09 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Aπεργούν σήμερα, Τετάρτη, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ωρης κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Το απεργιακό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο συγκεντρώνονται πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομενων στις 10:30. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς, λουκέτο στα φαρμακεία της Αττικής, με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία. Επεισοδιακή ήταν και η δεύτερη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ στη Βουλή που περιλαμβάνει αλλαγές στον Καλλικράτη. Στα δύο διαιρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβέρνηση, καθώς το άρθρο 21 καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το άρθρο 24 καταψηφίστηκε από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γ.Ντόλιο, ψηφίστηκε όμως από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Π.Κουκουλόπουλο.

Βίαιες επιθέσεις, ατιμωρησία, διαχωρισμό στα σχολεία και ρατσιστική βία ενάντια στους χιλιάδες Ρομά που ζουν στην Ελλάδα καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Η έκθεση διαπιστώνει έντονη βία με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος σε Γαλλία, Τσεχία και Ελλάδα, για την οποία αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σειρά επιθέσεων που έγιναν το 2012 και το 2013 κατά της κοινότητας Ρομά στο Αιτωλικό της Δυτικής Ελλάδας. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια σε βάρος του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατό του. Άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σήμερα, Τετάρτη, έχουν κληθεί να απολογηθούν στην ανακρίτρια οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι.

Κόσμος: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε υπαίθρια αγορά στην πόλη Ραουαλπίντι, κοντά στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών η κενυάτισσα θεία του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ έχοντας ζήσει παράνομα στη χώρα επί σειρά ετών. Το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια προτού ο νυν πρόεδρος εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 2008. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να εκτίσει την ποινή φυλάκισής του δώδεκα μηνών, με εναλλακτική, κοινωνικά ωφέλιμη εργασία, βοηθώντας ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας» σύμφωνα με τα όσα γράφει η ιταλική καθολική εφημερίδα Avenire. Η οριστική απόφαση για το αν θα ισχύσει αυτού του είδους η εναλλακτική ποινή θα ληφθεί την Πέμπτη.

Ανοικτό αφήνει και πάλι η Χίλαρι Κλίντον το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στο Σαν Φρανσίσκο, η πρώην Πρώτη Κυρία και τέως ΥΠΕΞ απάντησε: «Το σκέφτομαι, αλλά θα συνεχίσω να το σκέφτομαι για λίγο ακόμα». Τον οδικό χάρτη για την οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, επιβεβαιώνοντας τη μείωση των εισφορών στους χαμηλόμισθους. «Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εξασφάλιση ενός δέκατου τέταρτου μισθού» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, μειώνονται οι μισθοί των «μάνατζερ» του Δημοσίου, ενώ προχωρά κανονικά το πρόγραμμα πώλησης μέρους της δημόσιας περιουσίας.

Οικονομία: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνίσει η Γαλλία τις κινήσεις της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς την Τετάρτη. Πάντως, αντίθετη με το να δοθεί παράταση στο Παρίσι για να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% εμφανίστηκε και η Bundesbank, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα έβαζε σε «δοκιμασία» τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Από ώρα σε ώρα, θέλουν οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, να ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο, με το οποίο η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 4,8%. Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές. «Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει τα πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχτηκε στο πρόγραμμα στήριξης» αναφέρει το πρακτορείο.

Αθλητισμός: Οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Καλλονή και Απόλλων κλήθηκαν σε απολογία την Πέμπτη από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας. Οι ομάδες αυτές κινδυνεύουν με πρόστιμο για «μικροεπεισόδια» στα παιχνίδια της Κυριακής. Ένοχος κρίθηκε ο Μάκης Ψωμιάδης στη δίκη για την υπεξαίρεση του ποσού των 21,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ την περίοδο που ήταν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Η ποινή στον άλλοτε πρόεδρο της Ένωσης είναι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ για τον ξάδελφό του, Χαρίλαο του Γεωργίου 5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

H Τσέλσι κατάφερε να ανατρέψει την ήττα της με 3-1, επικρατώντας 2-0 της Παρί Σεν Ζερμέν και να πάρει μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League. Ο Μπα στο 87' έγραψε το τελικό σκορ και έστειλε την ομάδα του Μουρίνιο στην 4άδα. Πρόκριση και για τη Ρεάλ, που ηττήθηκε πάντως από τη Ντόρντμουντ με 2-0, ωστόσο το σκορ του πρώτου αγώνα 4-1 δεν άφηνε πολλά περιθώρια στη γερμανική ομάδα, που θα μπορούσε πάντως να πετύχει περισσότερα τέρματα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1870: Λαμβάνει χώρα η Σφαγή του Δήλεσι.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1821: Charles Baudelaire, Γάλλος συμβολιστής ποιητής.

1926: Hugh Hefner, Αμερικανός εκδότης, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Playboy.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1626: Francis Bacon, πολιτικός φιλόσοφος βρετανικής καταγωγής.

2000: Άκης Πάνου, λαϊκός μουσικοσυνθέτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια: