03 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Άφαντος είναι από το απόγευμα της Τετάρτης ο Δημήτριος - Γεώργιος Μπαλτάκος, γιος του τέως γγ της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης αφού οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους οποίους ξυλοκόπησε, υπέβαλαν μήνυση εις βάρος του. Την παραίτηση της κυβέρνησης για την υπόθεση ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί η παραίτηση Δένδια και Αθανασίου που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες Μπαλτάκου ανήκουν στον πρωθυπουργό. Ο Ν.Μαριάς άφησε, δε, να εννοηθεί πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα εξετάσουν άλλου είδους κινήσεις, εάν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί.

Δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και τρία μικρά παιδια, εγκλωβίστηκαν τα ξημερώματα από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο. Άμεση ήταν η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος για την απομάκρυνση των ενοίκων και την κατάσβεση της φωτιάς. Διαχώρισε ο υπουργός Εσωτερικών τη ΝΔ από τη Χρυσή Αυγή, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για ακροδεξιούς «θύλακες» στο κόμμα. «Η ιστορία με τη Χρυσή Αυγή πολιτικά ξεκίνησε από τη ΝΔ προεκλογικά, όταν κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό δεν ήξεραν τη λέξη Χρυσή Αυγή, δεν έβγαινε από το στόμα τους η παραμικρή λέξη γιατί θεωρούσαν ότι είναι μία υπόθεση η οποία κάνει προεκλογικά -πριν από τις εκλογές του 2012- ζημιά στη ΝΔ» τόνισε. 

Εισαγγελική έρευνα, με τη μορφή του επείγοντος, για τη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία του Ηλία Κασιδιάρη με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελέας ζητεί να διαπιστωθεί εάν εκ μέρους του βουλευτή της ΧΑ έχει τελεστεί το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Κόσμος: Με τους Άθλους του Ηρακλή παρομοίασε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας την επιχείρηση που πραγματοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό για την ανεύρεση οποιουδήποτε στοιχείου σχετικά με το εξαφανισμένο Boeing. Ο Νταζίμπ Ραζάκ βρέθηκε στο Περθ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τόνι Άμποτ. Οι έρευνες συνεχίζονται και το επίκεντρο των ερευνών μετατοπίζεται όλο και πιο κοντά στο Περθ. Η αυτοκινητοπομπή του τέως προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν θύματα. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από γέφυρα από την οποία θα περνούσε το όχημα του τέως προέδρου με τελικό προορισμό την κατοικία του. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων στον Λίβανο σύρων προσφύγων ξεπερνά πλέον το 1 εκατομμύριο, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Τρία χρόνια μετά την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, ο Λίβανος έχει γίνει η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο... και η εισροή επιταχύνεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεκάδες είναι οι ισχυρότατοι μετασεισμοί που σημειώνονται στη βόρεια Χιλή μετά τα 8,2 Ρίχτερ της Τετάρτης. Ο πιο ισχυρός που καταγράφηκε ήταν 7,8 βαθμών με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία μεταξύ των κατοίκων. Αμεση ήταν έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο όμως δεν ήταν επικίνδυνο. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν, όταν ένας άνδρας-μέλος των ειδικών δυνάμεων, μπήκε στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ του Τέξας και άρχισε να πυροβολεί κατά των συναδέλφων του. Στο τέλος, έστρεψε το όπλο στην πλευρά του και αυτοκτόνησε. Στην ίδια βάση είχε σημειωθεί επίθεση και το 2009 με 13 νεκρούς και 32 τραυματίες.

Οικονομία: Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την εκτίμηση ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να μειωθεί από το 2022 σε επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ ακόμη και με πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 4% του ΑΕΠ, διατυπώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται για την κυβέρνηση η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει σε τιμή που θα είναι θελκτική για τους επίδοξους επενδυτές, θα ανταποκρίνεται στην «εύλογη αξία» (fair value) της τράπεζας, αλλά και θα είναι συμβατή με τα δεδομένα που έχει θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να μην χαρακτηρισθεί η είσοδος του νέου επενδυτή στην τράπεζα ως έμμεση κρατική ενίσχυση.

Αθλητισμός: Μεγάλο πλήγμα για την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς στη ρεβάνς του Λονδίνου για τα προημιτελικά του Champions League κόντρα στην Τσέλσι, δεν θα έχει στη διάθεση της το μεγάλο αστέρι της, τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Η Παρί νίκησε με 3-1 την Τσέλσι, αλλά στη δύσκολη ρεβάνς, της προσεχούς Τρίτης, δεν θα έχει στην ενδεκάδα της τον Σουηδό σούπερ σταρ. Δύο υπέροχα γκολ πριν συμπληρωθεί το ημίωρο και ένα τρίτο στο β΄ ημίχρονο, χάρισαν στη Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκη 3-0 επί της Ντόρτμουντ και μαζί το προβάδισμα για πρόκριση στους «4» του Champions League. Η ρεβάνς των προημιτελικών θα γίνει στη Γερμανία την προσεχή Τρίτη (8/4). Σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά πήρε η Παρί Σεν Ζερμέν έναντι της Τσέλσι, μετά το νικηφόρο 3-1 στον πρώτο προημιτελικό που διεξήχθη στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού.

Νέα αναβολή από ΣτΕ εξασφάλισε ο Δήμος Αθηναίων για την υπόθεση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που αφορά στη διπλή ανάπλαση της Λεωφόρου. Αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή που πήρε για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Δήμος, καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις 6 Μαρτίου. Η πλευρά του Δήμου δεν ήθελε με τίποτα να συζητηθεί το θέμα στο ΣτΕ πριν από τις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων που θα γίνουν στα μέσα Μαίου και από ό,τι φαίνεται τα κατάφερε. Διότι πιθανότατα η επόμενη εκδίκαση αναμένεται μετά τις εκλογές.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1896:Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης.

1924: Marlon Brando, Αμερικανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1897: Johannes Brahms, Γερμανός συνθέτης του ρομαντικού ρεύματος.

1962: Μανώλης Καλοιμοίρης, Έλληνας μουσουργός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: