12 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους 21 ευρωβουλευτές που αναλογούν στη χώρα μας.  Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε! «Χαίρομαι που η Ελλάδα ξανακέρδισε μια κάποια εμπιστοσύνη, αλλά μένει η πίκρα για το ότι χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος. Αν η Ευρώπη δρούσε άμεσα και ενωτικά, ίσως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την εξορία από τις αγορές» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Με εμφανή στόχο να ενισχύσει το αμιγώς αστικό και ευρωπαϊκό προφίλ, που θα...«υπηρετεί» την στρατηγική του επιλογή για τη «Νέα Ελλάδα», ο Αντ. Σαμαράς «κλειδώνει» το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την Μ. Τρίτη, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές. Σε εξέλιξη είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έρευνες του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου στη Λέσβο για τον εντοπισμό λέμβου, η οποία κατά πληροφορίες πλέει ακυβέρνητη και μεταφέρει δεκάδες μετανάστες.

Μάθημα μέσα στο Πάσχα προβλέπεται για σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες εξαιτίας καταλήψεων. Συνολικά περίπου 500 σχολεία θα κάνουν φέτος λιγότερες διακοπές, διότι θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες ώρες των καταλήψεων του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Κόσμος: Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές όταν ισχυρός σεισμός - του οποίου το μέγεθος δεν έχει ανακοινωθεί - έπληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο χωριά στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.Κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση παρατηρείται στην κρίση στην Ουκρανία, καθώς στα ανατολικά της χώρας οι φιλορώσοι διαδηλωτές εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους δημόσια κτήρια, ενώ το πρωί το Σαββάτου κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 διά του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση. Πλοία και αεροσκάφη συνεχίζουν το Σάββατο τις έρευνες για το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες δεν εντοπίστηκαν νέα ηχητικά σήματα από το εξαφανισμένο αεροσκάφος. Την ίδια στιγμή, εφημερίδα της Μαλαισίας υποστηρίζει ότι ο συγκυβερνήτης του Boeing επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο, πριν το αεροσκάφος χάσει επαφή με τους δορυφόρους και τα ραντάρ.

Δείπνο στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια την παράσταση «Ένα σταφύλι στον ήλιο», με πρωταγωνιστή τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Παρασκευή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. Με μειωμένη ένταση έπληξε ο τροπικός κυκλώνας Ίτα τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Οι αρχές προειδοποιούν πως η καταιγίδα συνεχίζει «να αποτελεί απειλή».

Οικονομία: Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου και την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι στο εξής η πληρωµή των συντάξεων και βοηθηµάτων του ∆ηµοσίου θα γίνεται από την Η∆ΙΚΑ ΑΕ, µέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί γεγονός που γεννά αισιοδοξία, αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μείζονα πρόκληση, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters. Τη θέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) για έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα, με μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές» σημείωσε.

Αθλητισμός: Την Κυριακή απέναντι στους «κόκκινους» του Μπρένταν Ρότζερς βρίσκεται το πιο ακριβό ρόστερ της Premier League. Με πρωταθλητές κόσμου, πρωταθλητές Ευρώπης, αρχηγούς εθνικών ομάδων, πολυεκατομμυριούχους... «Χωρίς ανάσα» συνεχίζουν τη μάχη τους οι τρεις διεκδικητές του τίτλου στην Ισπανία. Η πρωτοπόρος Ατλέτικο οφείλει να κοιτάξει μπροστά, καθώς την περιμένει την Κυριακή στο γειτονικό «Αλφόνσο Πέρεθ» η Χετάφε ενώ η Μπαστελόνα ταξιδεύει στη Γρανάδα και η υποδέχεται την ίδια ημέρα την Αλμερία.

Η αναμέτρηση της Μπάγερν με την Ντόρτμουντ, στην «Αλιάνζ Αρένα» είναι το ματς που δεσπόζει στην 30η αγωνιστική της Bundesliga. Με τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρόγραμμα των πλέι οφ ανόδου από την Β' εθνική κατηγορία στην Σούπερ Λιγκ. Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει το τοπικό ντέρμπι στο Βόλο μεταξύ του Ολυμπιακού και της Νίκης, ενώ σημαντικό είναι και το ματς στην Κέρκυρα με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τα Χανιά. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στο Ρίο ντε Ζανέιρο σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων μιας φαβέλας που απέχει λιγότερο από 6 χιλιόμετρα από το στάδιο Μαρακανά, όπου θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες ο τελικός του Μουντιάλ.

Ένας κάτοικος της φαβέλας υποστήριξε ότι τρία παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όμως οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την πληροφορία.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1204:Πραγματοποιείται η πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

1877:Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1961:Ο Ρώσος κοσμοναύτης Yuri Gagarin γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από την Γη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1871: Ιωάννης Μεταξάς, δικτάτορας.

1940: Herbie Hancock, Αμερικανός τζαζίστας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1945: Franklin Delano Roosevelt, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: