10 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή των Βαΐων (13 Απριλίου), αλλά οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας αντιδρούν και έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης είναι ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για το άνοιγμα λογαριασμών καθηγητών του ΕΜΠ θα προχωρήσει το ΣΔΟΕ, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτό αποφασίστηκε ύστερα από τη διαπίστωση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών ότι την περίοδο 2002-2013 δεν δηλώθηκαν από το Ίδρυμα, και επομένως δεν φορολογήθηκαν, έσοδα 83 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονταν από ερευνητικά προγράμματα.

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Η συνάντηση, που πραγματοποιείται πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, διεξάγεται υπό το κλίμα που διαμορφώνει η έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην οδό Αμερικής. Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η ατζέντα μας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου. Τη θέση που εξέφρασε μέσω Twitter, ότι στα 67 τους χρόνια οι δήμαρχοι πρέπει να αποχωρούν, υπεραμύνθηκε την Πέμπτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υποψήφιος της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αρνήθηκε, ωστόσο, πως το σχόλιό του ήταν «καρφί» για τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νικήτα Κακλαμάνη.

Κόσμος: Η προσωρινή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων για έξι μήνες περιορίζει σοβαρά τα ατομικά δικαιώματα αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανατρέποντας ευρωπαϊκή οδηγία του 2006. Στην πλέον κρίσιμη φάση της μπαίνει η επταήμερη εκλογική διαδικασία στην Ινδία, την πολυπληθέστερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του πλανήτη. Την Πέμπτη άνοιξαν οι κάλπες σε 14 πολιτείες και 91 εκλογικές περιφέρειες (μεταξύ αυτών και το Νέο Δελχί) με εγγεγραμμένους πάνω από 17 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του και άλλα 12 παιδιά τραυματίστηκαν, όταν αυτοκίνητο, το οποίο χτυπήθηκε από άλλο όχημα, έπεσε σε παιδικό σταθμό. Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκηνυγητό για τον εντοπισμό του οδηγού του πρώτου οχήματος, ενός Dodge Durango που προκάλεσε την τραγωδία. Ερευνητές της επιχείρησης εντοπισμού του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines πιστεύουν ότι βρίσκονται κοντά στο να ανακαλύψουν την ακριβή τοποθεσία στον Ινδικό Ωκεανό όπου έπεσε το αεροπλάνο. «Νομίζω ότι ψάχνουμε στο σωστό σημείο, αλλά δεν μπορώ ακόμα να επιβεβαιώσω οτιδήποτε έως ότου εντοπίσουμε τα συντρίμμια» δήλωσε ο Άνγκους Χιούστον.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις επαφές υψηλού επιπέδου με τους Παλαιστινίους, ενώ απειλώντας και με επιβολή οικονομικών κυρώσεων, με φόντο το ρήγμα στις διμερείς συνομιλίες. Η απόφαση, με εντολή του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έχει μικρό πρακτικό αποτέλεσμα αλλά βαρύνει το κλίμα ως ένα από τα πρώτα «αντίποινα».

Οικονομία: Για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 2 εκατ. ευρώ συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 63χρονος, ομόρρυθμο μέλος εταιρειών με δραστηριότητα στο χώρο της ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα, το ύψος της οφειλής ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 2.249.443,23 ευρώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, ο γερμανός υφυπ. Οικονομικών Στ. Κάμπετερ αποφεύγει να κάνει λόγο για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ συγκέντρωσε, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη. Ειδικότερα, στη δημόσια προσφορά συγκεντρώθηκαν 175 εκατ. ευρώ και στη διεθνή προσφορά 1,57 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: O Μάρτιν Γιολ είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για τον πάγκο της Εθνικής ποδοσφαίρου και πληροφορίες κάνουν λόγο για συνάντηση του προέδρου της ομοσπονδίας, Γιώργου Σαρρή με τον 58χρονο Ολλανδό ακόμα και εντός της ημέρας. Η Ατλέτικο Μαδρίτης άφησε εκτός ημιτελικής φάσης την Μπαρτσελόνα, καθώς επικράτησε με 1-0 στο «Βιθέντε Καλντερόν» στον Ισπανικό εμφύλιο και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη, πήρε την πρόκριση στους «4», έπειτα από 40 χρόνια!

Την ίδια ώρα η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε πίσω στο σκορ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά κατάφερε σε λίγα λεπτά να ανατρέψει το σκορ και το σκηνικό και με το τελικό 3-1 (1-1 το πρώτο ματς στο Μάντσεστερ) να πάρει το εισιτήριο για τους «4», όπου περιμένουν από την Τρίτη οι Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης. Η κλήρωση των ημιτελικών θα γίνει την Παρασκευή. Έφεση άσκησε ο εισαγγελέας Δημήτρης Ζαμιανίτης στην απόφαση που αθώωσε τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Σάββα Θεοδωρίδη για τα γεγονότα στον περσινό τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Αστέρα Τρίπολης.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1821:Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1847: Joseph Pulitzer, Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης ουγγρικής καταγωγής, που με την διαθήκη του θεσμοθέτησε τα ομώνυμα δημοσιογραφικά βραβεία.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1919: Emiliano Zapata, Μεξικανός επαναστάτης που δολοφονήθηκε.

1954: August Lumiere, Γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου.

1979: Nino Rota, σπουδαίος Ιταλός συνθέτης και μόνιμος συνεργάτης του Federico Fellini.


Δεν υπάρχουν σχόλια: