο. Η προσέγγιση με τη Χαμάς έχει κλείσει προς το παρόν κάθε δίαυλο με το Ισραήλ.

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης: Τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη. Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, κρίσιμες θεωρούνται οι πρωινές ώρες για την εξεύρεση επιζώντων.

Τουλάχιστον 17 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 200 έως 300 είναι εγκλωβισμένοι μετά την κατάρρευση στοάς σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Τουρκία. Στο ορυχείο της πόλης Σόμα, στην επαρχία της Μαγνησίας, σημειώθηκε έκρηξη λόγω βραχυκυκλώματος και πυρκαγιά. Επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οικονομία: O ιαπωνικός κολοσσός Sony ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι θα παρουσιάσει ζημίες για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω προβλημάτων στον κλάδο καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών. Για την τρέχουσα χρήση η ιαπωνική εταιρεία αναμένει ζημιές 489 εκατ. δολαρίων (50 δισ. γιεν), έναντι των ζημιών 128,37 δισ. γιεν πριν από ένα χρόνο. Περίπου 67.500 ανασφάλιστα οχήματα έχει εντοπίσει η τροχαία σε ελέγχους που διενήργησε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 15% των 450.000 οχημάτων που ήλεγξε η Τροχαία ήταν ανασφάλιστα. 

Συνολικά εκτιμάται πως κυκλοφορούν 730.000 ανασφάλιστα οχήματα. Αφιερωμένο στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες είναι το πρώτο τεύχος του έτους 2014 του μηνιαίου περιοδικού World Traveler (Luxing Zhe) με τίτλο «Ατέρμονη Θάλασσα, Αδιάλειπτος Ερωτας - Ξεχνώντας το χρόνο αφημένοι στον ρομαντισμό του Αιγαίου» στο εξώφυλλό του.

Αθλητισμός: Ο Χοσέ Πέκερμαν ανακοίνωσε τους 30 ποδοσφαιριστές της προεπιλογής της Κολομβίας, στους οποίους βρίσκεται και ο Ρανταμέλ Φαλκάο. Ωστόσο, η ανησυχία στο «στρατόπεδο» της ομάδας αναφορικά με τη συμμετοχή του μεγάλου σταρ της ομάδας παραμένει, καθώς προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό που ακόμα δεν τον έχει ξεπεράσει.

Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ βρήκε... τον εαυτό του φέτος στην Γαλατάσαραϊ και έτσι ο Λουίς φαν Χάαλ τον συμπεριέλαβε στην προεπιλογή των 30 της Εθνικής Ολλανδίας για το Μουντιάλ 2014. Έκπληξη είναι πως εκτός έμεινε ο Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ της Παρί Ζεν-Ζερμέν, ενώ να θυμίζουμε πως ο Κέβιν Στρόουτμαν της Ρόμα είναι τραυματίας. Καμία έκπληξη στην προεπιλογή της Εθνικής Αργεντινής για το Μουντιάλ, που περιλαμβάνει 30 παίκτες. Στη συνέχεια έρχονται τα δύσκολα για τον Αλεχάντρο Σαμπέλα που θα πρέπει να «κόψει» επτά από το ταξίδι στη Βραζιλία. 

Στην άμυνα προτιμήθηκε μετά από καιρό Μάρτιν Ντεμικέλις, πρωταθλητής Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Σίτι, αφήνοντας εκτός τον βετεράνο Κολοτσίνι, ενώ στην επίθεση και με τον Κάρλος Τέβες να έχει θέσει εαυτόν εκτός εθνικής, τα... κουκιά ήταν μοιρασμένα με Μέσι, Αγουέρο, Ιγκουαϊν, Λαβέτσι.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΜΑΪΟΥ)

1796:Ο άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1824:Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

1854:Επιβάλλεται στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ανάκληση των στρατευμάτων από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

1928:Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1932:Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μία διαδήλωση στη Νέα Υόρκη απαιτεί: «Θέλουμε μπύρα».

1937:Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο Caravan.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1884:Κλαούντιους Ντόρνιερ, γερμανός μηχανικός αεροπλάνων, ιδρυτής της Dornier. (Θαν. 5/12/1969)

1944:Τζορτζ Λούκας, αμερικανός σκηνοθέτης. (Ο Πόλεμος των Άστρων)

1969:Κέιτ Μπλάνσετ, αγγλίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1919: Χένρι Τζον Χάιντς, γερμανικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας τροφίμων που παράγει 57 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσά τους και την περίφημη μαγιονέζα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της (Heinz). (Γεν. 11/10/1844)


1987: Ρίτα Χέιγουορθ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, αμερικανίδα ηθοποιός. (Τζίλντα) (Γεν. 17/10/1918)

1998: Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 12/12/1915)


Δεν υπάρχουν σχόλια: