13 Απριλίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Γαλιλαία: Προχωρώντας πιο ψηλά ακόμα, εκεί στο χώρο που ονομάζεται μικρά Γαλιλαία, εκεί ο τόπος είναι Άγιος! Εκεί ο Κύριος με τους μαθητές που πολλές φορές συναντήθηκαν,  κυρίως μετά την Ανάστασή Του! Δροσερό το περιβάλλον, με πολλά δέντρα, στη σκιά τών οποίων ξεκουράζεται ο προσκυνητής από την κούραση. Μπαίνοντας στο ναό και εκεί πρώτος τόπος που συναντούμε είναι το σημείο όπου εμφανίστηκε ο Κύριος στούς δέκα μαθητές Του μετά την Ανάστασή του,  ο Ναός είναι τεράστιος, Πίσω από την Αγία Τράπεζα ένας Σταυρός μαρτυρεί ένα φοβερό θαύμα. 


Όταν κάποτε κάηκε κάποιος Ναός, ο  Σταυρός αυτός, πού ήταν μέσα στο Ναό, κάηκε μεν, αλλά περιμετρικά γύρω από τό Σώμα του Εσταυρωμένου! Κράτησε εντελώς καθαρό από τη φωτιά το σώμα του Κυρίου!!! Στο υπόγειο του Ναού,  βρίσκονται οι τάφοι των πατριαρχών των Ιεροσολύμων.Βγαίνοντας από το ναό εκεί απ έξω... άλλος ιερός χώρος. Είναι ο χώρος εκείνος όπου είδαν οι μαθητές ξαφνικά τον Κύριο μπροστά τους και τον νόμισαν φάντασμα. Ο Κύριος όμως τους καθησύχασε από το φόβο τους, όταν πήρε και έφαγε κηρήθρα και ψαρί ψητό, για να τους δείξει ότι δεν είναι φάντασμα.  Σε κάποια μικρή απόσταση υπάρχει ένας άλλος ναός,  όπου ονομάζεται "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο". 

Ο Ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο.  Κάποτε, εκεί πού στέκει ο Ναός αυτός, τότε παλαιά ήταν ο χώρος προσευχής της Υπεραγίας Θεοτόκου, τα χρόνια εκείνα τα οποία έζησε αφού ο κύριος είχε φύγει από τον κόσμο αυτό. Εκεί στο χώρο αυτό, τρείς μέρες πριν πεθάνει,  η Θεοτόκος παίρνει το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, ότι σε τρείς ημέρες θα φύγει από τον κόσμο αυτό.  Αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της τα λιγοστά, στις γνωστές και φίλες της, έφυγε από κει κι όπως προείπαμε πήγε στο σπίτι του Ευαγγελιστού Ιωάννου όπου και εκεί πέθανε.  Συνεχίζοντας ακόμα πιο ψηλά συναντάμε το σημείο, όπου ο Κύριος αναλήφθηκε από τη γη προς τον ουρανό.  Εκεί που άφησε το τελευταίο του ίχνος επάνω στη γη.  Δυστυχώς ο χώρος αυτός βρίσκεται σήμερα στην κατοχή των μουσουλμάνων. 

Πληρώνοντας ένα μικρό εισιτήριο μπαίνετε μέσα να προσκυνήσετε. Φεύγοντας περνάμε ακριβώς απέναντι από το προσκύνημα, όπου εκεί ευρίσκεται το ορθόδοξο προσκύνημα της Αναλήψεως. Ο χώρος αυτός είναι ο μαρτυρικός.  Οχι διότι πέθανε κάποιος μαρτυρικά, αλλά διότι, ο ίδιος ο Ναός και το Μοναστήρι, δέχτηκαν τη βία των Εβραίων! Εκεί πριν από λίγα χρόνια οι Εβραίοι γκρέμισαν τό Ναό και το Μοναστήρι και σήμερα αναδομούνται και τα δύο εκ θεμελίων. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει Ρωσσικό Μοναστήρι όπου τιμάται και η Ανάληψις του Κυρίου, αλλά εκεί υπάρχει καί ο τόπος της πρώτης ευρέσεως της Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου!

Ναζαρέτ:Η μικρή βρώμικη πολίχνη πού συναντούσαν παλαιότεροι προσκυνητές, έχει μετατραπή σέ μιά σύγχρονη πόλη τών 70.000 κατοίκων μέ νέες κατοικίες καί δρόμους. Εκεί η παρουσία τών Ορθοδόξων είναι μειωμένη σέ σχέση μέ τήν παρουσία τών Λατίνων πού έχουν επενδύσει στήν πόλη αυτή. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός τού Αγίου Γεωργίου, όπου τήν εποχή τού Χριστού ήταν η συναγωγή όπου δίδαξε ο Χριστός, σύμφωνα μέ τό Ευαγγέλιο. Υπάρχουν  πολλές αγιογραφίες πού αναπαριστούν σκηνές από τήν ζωή τού Χριστού στήν Ναζαρέτ. Πρώτη φορά θα δούμε σέ αγιογραφία τήν παράσταση τής προσπάθειας τών συμπατριωτών τού Χριστού νά Τόν γκρεμίσουν έξω από τήν πόλη τους. 


Ο Ναός τών Ορθοδόξων πού είναι αφιερωμένος στόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου, πού σύμφωνα μέ μιά παράδοση έγινε στήν Ναζαρέτ, όπου είχε έλθει η Παναγία ακολουθώντας τόν Ιωσήφ. Μέσα στόν Ναό βρίσκεται η πηγή όπου εμφανίσθηκε ο Γαβριήλ στήν Παναγία. Πάνω από τήν πηγή υπάρχει αγιογραφία πού δείχνει τήν Παναγία τήν ώρα τού Ευαγγελισμού νά φέρη ήδη στήν κοιλία της τόν Χριστό, πού, σύμφωνα μέ τόν Μέγα Βασίλειο, από τήν στιγμή τού Ευαγγελισμού είχε άρτιο ανθρώπινο σώμα. Η επόμενη επίσκεψη είναι η Κανά τής Γαλιλαίας όπου υπάρχει ορθόδοξη Ιερή Μονή αφιερωμένη στόν Σίμωνα τόν Κανανίτη, σώζονται δε δύο αρχαίες πέτρινες υδρίες. Αύριο η συνέχεια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: