29 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα: Στον Άρειο Πάγο μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αιτήσεις για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, 15 κόμματα μεταξύ των οποίων είναι και ο Λαϊκός Σύνδεσμός - Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή. Να αποσυρθεί η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη για τις προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, ζήτησε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Οδ.Κωνσταντινόπουλου. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Έντονη αντίδραση και από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Ν.Κακλαμάνη.
        
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να εξαγγέλλεται βιαστικά και με μικροπολιτική στόχευση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τονίζει η ΔΗΜΑΡ, η οποία καταθέτει τις δικές της προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές, οι οποίες μπορούν να γίνουν και τώρα, με νόμο, με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση. Η διαδικασία κατάρτισης της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και πλέον ο στόχος του κόμματος είναι να εντείνει την προεκλογική εκστρατεία του, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις κάλπες για την ευρωβουλή.

Κόσμος: Για πρώτη φορά από το 1991 οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές ενώσεις της Ρωσίας θα διαδηλώσουν στην Κόκκινη Πλατεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως συνέβαινε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία και τα συνδικάτα επιστρέφουν στην Κόκκινη Πλατεία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Μόσχας Σεργκέι Τσερνόφ. Φιλορώσοι αυτονομιστές, ορισμένοι εξ αυτών βαριά οπλισμένοι, εισέβαλαν την Τρίτη σε κυβερνητικά κτίρια στη Λουχάνσκ, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία. Οι φιλορώσοι κατέλαβαν τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης, το γραφείο της εισαγγελίας και το κτίριο της τοπικής τηλεόρασης, ενώ εισέβαλαν στο κτίριο της αστυνομίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος καταγγέλλει «προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά και ζητά να απομακρυνθούν οι αρχηγοί της αστυνομίας στο Ντονέσκ και το Λουχάνσκ. Ένοπλοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Λιβύης και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, αναγκάζοντας τους βουλευτές να διακόψουν τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας. Οι ένοπλοι κατά τα φαινόμενα συνδέονται με έναν εκ των ηττημένων υποψηφίων για την πρωθυπουργία.
   
Νέο σήμα συναγερμού εκπέμπει η ιταλική κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι περισσότεροι από 800.000 μετανάστες ετοιμάζονται να αποβιβασθούν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου. «Το σύστημα υποδοχής είναι σε οριακό σημείο. Από τη Λιβύη φτάνει όλη η υφήλιος. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος» δηλώνει ο υπεύθυνος του τομέα μετανάστευσης του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών. Είκοσι πέντε χιλιάδες μετανάστες έχουν φτάσει διά θαλάσσης στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Το υπουργείο Ενέργειας του Πακιστάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διακόψει την ηλεκτροδότηση σε δημόσια κτίρια και οργανισμούς, ακόμη και στο γραφείο του... πρωθυπουργού, επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού.

Οικονομία: Την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 150 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Lamda Development. Στόχος της αύξησης είναι η χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης στο Ελληνικό. Οριακά χαμηλότερο των προσωρινών στοιχείων, αλλά διπλάσιο του στόχου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση α’ τριμήνου 2014, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,541 δισ. ευρώ, έναντι 520 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου 878 εκατ. ευρώ. Με μεγάλη υπερκάλυψη, πάνω από 2 φορές, ολοκληρώνεται σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, με τη ζήτηση από το εξωτερικό να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα στη συνδυασμένη προσφορά που έληξε την Τρίτη.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος στην προπόνηση της Δευτέρας βρέθηκε στο στόχαστρο μερίδας του κόσμου του ΠΑΟΚ, θα παραταχτεί ο Δικέφαλος στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ την Τετάρτη με τον Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα. Η τελευταία προπόνηση των «μελανόλευκων» ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Τούμπα και μετά το τέλος της, ο Γιώργος Γεωργιάδης, μίλησε ξεχωριστά με τον καθένα ποδοσφαιριστή και στη συνέχεια ανακοίνωσε την αποστολή, από την οποία απουσιάζει το όνομα του «Σάλπι».
   
Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Ατρομήτου για την αυριανή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Ο Φυτανίδης «ανέβασε» σήμερα πυρετό και αποκλείστηκε από την αποστολή, ενώ ο Θεολόγου έχει συμπληρώσει 4 κίτρινες κάρτες (3 από Καλλιθέα + 1 με Ατρόμητο) και θα εκτίσει την ποινή του.
   
Η νέα διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης το όραμα, τις αρχές και τις στρατηγικές προτεραιότητές της, με στόχο να φέρει προστιθέμενη αξία στους πελάτες, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της καθώς και στην κοινωνία. «ΟΠΑΠ αύριο» σημαίνει ότι μία ήδη σπουδαία εταιρεία, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά φόρων και το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα, γίνεται ακόμα σπουδαιότερη προς όφελος όλων.

 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1899: Duke Ellington, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της jazz.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1930: Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια και σύντροφος του Κώστα Καρυωτάκη.

1980: Alfred Hitchcock, Βρετανός σκηνοθέτης που τον αποκαλούσαν «μετρ του σασπένς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: