23 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το δίλημμα «περιπέτεια ή σταθερότητα», ως απάντηση στο δίλημμα «Ελλάδα ή Μέρκελ» που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα αρχίσει να προβάλλει η ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών, ενώ πιο ενεργά αναμένεται να μπει στην προεκλογική μάχη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα. Σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στα βορειοδυτικά της χώρας προβλέπει για σήμερα, Τετάρτη, η ΕΜΥ, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ΟΛΜΕ για την αναπλήρωση των ωρών από καταλήψεις που έγιναν στα σχολεία το περασμένο φθινόπωρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει εντολή για να γίνουν μαθήματα σε 525 σχολεία σήμερα, Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάσεις εργασίας. Την υλοποίηση επτά αλλαγών στο Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έως το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων, καθώς και ο έλεγχος των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων.

Σε λειτουργία τίθεται από την Τετάρτη το σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού για 73 μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) στα πενταψήφια τηλεφωνικά νούμερα 14554, 14784, 14884 και 14900.

Κόσμος: Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε, μετά τα όσα είχε προαναγγείλει ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, την αποστολή ομάδας στρατιωτών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής για κοινά γυμνάσια. Οι κοινές ασκήσεις, με φόντο τις «ανησυχίες» χωρών στην ανατολική Ευρώπη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προστίθενται στο χακί σκηνικό της ουκρανικής κρίσης, με συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη μεθόριο αλλά και «αιφνίδιες» ασκήσεις στην Κασπία. Δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του για πάνω από μία ημέρα ο Ζανγκ Ζίρου, ακτιβιστής που θέλησε να βοηθήσει τους απεργούς στο εργοστάσιο της Γουέ Γουέν στη νότια Κίνα, με τους συγγενείς του να πιστεύουν ότι τέθηκε υπό κράτηση από την κρατική ασφάλεια. 

Η απεργία στο εργοστάσια υποδημάτων έχει μπει στη δεύτερη εβδομάδα της και έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα.  Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αγγλίας είναι μια ακόμα ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ να υπογραμμίσουν τις εκ διαμέτρου αντίθετες θεσεις τους για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Τις στρατιωτικές δυνάμεις του κινητοποιεί εκ νέου το Κίεβο για την ανατολική Ουκρανία, μετά τους δύο θανάτους από βασανισμό στο Σλαβιάνσκ, επανερχόμενο στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που είχε μπει στον πάγο με τη συμφωνία στη Γενεύη. 


Την ώρα που η συμφωνία μοιάζει να περνάει από τα χαρτιά στο παρελθόν, οι ΗΠΑ διατηρούν την πίεση στη Ρωσία, απειλώντας με κυρώσεις εάν δεν υπάρξουν κινήσεις αποκλιμάκωσης ενώ η Ουάσινγκτον ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία σε Πολωνία και βαλτικές χώρες. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός χορευτή από αστυνομικούς: Η ένταση ξεκίνησε με πυροβολισμούς σε φαβέλα και έφτασε, με φλεγόμενα οδοφράγματα και συγκρούσεις με την αστυνομία, μέχρι και την Κόπακαμπανα. Τα επεισόδια γίνονται δύο μήνες πριν το Μουντιάλ, το οποίο στρέφει το ενδιαφέρον της υφηλίου στη χώρα ως κορυφαία διοργάνωση πριν τους επόμενους Ολυμπιακούς.

Οικονομία: Στο επίπεδο του 39% έχει ανέλθει το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων οι οποίες υποβάλλονται για την εξασφάλιση κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 312.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 70.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ ενώ 111.000 δεν έγιναν αποδεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο (συμπλήρωσης στοιχείων κλπ).

Συρρίκνωση κατέγραψε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα, εξέλιξη που αποτελεί πρόδρομο δείκτη πτώσης του ΑΕΠ. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Συρρίκνωση κατέγραψε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα, εξέλιξη που αποτελεί πρόδρομο δείκτη πτώσης του ΑΕΠ. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSΒC ενισχύθηκε τον Απρίλιο στο 48,3 από 48 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Αθλητισμός: «Ανοιχτούς λογαριασμούς» άφησαν Ατλέτικο Μαδρίτης και Τσέλσι μετά τον πρώτο ημιτελικό του Champions League, που διεξήχθη στο «Βιθέντε Καλντερόν». Το 0-0 «σφράγισε» τις προσπάθειες των δύο ομάδων, οπότε τα πάντα κριθούν στις 30 Απριλίου στο «Στάμφορντ Μπριτζ» του Λονδίνου. Παρά τις σημαντικές απουσίες (Ιβάνοβιτς, Ετό, Αζάρ) και την ατυχία που είχε στη διάρκεια του ματς (τραυματίστηκαν κι αντικαστάθηκαν οι Τσεχ και Τέρι), η Τσέλσι στάθηκε εξαιρετικά στο γήπεδο και πέτυχε αυτό που ήθελε, να μη δεχτεί γκολ.

Την Τετάρτη το Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν με τη «βασίλισσα» να αγωνιά για τη συμμετοχή του Ρονάλντο, ενώ για τους Βαυαρούς δεν θα παίξει ο Βαν Μπούιτεν. Πρόωρο τέλος θα έχει η σεζόν για τον Κέβιν Μιραλάς. Ο Βέλγος επιθετικός της Έβερτον θα απουσιάσει από τα τρία ματς που απομένουν για τη λήξη του πρωταθλήματος της Premier League, προκαλώντας σοβαρότατο πλήγμα στους «εφοπλιστές» που δίνουν μάχη με την Άρσεναλ για την κατάκτηση της 4ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Με κοινή τους επιστολή προς την Αστυνομία και την ΕΠΟ, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ζήτησαν κάποιες διευκολύνσεις με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των οπαδών που θα παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες στο ΟΑΚΑ. Το αίτημα αυτό έγινε μετά από την μεγάλη ζήτηση εισιτηρίων από τους φιλάθλους και των δύο ομάδων.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1821: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Αλαμάνας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1889: Βασίλης Ρώτας, λογοτέχνης και μεταφραστής όλων των έργων του Σαίξπηρ.

1916: Γιάννης Μόραλης, διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1616: William Shakespeare, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας.

1827: Γεώργιος Καραϊσκάκης, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: