05 Απριλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Έκκληση στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ για να αλλάξουν οι συσχετισμοί απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα επικυρώσει το ευρωψηφοδέλτιο. «Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας» τόνισε.

Δυσπιστία προς όλα τα πολιτικά κόμματα και απαισιοδοξία των ψηφοφόρων αναδεικνύει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ΜΑΡC. Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι και τον ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αφού το 68,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του Μνημονίου και να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική.

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Πάτρας, με αποτέλεσμα να γίνουν μία σύλληψη και 21 προσαγωγές. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια υπαίθριας μουσικής εκδήλωσης, που οργάνωσαν ομάδες αντιεξουσιαστών στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων, διμοιρία των ΜΑΤ κατευθύνθηκε προς την πλατεία για να απομακρύνει τους αντιεξουσιαστές. Εκείνοι πέταξαν αντικείμενα και βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Στο Ζάππειο πέφτει η αυλαία του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι «28» θα παρακαθίσουν σε πρόγευμα εργασίας με τους ομολόγους τους των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Απών ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ για πρώτη φορά στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Νικόλα Ποπόσκι. Δύο φορτηγά πλοία με ξένη σημαία συγκρούστηκαν το πρωί του Σαββάτου περίπου 18 ναυτικά μίλια από το Σιγρί της Μυτιλήνης. Στο σημείο σπεύδει πλωτό του Λιμενικού παρά το γεγονός ότι οι δύο καπετάνιοι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια.

Κόσμος: Ένα βρέφος μόλις έξι ημερών είναι το τελευταίο θύμα του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περασμένη Τρίτη τη Χιλή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Το βρέφος πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς αυτό και η μητέρα του αναγκάστηκαν να περάσουν αρκετές ημέρες στην ύπαιθρο, αφού το σπίτι τους είχε υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Από την Καμπούλ έως την Κανταχάρ, οι Αφγανοί ξεκίνησαν προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία, στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001.

Στους 30 αυξήθηκε ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την καταστροφική κατολίσθηση που σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Τα 28 από τα 30 θύματα που έχουν ανασυρθεί από την πληγείσα περιοχή έχουν αναγνωριστεί. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερα, εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς και ειδικά οχήματα, όπως εκσκαφείς. Εξαγριωμένο πλήθος στη Γουινέα επιτέθηκε στα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τα οποία εργάζονται σε κέντρο θεραπείας με σκοπό να περιορίσουν το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μαύρα κουτιά εγείρουν δηλώσεις του κατασκευαστή στο CNN. Ο Άνις Πατέλ, διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Dukane Seacom, είπε ότι τα μαύρα κουτιά της πτήσης έπρεπε να είχαν σταλεί στην εταιρεία από το 2012 για επισκευή και αντικατάσταση μπαταρίας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Οικονομία:O οίκος αξιολόγησης Moodys ανέβαλλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, κατά την οποία οι αναλυτές περίμεναν αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες. Την Πέμπτη, η Moody's είχε αξιολογήσει ως πιστοληπτικά θετική (credit positive) την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το βράδυ της Κυριακής. Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού - ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί. Υπέρ της εισόδου ιδιωτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά με παραχώρηση λιμενικών χρήσεων και όχι με απευθείας πώληση μετοχών, τάχθηκε εκ νέου ο επικεφαλής του ΟΛΘ, Στ. Αγγελούδης, επισημαίνοντας ότι η άποψη της διοίκησης παραμένει σταθερή, «χωρίς καμία πολιτική εμμονή, αλλά με καθαρά επιχειρηματικό κριτήριο». Στο 98% των λιμανιών παγκοσμίως, πρόσθεσε, ο έλεγχος ανήκει είτε στην τοπική κοινωνία είτε στο κράτος και υπάρχουν ιδιώτες που επενδύουν, αλλά και ελέγχονται.

Αθλητισμός: Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της, αφού με έξι νίκες στα ματς που τής απομένουν θα κατακτήσει τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από το 1990. Η αρχή για τους Κόκκινους θα πρέπει να γίνει στην έδρα της Γουέστ Χαμ την Κυριακή! Στην Ισπανία, η πρωτοπόρος Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται τη Βιγιαρεάλ, η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί την ουραγό Μπέτις, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δοκιμάζεται στο «Ανοέτα» απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Λέκτορας στο Χάρβαρντ θα είναι από τον Μάιο ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδέχθηκε την πρόταση του διάσημου Πανεπιστημίου για μακροχρόνια συνεργασία κι έτσι ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου εδρεύει ένα από τα πιο ιστορικά (από το 1636) ιδρύματα του κόσμου. Με δυο αγωνιστικές τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ ο Μίροσλαβ Στοχ για την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Σλοβάκος μέσος θα εκτίσει την ποινή του στους αγώνες με Ατρόμητο και Πανθρακικό στη Σούπερ Λιγκ, ενώ θα προλάβει τη ρεβάνς της Τούμπας στις 16 Απριλίου. Έκπληκτοι δηλώνουν στον ΠΑΟΚ με την τιμωρία στον παίκτη και σκέφτονται να καταθέσουν έφεση.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία.

1970: Η εφημερίδα «Έθνος» αναστέλλει την έκδοσή της, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1588: Thomas Hobbs, Άγγλος πολιτικός φιλόσοφος.

1916: Gregory Peck, Αμερικανός ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1994:Kurt Cobain, Αμερικανός μουσικός ηγέτης των εμβληματικών Nirvana.

1997:Allen Ginsberg, Αμερικανός ποιητής που υπήρξε από τους σημαντικότερους εκφραστές του κινήματος των beatniks.

Δεν υπάρχουν σχόλια: