30 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Τρεις ημέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 13χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό της εννιάχρονης αδερφής του στο παράνομο λούνα παρκ, ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης επικαλέστηκε τέσσερις αιτίες για την λειτουργία του εν λόγω παιδότοπου. Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή την απουσία του από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φιλοξένησε τη Δευτέρα το Μάαστριχτ. Τους υποψήφιους που στηρίζει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά που γνώρισε η Ελλάδα: την ηρωική θυσία των «200» στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί.

Κόσμος: Εκπαιδευτικές πτήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα με τις χώρες της Βαλτικής πραγματοποιούν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις αεροπορικές περιπολίες στη συγκεκριμένη ζώνη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Έκρηξη σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό του Ουρουμτσί, πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Δεκάδες επιβάτες τραυματίστηκαν και μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης και έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους του σταθμού, ενώ εκκένωσαν και τις γύρω περιοχές.

Μεγαλώνει η διαφορά του UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Περίπου το ένα τρίτο χαρακτηρίζει το UKIP «ρατσιστικό». Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις πιστεύει ότι είναι «πιο έντιμο» από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Βίαιες επιθέσεις και επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα και άλλα 26 να τραυματιστούν σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ιράκ. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη. Στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά ομαλά.

Ωστόσο, στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, η συμμετοχή είναι χαμηλή μέχρι στιγμής. Στις 18:00 κλείνουν οι κάλπες. Την ώρα που η ανατολική Ουκρανία βράζει, ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι «ανίσχυρες» για να καταστείλουν τις ταραχές που έχουν προκληθεί από φιλορώσους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Τουρτσίνοφ τόνισε ότι στόχος είναι τώρα να μην εξαπλωθούν οι ταραχές και σε άλλες πόλεις.

Οικονομία: «Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα πιο συμπαγές, αποδοτικό και ανταγωνιστικό, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος, μιλώντας για τα νέα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο Διεθνές Επενδυτικό Forum «Bank Speaker Series». Η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη - το Grecovery - είναι καθ’ οδόν» τόνισε ακόμη, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις προκλήσεις που υφίστανται.

Σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί σήμερα στο Taxisnet η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας που θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να εκδίδουν Ταυτότητα Οφειλής για την πληρωμή του φόρου μέσω τραπεζών. Αν και η ενεργοποίηση της εφαρμογής είχε προσδιορισθεί για χθες, Τρίτη η πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετέθεσε για μια ημέρα την λειτουργία του συστήματος. Παράταση προθεσμίας για την καταβολή του ΦΠΑ, για περιοδικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις 30/04/2014 ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι υποκείμενοι στο φόρο καλούνται να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο έως την Παρασκευή 02/05/2014.

Αθλητισμός: Πρεμιέρα στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, τα οποία θα αναδείξουν την ομάδα που θα μπορέσει να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, αλλά και τα υπόλοιπα για το Europa League. Στο Περιστέρι, ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός... σκόνταψε με αντίπαλο τον Ατρόμητο, καθώς αν και προηγήθηκε δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη (Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 1-1). Ο Νέλσον Βαλντές ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό με μία ανάρτηση στο Instagram που εκλαμβάνεται ως... αποχαιρετιστήρια.Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παραγουανός φορ δεν θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν στο Λιμάνι και αυτό «μαρτυρά» η φωτογραφία που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκλαμβάνεται ως αντίο στην ομάδα.

 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1915: Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883: Edouard Manet, ιμπρεσιονιστής ζωγράφος γαλλικής καταγωγής.

1945: Αδόλφος Χίτλερ, Αυστριακός ηγέτης του ναζισμού που αυτοκτόνησε με δηλητήριο, μία ημέρα μετά τον γάμο του.

 1989: Sergio Leone, Ιταλός σκηνοθέτης που υπήρξε ο πατέρας του κινηματογραφικού είδους που αποκαλείται «spaghetti western».



Δεν υπάρχουν σχόλια: