02 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 

Ελλάδα: Μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup, που σηματοδότησε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί πλέον να μπει σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο και πάντως να κλείσει τον τετραετή κύκλο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αρχίζει η συζήτηση για το έτερο σοβαρό πρόβλημα της χώρας: το χρέος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς το έθεσε χθες στις συναντήσεις που είχε με τον Β. Σόιμπλε και τον Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκοντας ανταπόκριση. 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, με σκοπό τη στήριξη της πορείας μεταρρυθμίσεων. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας θα είναι ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με αντιπρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και γραμματέα τον Δημήτρη Σαλτούρο του ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη με αντικείμενο τον προγραμματισμό του έργου της. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, υπάλληλος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας, πολιτευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ένοχες κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πύργου η 21χρονη μητέρα και η 45χρονη γιαγιά ενός νεογέννητου που είχε βρεθεί νεκρό τον περασμένο Αύγουστο, σε χωματερή των Λεχαινών Ηλείας.

Στην 45χρονη το δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στην 21χρονη ποινή 10ετούς κάθειρξης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση, χωρίς να υπάρξει ανασταλτικό αποτέλεσμα, και έτσι οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Κόσμος: Εντείνονται οι πιέσεις στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της πολιτικής του.  Τους Times της Νέας Υόρκης επέλεξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να μιλήσει για τα επιτεύγματα της βολιβαριανής επανάστασης και τους εχθρούς της.  Μεταξύ των εχθρών θα πρέπει να συμπεριλάβει και τον περουβιανό λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της Αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, η Κολομβία ανακοίνωσε ότι στέλνει χαρτί στο Καράκας για να τυπωθούν εφημερίδες. Για 15 μέρες. Στη σύλληψη 24 μελών αποσχιστικής οργάνωσης της περιφέρειας Βένετο προχώρησαν οι ιταλικές αρχές, ενώ σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για την όλη υπόθεση κατηγορούνται άλλα 27 άτομα. Η εισαγγελία της Μπρέσια απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος και παράνομη κατοχή όπλων. Κατά τις Αρχές, τα μέλη της οργάνωσης ετοίμαζαν «θεαματική επιχείρηση» στην πλατεία Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Πέντε νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το σεισμό 8,2 βαθμών που έπληξε τη Χιλή. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις βόρειες ακτές της χώρας, χωρίς να προκληθούν μεγάλες ζημιές. Σε «κατάσταση καταστροφής» κηρύχθηκαν οι βόρειες περιοχές της χώρας. Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού.

Mπορεί οι αυστραλοί αξιωματούχοι να ζητούν «μεγάλη υπομονή» για την ανεύρεση κάποιου στοιχείου σχετικά με το εξαφανισμένο Boeing, όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ήλθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ταλαιπωρημένους συγγενείς των επιβατών. «Μπορεί να μην λυθεί ποτέ το μυστήριο με το αεροπλάνο» δήλωσε προτού αναχωρήσει για την Αυστραλία.

Οικονομία: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προσφέρει την πολυπόθητη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία; Ναι, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας Βέρνερ Χόγερ, μιλώντας στην Deutsche Welle. Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,3802 δολάρια. Στην καταγγελία ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπει τη συνέχιση και χρονική επέκταση της υπερφορολόγησης των πολιτών και ειδικά των ιδιοκτητών ακινήτων προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αθλητισμός: Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα είναι στον πάγκο του Εργοτέλη και τη νέα σεζόν. Ο Ουζουνίδης είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της κρητικής ομάδας τον περασμένο Ιανουάριο, στη θέση του Γιάννη Πετράκη, έως τη λήξη της περιόδου. Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση της αμυντικής γραμμής της θα έχει η Μπαρτσελόνα, μετά τον τραυματισμό του Ζεράρ Πικέ, στον πρώτο προημιτελικό του Champions League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1).  

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλεψε κόντρα στα προγνωστικά, προηγήθηκε, αλλά τελικά η Μπάγερν έφυγε με ισοπαλία 1-1 απο το «Ολντ Τράφορντ» και απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στους «4» του Champions League. Η ρεβάνς θα γίνει στο Μόναχο στις 9 Απριλίου. Ανοιχτούς λογαριασμούς για το «Βιθέντε Καλντερόν» άφησαν Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Καμπ Νου», που έληξε επίσης ισόπαλη με 1-1. Την Τετάρτη ακολουθούν τα ζευγάρια Ρεάλ Μαδρίτης  Ντόρτμουντ (21:45, ΔΤ) και Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι (21:45, ns2).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2  ΑΠΡΙΛΙΟΥ) 

1453: Ο Μωάμεθ αρχίζει την τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

1800: Πρεμιέρα της 1ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στην Βιέννη. 
  
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
 
1805: Hans Christian Andersen, Δανός παραμυθάς. 

1927: Ferenc Puskas, Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

2005: Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: