16 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Σε νέα προκλητική κίνηση, με τη διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες, προχωρά η Χρυσή Αυγή τη Μ. Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της στον σταθμό Λαρίσης. Όπως ανακοίνωσε η ΧΑ, θα μοιραστούν σε ελληνικές οικογένειες αρνί, αυγά, τσουρέκι, κοτόπουλο και πατάτες. Ένας νεκρός και τέσσερις ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε νωρίτερα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Πανοράματος – Πυλαίας. 

Το τροχαίο προκλήθηκε όταν όχημα τηλεοπτικού συνεργείου συγκρούστηκε αρχικά με δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα στο ίδιο ρεύμα και στη συνέχεια πέρασε από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και κατέληξε στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε με άλλα πέντε διερχόμενα αυτοκίνητα. Έντονα καιρικά φαινόμενα, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα τη βόρεια Ελλάδα. Η καταιγίδα που σημειώθηκε στο νομό Ιωαννίνων δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η μισή πόλη των Ιωαννίνων, να μείνουν χωρίς ρεύμα. 

Χιονίζει από το πρωί και στη Φλώρινα, ενώ ο ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας κινείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κατηγορηματικός ότι η χρήση των γενόσημων δεν θα αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη του στο οικοτροφείο ατόμων με αυτισμό, «Άγιος Νικόλαος». Τόνισε ότι δεν υπάρχουν κρυφά χαράτσια στην αγορά φαρμάκων και πρόσθεσε: «Έχουμε πειστεί ότι τα καλά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν μάρκα, τα επώνυμα. Αυτό, όμως, είναι τελείως λάθος. 

Με αυτή τη νοοτροπία κλέβουμε και την τσέπη μας και τα ταμεία μας». Στη σύλληψη τριών ατόμων ηλικίας 47, 21 και 29 ετών για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της παράβασης της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράνομης οπλοκατοχής, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Θεοδωράκι Πέλλας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας.

Κόσμος: Έξι τανκς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές των ουκρανικών δυνάμεων, με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Στον έλεγχο φιλορώσων το κτίριο του δημαρχείου του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, επτά τανκς με την ουκρανική σημαία έκαναν «βόλτα» στο Κραματόρσκ, νότια του Σλαβιάνσκ, με τις παράλληλες «επιδείξεις δύναμης» να συνθέτουν το σκηνικό της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Πέμπτη.

Τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη ενισχύει το ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άμεσα δυνάμεις στην περιοχή. Είπε ότι θα υπάρξουν «περισσότερα αεροπλάνα, πλοία, αλλά και περισσότερη ετοιμότητα από ξηράς». Στο ξήλωμα της μονάδας της με μοναδικό καθήκον την παρακολούθηση μουσουλμάνων στη Νέα Υόρκη προχωρά η νέα διοίκηση της αστυνομίας της πόλης, τερματίζοντας μία πρακτική που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. 

Ο νέος αρχηγός της αστυνομίας είπε πως όσες πληροφορίες συλλέγονταν με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα θα ήταν ευκολότερα διαθέσιμες με άμεση επαφή με τη μουσουλμανική κοινότητα. Αντιδράσεις και καταδίκη ακόμη και από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν προκαλέσει εικόνες που συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα από την βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Ρώμη κατά τη διαδήλωση του Σαββάτου. 

Ενώ ένας αστυνομικός βρίσκεται υπό εισαγγελική έρευνα επειδή ο φακός τον κατέγραψε να κλωτσά κοπέλα πεσμένη στο δρόμο, νέο βίντεο δείχνει τις αστυνομικές δυνάμεις να χτυπούν και να κλωτσούν επίμονα διαδηλωτή που έχουν ακινητοποιήσει. Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές.

Οικονομία: Ζημία 12,86 εκατ. ευρώ προκάλεσε στο Δημόσιο, υπόθεση παράνομης είσπραξης συντάξεων, η οποία αφορά 179 περιπτώσεις και ήρθε στο φως μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις απάτης τελέστηκαν τουλάχιστον από το 1991 μέχρι το 2012, ενώ αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν έγγραφα που απεστάλησαν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Την εκτίμηση ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω μετά τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος διατυπώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που έδωσε σήμερα Μ. Τετάρτη στη δημοσιότητα.  

Οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να έχουν έστω και μια συναλλαγή την τριετία 2011-2013 θα πρέπει μέχρι τις 20 Ιουνίου είτε να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για διακοπή λειτουργίας ή αδρανοποίησης. Σε διαφορετική περίπτωση η Εφορία θα εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της.

Αθλητισμός: Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 300.000 ευρώ αφέθηκε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργος Σπανός. Ο κ. Σπανός είχε κριθεί προφυλακιστέος τον περασμένο Φεβρουάριο, με το όνομά του να φέρεται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπόριου καυσίμων, και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Χαβιέ Ούμπιντες κέρδισε το βραβείο για τον πολυτιμότερο παίκτη της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής, αλλά και για το καλύτερο γκολ στο φινάλε της Σούπερ Λίγκας.

Ο άσος του Ατρομήτου έλαβε ποσοστό 62,94% στη σχετική ψηφοφορία, ως επιβράβευση για την απόδοσή του στη εκτός έδρας νίκη (3-1) της ομάδας του επί του Πανθρακικού, ενώ παράλληλα, έλαβε το 64,24% των προτιμήσεων για το καλύτερο γκολ της αγωνιστικής. Με «Classico» ολοκληρώνεται ο θεσμός του Κυπέλλου στην Ισπανία. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν απόψε (22:30, OTE Sport1) το Copa Del Rey στην ουδέτερη έδρα της Βαλένθια, το «Μεστάγια».

Αυτή είναι η 7η φορά που οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο σε μεταξύ τους αγώνα, έχοντας από τρεις κατακτήσεις. Συνολικά, η «Μπάρτσα» έχει 26 Κύπελλα και η Ρεάλ 18.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Βασιλιά Όθωνα.

1947: Ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος» αναφέρεται για πρώτη φορά με σκοπό να περιγράψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Εισηγητής του ο Bernard Baruch - τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του τότε προέδρου των ΗΠΑ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1889: Charlie Chaplin, εμβληματικός κωμικός ηθοποιός αγγλικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1991: David Lean, Bρετανός κινηματογραφικός σκηνοθέτης.

1996: Σταύρος Νιάρχος, μεγιστάνας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: