04 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εμφανίστηκε την Παρασκευή, μετά την παρέλευση του αυτοφώρου, ο Δημήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, γιος του τέως γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου. Σε 24ωρη απεργία ενάντια στη διαθεσιμότητα και την προωθούμενη αξιολόγηση προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι δάσκαλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στο πλευρό των δασκάλων και η ΟΛΜΕ, με συγκέντρωση στον ίδιο χώρο στις 2 το μεσημέρι και σειρά κινητοποιήσεων το Σαββατοκύριακο.

Σχέδιο απεγκλωβισμού από την υπόθεση Μπαλτάκου επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκεται υπό κλοιό πιέσεων - τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από στελέχη της ΝΔ - για «εκκαθάριση ακροδεξιών θυλάκων». Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα για τη συμμετοχή του Φ. Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι επιπτώσεις της υπόθεσης και το σχέδιο αντίδρασης της κυβέρνησης συζητείται αυτήν την ώρα στη συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την αντίθεσή τους στο αίτημα του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να δηλώσουν τις ημέρες που απήργησαν, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων, ώστε να γίνουν οι ανάλογες περικοπές στη μισθοδοσία τους, εκφράζουν ορισμένοι καθηγητές του ιδρύματος, καταγγέλλοντας «προσπάθεια τρομοκράτησης». Σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την υπόθεση Μπαλτάκου προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθούν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας, υποβλήθηκε πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ υψηλόβαθμα στελέση του κόμματος θέτουν θέμα παραίτησης της κυβέρνησης και διενέργειας εκλογών.

Κόσμος: Επικριτικός έναντι του Συνταγματικού Δικαστηρίου που «άνοιξε» και πάλι το Twitter (το οποίο ποτέ δεν έκλεισε) εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φυσικά οφείλουμε να εφαρμόσουμε την απόφαση, αλλά δεν την σέβομαι. Δεν σέβομαι αυτήν την απόφαση.» Για τον ίδιο η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει τις «αξίες» της χώρας. Ελάχιστα 24ωρα απομένουν μέχρι τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών να σταματήσουν να εκπέμπουν και οι έρευνες της διεθνούς ομάδας που έχει συσταθεί επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό τους. Τουλάχιστον δύο πλοία με τον κατάλληλο εξοπλισμό ξεκίνησαν τις υποθαλάσσιες έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι ισχυροί μετασεισμοί εξακολουθούν να ανησυχούν τους κατοίκους της βόρειας Χιλής, πολλοί από τους οποίους δεν επιστρέφουν ακόμα στα σπίτια τους. Η ισχυρότερη δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών καταγράφηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση για τσουνάμι. Η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μογγολίας και 16 βορειοκορεάτες ναυτικούς πλήρωμα βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας. Το πλοίο που μετέφερε προϊόντα σιδήρου και χάλυβα βυθίστηκε περίπου 60χλμ από την πόλη Γεοσού στα νότια της κορεατικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ενώ η Χιλή συνεχίζει να σείεται στον χορό των ισχυρών μετασεισμών και δυνάμεις του στρατού έχουν βγει στους δρόμους για να συνδράμουν την αστυνομία στο να αποφευχθούν λεηλασίες, οι φωτογραφοί φακοί αποτυπώνουν τα σημάδια που άφησαν οι 8,2 βαθμοί. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, αλλά δεν έχουν αναφερθεί νέες ζημιές. Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οικονομία: Κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για άμεση έξοδο στις αγορές τροφοδοτούν την άνοδο. Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Σε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη οδηγούν οι εορτές ου Πάσχα. Έτσι, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,3 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, αλλά την Πέμπτη του Πάσχα 24 Απριλίου.

Αθλητισμός: Ένα γκολ του Μπονούτσι στο 85ο λεπτό έκρινε την αναμέτρηση στο «Ζερλάν» ανάμεσα στη Λιόν και τη Γιουβέντους, δίνοντας τη νίκη με 1-0 στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, που βρίσκεται πια μια «ανάσα» από τα ημιτελικά του Ευropa League. Σαφές προβάδισμα πρόκρισης για την τετράδα πήρε και η Βασιλεία μετά τη νίκη επί της Βαλένθια με 3-0 και τα νέα για τη 12η θέση της UEFA είναι άσχημα. Η Μπενφίκα νίκησε 1-0 την Αλκμααρ στην Ολλανδία και κρατάει στα χέρια της την πρόκριση. Προβάδισμα πρόκρισης απέκτησε η Πόρτο, που επικράτησε 1-0 της Σεβίλης στο «Ντραγκάο».
  
Ο Ότο Ρεχάγκελ έγινε ο τέταρτος Γερμανός τεχνικός που τιμήθηκε με το βραβείο «επιτεύγματος ζωής» της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας (DFB), για το συνολικά σπουδαίο έργο του στην προπονητική. Ο 75χρονος «χερ Ότο», που οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης το 2004 σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, υπήρξε επίσης προπονητής στη Βέρντερ Βρέμης για 14 χρόνια, ενώ -μεταξύ άλλων- εργάστηκε και για τις Μπάγερν Μονάχου, Καϊζερσλάουτερν.

Το μπάχαλο που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο... καλά κρατεί. Στο Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι πρόεδροι Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιάννης Αλαφούζος, «σφάχτηκαν» με αντικείμενο... τι άλλο; Τη διαιτησία. Αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Λίγκας, Γιάννης Μώραλης απέσπασε τη συγκατάθεση όλων, μεταξύ αυτών και του ΠΑΟΚ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του, Ζήση Βρύζα, για «παύση πυρός». Ωστόσο, πόσο θα κρατήσει αυτή η δημόσια ανακωχή για το καλό του «προϊόντος», κανείς δεν ξέρει, αφού στην πραγματικότητα, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν σε Κύπελλο και πλέι οφ.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1912: Το Θιβέτ γίνεται με την βία για πρώτη φορά επαρχία της Κίνας.

1919: Το Θωρηκτό Αβέρωφ εισέρχεται θριαμβευτικά στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 το υποδέχονται στην προκυμαία.

1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν την Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1932: Andrei Tarkovsky, σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ
1617: John Napier, Σκοτσέζος μαθηματικός που ανακάλυψε τους λογαρίθμους.

1968: Martin Luther King, Αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: