25 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στους 37 έφτασε ο αριθμός των συλληφθέντων και στους 886 συνολικά ο αριθμός των προσαχθέντων κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, το βράδυ της Πέμπτης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στόχος της επιχείρησης ήταν η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου και των ναρκωτικών. 

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Παντοπωλείο» από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 15 Μαΐου. Κλήσεις σε απολογία απέστειλαν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, σε τέσσερις βουλευτές του κόμματος. Οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ι.Κλάπα και Μ.Δημητροπούλου καλούν ενώπιόν τους, στις 5 Μαΐου, τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Μιχάλη Αρβανίτη, Δημήτρη Κουκούτση και Νίκο Κούζηλο, προκειμένου να λογοδοτήσουν για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα φέρει το πρώτο προεκλογικό βίντεο (διάρκειας 3 λεπτών) που δημοσιοποίησε Το Ποτάμι. Για το πρώτο καρέ επελέγη το «σήμα κατατεθέν» του Σταύρου Θεοδωράκη, το σακίδιο, ενώ το βίντεο κλείνει με το σύνθημα «Πολιτική για όλους» και με την εικόνα ενός παιδιού να βουτά στα νερά ενός ποταμού. Παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, που υπολογίζονται πάνω από 70.000, στον αιγιαλό ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων.

Κόσμος: Τα μείζονα θέματα της σύγκρουσης με τη Ρωσία αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της νέας επίσκεψης της γερμανίδας καγκελάριου στην Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας είναι ιδιαίτερα η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με φόντο την επιδίωξη της Αθήνας για κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες για το Boeing δηλώνουν οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Μαλαισίας. 

Ενδεικτική της βούλησής τους είναι η ανακοίνωση ότι το ειδικό ρομποτικό σκάφος που «σαρώνει» το βυθό θα συνεχίσει το έργο του και σε «διπλανή περιοχή» από αυτήν που τώρα ερευνάται. Την άποψη ότι Κράτος και Εκκλησία πρέπει να πορευθούν χωριστά διατύπωσε ο φιλελεύθερος αντιπρόεδρος της Βρετανίας, Νικ Κλέγκ, σημειώνοντας ότι η βασίλισσα δεν πρέπει να είναι αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου έρχονται λίγες μέρες μετά τη θέση Κάμερον περί «χριστιανικής Βρετανίας», θέση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Συναγερμός για απόπειρα αεροπειρατείας χτύπησε στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας Αυστραλίας και Ινδονησίας: Πιλότος αεροσκάφους της Virgin Blue που πετούσε από το Μπρίσμπεϊν στο Μπαλί ανέφερε ότι έγινε απόπειρα εισβολής στο πιλοτήριο. Τελικά, όλα ξεκινήσαν από έναν μεθυσμένο επιβάτη ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση.

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την «Επανάσταση των Γαριφάλων», το σχεδόν αναίμακτο κίνημα του πορτογαλικού στρατού, με το οποίο μπήκε τέλος σε μια δικτατορία μισού αιώνα. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την αποχώρηση της τρόικας από τη χώρα της Ιβηρικής. Η Πορτογαλία με το 20% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας, αναζητεί βηματισμό.

Οικονομία: Η Standard & Poors επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση Ολάντ έχει κάνει στροφή σε πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του εργατικού κόστους και της εταιρικής φορολογίας, με στόχο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Επιτάχυνση της ανάπτυξης και σημαντική μείωση του χρέους προβλέπει για τους επόμενους μήνες η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα διανύει μια ιστορική συγκυρία. Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. 

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,3835 δολάρια.

Αθλητισμός: Μια ημέρα έμεινε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ, με τους προπονητές των ομάδων, Γιάννη Αναστασίου και Γιώργο Γεωργιάδη να μιλούν για τον τελικό στους εκπροσώπους του Τύπου.  Η Μπενφίκα νίκησε 2-1 τη Γιουβέντους στη Λισαβόνα κι έτσι η πρόκριση στον τελικό του Europa League παραμένει ανοιχτή υπόθεση.

Η ρεβάνς θα διεξαχθεί επόμενη Πέμπτη στο Τορίνο, στο "Στάδιο" της "Γιούβε", στο ίδιο γήπεδο που θα φιλοξενήσει και τον τελικό της 14ης Μαϊου. Σαφές προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό απέκτησε η Σεβίλη, που θα παίξει την ερχόμενη εβδομάδα στο «Μεστάγια» απέναντι στη Βαλένθια για να υπερασπιστεί το «ξεκάθαρο» αποψινό 2-0 απέναντι στις «νυχτερίδες». 

Με πρόστιμο 8 χιλιάδες ευρώ τιμώρησε η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ την ΠΑΕ Σκόντα Ξάνθη για τα... αινίγματα που ακούστηκαν από τα μεγάφωνα του γηπέδου λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό την 34η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Επίσης χρηματικά ποσά επιβλήθηκαν στις ΠΑΕ Άρης, ΠΑΕ Βέροια, ΠΑΕ Παναιτωλικός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τέλος απλή επίπληξη στην ΠΑΕ Πανιώνιος.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1850: Ο ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χρησιμοποιεί 40 ταχυδρομικά περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1974: Η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι την δημοκρατία μετά από μισό αιώνα δικτατορίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1840: Piotr Ilyich Tchaikovsky, Ρώσος συνθέτης.

1874: Guglielmo Marconi, Ιταλός εφευρέτης του ασυρμάτου που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1909.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1744: Andres Celsius, Σουηδός αστρονόμος και δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης θερμοκρασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: