16 Απριλίου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ


Α. Το Άγιο Κουβούκλιο αποτελείται από δύο μέρη: Τον προθάλαμο όπου βρίσκεται ο λίθος του Αγγέλου (λέγεται και παρεκκλήσι του Αγγέλου) Ο άγιος Λίθος τοποθετήθηκε από τους Ιωσήφ και Νικόδημο στην είσοδο του Ζωηφόρου μνήματος του Κυρίου. Στο κέντρο του προθαλάμου βρίσκεται σε ειδική θήκη τμήμα του λίθου το οποίο ο άγγελος αποκύλησε κατά την ανάσταση του Χριστού, από την θύρα του Μνημείου.


Επάνω από την είσοδο του μνημείου εικονίζεται ανάγλυφος η Ανάστασις του Χριστού, η οποία φέρει αργυρεπίχρυση επένδυση. Επάνω από την παράστασιν αυτή σχηματίζεται ανοικτό ενεπίγραφο ειλητάριο με την επιγραφή: ΤΩ ΖΩΟΔΟΧΩ ΣΟΥ ΤΑΦΩ ΠΑΡΕΣΤΩΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝ ΤΗ ΑΦΑΤΩ ΣΟΥ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΧΡΙΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΗΜΩΝ.

Στο κέντρο του προθαλάμου, σε μικρή τετράγωνη τράπεζα και σε ειδική μαρμάρινη θήκη φυλάσσεται τμήμα του λίθου, όπου ίστατο ο άγγελος κατά την αναγγελία της Αναστάσεως του Χριστού εις τας μυροφόρους. Τις τέσσαρις πλευράς της θήκης και εντός ιδιαιτέρων πλαισίων διατρέχει επιγραφή, η οποία εξιστορεί το γεγονός: ΑΓΓΕΛΟΣ Κ(ΥΡΙΟ)Υ ΚΑΤΑΒΑΣ  ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΠΕΚΥΛΙΣΕ  ΤΟΝ ΛΙΘΟΝ ΑΠΟ ΤΗΣ  ΘΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ. Πάνω από τον Πανάγιο λίθο, κρέμονται δεκαπέντε κανδήλες.

Από αυτές πέντε ανήκουν στους Ορθοδόξους, πέντε στους Λατίνους, τέσσερεις στους Αρμενίους και μια στους Κόπτες. Δεξιά και αριστερά του προθαλάμου υπάρχουν δύο αυγοειδείς τρύπες, από τις οποίες ο ορθόδοξος Πατριάρχης, το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου μεταδίδει το Άγιο Φως στους πιστούς. Από τα δεξιά το παίρνουν οι Ορθόδοξοι και από τα αριστερά οι Αρμένιοι.

Β. Κυρίως θάλαμος όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος: Το Ζωοδόχο μνήμα του Κυρίου, όπως καλείται ο κυρίως θάλαμος, όπου βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος του Σωτήρος Χριστού, είναι μονόλιθος θάλαμος ορθογωνίου σχήματος και είναι λαξευμένος σε βράχο. Οι διαστάσεις του, είναι το μεν μήκος 2,07 μέτρα και το πλάτος 1,93 μέτρα.

Για να μπει κανείς στον κυρίως θάλαμο, πρέπει να περάση από μια μικρή θύρα «την θύρα του μνημείου» όπως την ονομάζουν τα ευαγγέλια. Αυτή έχει ύψος 1,33 μ. και πλάτος 66 εκατοστά. Πάνω από τη θύρα υπάρχει ανάγλυφη η ανάσταση του Κυρίου, αριστερά οι Μυροφόρες και δεξιά ένας άγγελος, που φαίνεται σαν να λέγει στις Μυροφόρες: «Μυροφόροι γυναίκες τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών, ούκ έστιν ώδε άλλ' ήγέρθη (Λουκ. ΚΔ' 5-6).

Λίγο πιο ψηλά δυο άγγελοι σαλπίζουν το «Δεύτε ίδετε τον τόπον όπου έκειτο ο Κύριος». Ολόκληρο το μνημείο είναι καλυμμένο με λευκό μάρμαρο, από πάνω μέχρι κάτω, εσωτερικά και εξωτερικά. Μόλις εισέλθει ο προσκυνητής στο θείο Μνημείο, δεξιά βρίσκει τον Ζωοδόχον τάφο του Κυρίου. Εκεί ο «ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντον σώμα του Κυρίου κηδεύσας απέθετο».

Ο χώρος που τοποθετήθηκε το σώμα του Κυρίου, είναι καλυμμένος με δυο λευκά μάρμαρα, ένα οριζόντιο και ένα κάθετο, για να προστατεύεται. Πάνω από τον τάφο υπάρχει πολύ ωραία εικόνα της ανάστασης του Χριστού. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο άγγελοι και διαβάζουμε την επιγραφή «Τι ζητείτε; Ιησούν τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον; ηγέρθη ούκ έστιν ώδε. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν».

Και λίγο πιο κάτω «Την άνάστασίν σου Χριστέ Σωτήρ άγγελοι ύμνουσιν εν ουρανοίς και ημάς τους επί γης καταξίωσον εν καθαρά καρδία σε δοξάζειν». Επίσης κάτω από την στεφάνην διαβάζομεν «Ώς ζωηφόρος, ώς παραδείσου ωραιότερος, όντως και παστάδος πάσης βασιλικής εκλαμπρότερος αναδέδεικται Χριστέ ο τάφος σου, η πηγή της ημών αναστάσεως».

Πάνω δε από την θυρίδα ή κτητορική επιγραφή «Μνήσθητι, Κύριε του δούλου σου, του Βασιλικού Κάλφα Χ. Κομνηνού του Μυτιληναίου 1810». Στον θαλαμίσκο αυτό του θείου μνημείου ανάβουν συνέχεια 43 κανδήλες από τις οποίες δεκατρείς ανήκουν στους Ορθοδόξους, δεκατρείς στους Λατίνους, δεκατρείς στους Αρμενίους και τέσσερεις στους Κόπτες.

Στον Πανάγιο Τάφο γίνεται καθημερινά από τους Ορθοδόξους Θεία Λειτουργία, που αρχίζει στις 11 μ.μ. και τελειώνει στις δύο μετά τα μεσάνυχτα. Στην περίπτωση αυτή ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται σαν αγία Πρόθεση μόνο από τους Ορθοδόξους. Ακοίμητος αγιοταφίτης φρουρός, διορισμένος με σουλτανικό φιρμάνι, βρίσκεται συνέχεια παρών βεβαιώνοντας έτσι με την παρουσία του τα απαράγραπτα δικαιώματα των Ελλήνων επί του Παναγίου Τάφου.

Πίσω από το Ιερό Κουβούκλιο είναι το παρεκκλήσιο των Κοπτών, και πιο δυτικά ο τάφος του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Στην είσοδο του Αγίου Κουβουκλίου, υπάρχουν δώδεκα μανουάλια, έξι μεγάλα και έξι μικρά. Αυτά ανήκουν από δύο στους Ορθοδόξους, στους Λατίνους και στους Αρμένιους. Από ιδιοκτητική άποψη, το Ιερό Κουβούκλιο ανήκει στους Ορθοδόξους. Αύριο η συνέχεια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: