13 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Παρουσίαση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» πραγματοποιείται την Κυριακή σε πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη. Η εκδήλωση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είναι προγραμματισμένη για τις 11:30 το πρωί. Συνεδριάζει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, καθώς και τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ομιλία του.

Προβάδισμα 0,2% στη Νέα Δημοκρατία, σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου κατά τις ευρωεκλογές, δίνει δημοσκόπηση της Rass. Αύξηση κατά 1,5% της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Pubilc Issue για τις βουλευτικές εκλογές.Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής στην Παραλιακή Λεωφόρο, σε δρόμους της Καλλιθέας και του Πειραιά, λόγω των αγώνων δρόμου «Run the Lake» και «Kallithea Run».

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε το βράδυ του Σαββάτου στο Ηράκλειο της Κρήτης δύο τουρίστες, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Costa Fortuna», οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας και έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Κόσμος: Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται οι πολίτες της πΓΔΜ την Κυριακή, δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Για τον θώκο αναμετρώνται ο νυν πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Στέβο Πενταρόφσκι, αλλά ο νικητής δεν αναμένεται να αναδειχθεί παρά στον δεύτερο γύρο - σε διπλή κάλπη δηλαδή μαζί με τις εκλογές για το Κοινοβούλιο. Η Μαλαισία διέψευσε την ύπαρξη τηλεφωνικής κλήσης που φέρεται να έγινε από τον συγκυβερνήτη του Boeing 777 της Malaysia Airlines λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροπλάνου στις 8 Μαρτίου και διευκρίνισε πως οι έρευνες για τους επιβάτες συνεχίζονται. Ο μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών δήλωσε την Κυριακή πως δεν γνωρίζει να έγινε τέτοια κλήση.

Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία μετά τις καταλήψεις κτιρίων και σημείων ελέγχου από φιλορώσους διαδηλωτές: Το Κίεβο έστειλε τις ειδικές δυνάμεις σε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ένοπλη ενέργεια στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη. Έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και περίπου 500 σπίτια καταστράφηκαν το Σάββατο στο Βαλπαραΐσο στην κεντρική Χιλή από ανεξέλεγκτη δασική πυρκαγιά. 

Η πρόεδρος της Χιλής κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση καταστροφής, ενώ πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς. Ισχυρός σεισμός, 7,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στις Νήσους Σολομώντα, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για τα νησιά και την ευρύτερη περιοχή.

Οικονομία: Με την τακτική «καρότο και μαστίγιο» προσπαθούν πολιτεία και ασφαλιστικές εταιρείες να μαζέψουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα που εκτιμάται ότι κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με τους μεν πρώτους να ετοιμάζουν «σαφάρι» και πρόστιμα και τους δε δεύτερους να μειώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων. Την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σπεύδοντας παράλληλα να υπογραμμίσει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει απέναντι στο ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό. «Εάν θέλουμε η νομισματική πολιτική να παραμείνει τόσο χαλαρή όσο είναι σήμερα, η συνέχιση της αύξησης της ισοτιμίας του ευρώ μπορεί να χρειάζεται μία νομισματική παρέμβαση» σημειώσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 34ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται την Κυριακή, η κανονική περίοδος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ο σημαντικότερος αγώνας θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, όπου η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό και οι «Ακρίτες» θέλουν πάση θυσία την νίκη για να παραμείνουν σίγουρα στην κατηγορία. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα Σμύρνης, με τους πρωταθλητές να ετοιμάζονται για την «φιέστα» του τίτλου και την «ελαφρά ταξιαρχία» να αγωνίζεται για την έκπληξη, καθώς με νίκη μένει στην Σούπερ Λίγκα.

Με ήρωα τον Ορέστη Καρνέζη, η Γρανάδα νίκησε 1-0 τη Μπαρτσελόνα και περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις ελπίδες της για τίτλο! Ο γκολκίπερ της εθνικής Ελλάδας ήταν εκπληκτικός και κατάφερε με τις αποκρούσεις του να κρατήσει το γκολ με το οποίο ο Μπραχίμι είχε δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους από το 16ο λεπτό. Από την άλλη περίπατο έκανε η Ρεάλ με 4-0 επί της Αλμερία, προσπερνώντας τη Μπαρτσελόνα και φτάνοντας την πρωτοπόρο Ατλέτικο, η οποία χει όμως έναν αγώνα λιγότερο.

Με τις αναμετρήσεις της 34ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται την Κυριακή, η κανονική περίοδος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ο σημαντικότερος αγώνας θα διεξαχθεί στην Ξάνθη, όπου η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό και οι «Ακρίτες» θέλουν πάση θυσία την νίκη για να παραμείνουν σίγουρα στην κατηγορία. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα Σμύρνης, με τους πρωταθλητές να ετοιμάζονται για την «φιέστα» του τίτλου και την «ελαφρά ταξιαρχία» να αγωνίζεται για την έκπληξη, καθώς με νίκη μένει στην Σούπερ Λίγκα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1865: Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν πυροβολείται από ηθοποιό σε θέατρο της Washington.

1941: Ιδρύεται στην Λευκωσία το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944: Οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο Άουσβιτς.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1936: Frank Serpico, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία με πρωταγωνιστή των Al Pacino.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1759: Friedrich Hendel, Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ.

1930: Vladimir Mayakovski, Ρώσος ποιητής της επανάστασης που αυτοκτόνησε.

1984: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, σημαντικός κωμικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: