11 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι έχουν προγραμματίσει για τις 2 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιδρώντας στο μέτρο της αξιολόγησης. Για τη συμμετοχή των δασκάλων στην κινητοποίηση, η ΔΟΕ κήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια (11:00-14:00 και 14:00-17:00) Συγκέντρωση 30 μελών της Χρυσής Αυγής έξω από το πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, οι χρυσαυγίτες φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών, την ώρα που στο πολυιατρείο βρίσκονταν δεκάδες ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά μεταναστών, αλλά και Ελλήνων. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά την απειλή του πυρηνάρχη Περάματος ότι η ΧΑ «θα τελειώσει τα μέλη του ΠΑΜΕ» στην περιοχή.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα, Παρασκευή τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, λόγω της 5ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Η Μέρκελ χρωστά σε αυτή τη χώρα να μιλήσει σήμερα για συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η ανεργία θα καταπολεμηθεί με την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, μετά τις βολές που δέχθηκε από τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλο. 

Ο κ. Καμίνης απέδωσε πολιτική επιπολαιότητα στον κ. Σπηλιωτόπουλο για τον χαρακτηρισμό της Αθήνας «Καμπούλ» μετά την βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής. Παράλληλα, τόνισε ότι μιλά αβασάνιστα για το θέμα των διαδηλώσεων και απαξιωτικά για ανθρώπους που έχουν χάσει τους δουλειές τους και κατέληξε χαρακτηρίζοντάς τον «ανύπαρκτο βουλευτή».

Κόσμος: Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Κάθλιν Σεμπέλιους, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα και υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης Obamacare. Όλα δείχνουν ότι η Σεμπέλιους παραιτήθηκε, λόγων των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας που σημειώθηκε στη διάρκεια εγγραφής στο σύστημα. Την πεποίθηση ότι τα σήματα που λαμβάνουν τα ειδικά σκάφη από τα βάθη του Ινδικού προέρχονται από τα μαύρα κουτιά του χαμένου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, τονίζοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προτού το σήμα αδυνατίσει τελείως. Μία γυναίκα εκτόξευσε αντικείμενο στη Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια ομιλίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, αναφέρει η εφημερίδα Las Vegas Review-Journal. 

Η Κλίντον απέφυγε το αντικείμενο, το οποίο εικάζεται πως ήταν παπούτσι. Με την καγκελάριο Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, καλώντας για μία ακόμα φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Το Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει στους Παλαιστίνιους οικονομικές κυρώσεις μετά την απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει την ένταξη των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συμβάσεις, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διαπιστώσει ότι το «χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές μειώνεται.

Οικονομία: Τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων βάζει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει τη διαδικασία των βεβαιώσεων για τις συντάξιμες αποδοχές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από φέτος, το σύνολο των αποδοχών θα συμπεριλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη ηλεκτρονική φορολογική δήλωση που υποβάλλεται μέσω του συστήματος Taxis. Την Παρασκευή, θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ, το επίδομα Πάσχα 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. 

Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που θα καταβάλλονταν κανονικά από 11/04/2014 μέχρι και 27/04/2014. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε από «αρνητική» σε «θετική» τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Πορτογαλίας, σημειώνοντας την πρόοδο που κατέγραψε η χώρα στην μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Αναθεώρηση προς τα πάνω και των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Αθλητισμός: Στα ημιτελικά του Europa League προκρίθηκαν η Γιουβέντους, η Μπενφίκα και η Σεβίλλη. Η Γηραιά Κυρία επικράτησε με 2-1 της Λυόν και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 3-1, η Μπενφίκα νίκησε 2-0 την Αλκμαάρ και πέρασε με συνολικό σκορ 3-0, ενώ η Σεβίλλη ανέτρεψε το εις βάρος της 1-0 που είχε χάσει στην Πορτογαλία από την Πόρτο και με το 4-0 στην Ισπανία, πήρε το εισιτήριο για τους «4». Με επική ανατροπή από το 3-0 στην Ελβετία, η Βαλένθια νίκησε με 5-0 στην παράταση την Βασιλεία και πήρε πανηγυρικά το τέταρτο εισιτήριο για τα ημιτελικά. Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή (14:00). Χωρίς τον Τιμπό Κουρτουά θα παραταχθεί η Ατλέτικο Μαδρίτης, σε περίπτωση που στην κλήρωση των ημιτελικών του Champions League, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, κληθεί να αντιμετωπίσει την Τσέλσι. 

Ο Βέλγος τερματοφύλακας διανύει την τρίτη χρονιά του δανεισμού του στο «Βιθέντε Καλντερόν» από την Τσέλσι και στη συμφωνία των δύο ομάδων υπάρχει ένας όρος, που είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί και να αποτρέψει τυχόν συμμετοχή του στο παιχνίδι. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Μίτσελ, παραχώρησε συνέντευξη στην Nova και μεταξύ άλλων μίλησε για την πρωτοβουλία του να αγοράσει εισιτήρια και να τα μοιράσει στα παιδιά, για τον αγώνα με τον Απόλλωνα (τα έσοδα θα πάνε στη UNICEF), ενώ εξήγησε γιατί η επόμενη χρονιά θα είναι δυσκολότερη σε σχέση με αυτή που ολοκληρώνεται. Τέλος δήλωσε την επιθυμία του να παραμείνει και του χρόνου στους «ερυθρόλευκους» εφόσον υπάρχει και ανάλογη επιθυμία από τη διοίκηση και λυθούν διάφορες παράμετροι.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1890: Το νησί Ellis – ανοιχτά του Manhattan – γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού κυνηγήσουν το American dream. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και μαθαίνουν αν θα τους επιτραπεί τελικά η είσοδος στις ΗΠΑ.

1996: Ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό του Παρισιού νικά με 67-66 την Barcelona.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1755: James Parkinson, Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων, η οποία και πήρε το όνομά του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1985: Ενβέρ Χότζα, Αλβανός κομμουνιστής ηγέτης που κυβέρνησε από το 1944 έως τον θάνατό του.

2005: Ιάκωβος, πρώην Αρχιεπίσκοπος ΗΠΑ, που διέθετε πολιτικές αλλά και διπλωματικές ικανότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: