08 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Την υποψηφιότητα του έγκλειστού στις φυλακές Κορυδαλλού βουλευτή Μαγνησίας της «Χρυσής Αυγής», Παναγιώτη Ηλιόπουλου, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Λάρισα οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος. Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ο ανταποκριτής της Καθημερινής Κώστας Ονισένκο. Μαζί με ομάδα ουκρανών δημοσιογράφων μετέβη σε στρατιωτική εγκατάσταση, όπου όλοι υπέστησαν ξυλοδαρμό από αγνώστους, οι οποίοι στην συνέχεια τους κατέστρεψαν τον εξοπλισμό, τους πήραν χρήματα και τα διπλωματικά έγγραφα που έφεραν μαζί τους. Τη θέση ότι ο προοδευτικός πόλος εκτείνεται και μετά τις Ευρωεκλογές εκφράζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει πως η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, ιδίως για τα εργασιακά. 

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και προβάδισμα της ΝΔ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Ευρωκλογές δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής. Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πέμπτη δύναμη στην Αττική και τρίτη δύναμη στην Κεντρική Μακεδονία. Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η έρευνα δείχνει προβάδισμα Σγουρού, Καμίνη, Τζιτζικώστα και Μπουτάρη. «H Eλιά έχει διάρκεια, είναι μεσογειακή» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του νέου κεντροαριστερού σχηματισμού. «Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες που κατανοούν τον αγώνα που δίνουμε για τη χώρα, που ξέρουν ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση» συνέχισε. 

Κόσμος: Στην πρωτεύουσα του Ιράν έφτασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον, προκειμένου να συζητήσει με την ιρανική κυβέρνηση θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, πριν από το νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων. Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ερευνάται στην υπόθεση του αεροσκάφους των αερογραμμών της Μαλαισίας, αφότου έγινε γνωστό ότι σε αυτό επέβαιναν τουλάχιστον δύο άτομα με κλεμμένα διαβατήρια. Αεροσκάφη διάσωσης έχουν εντοπίσει μεγάλες πετρελαιοκηλίδες και στήλη καπνού κοντά στις ακτές του Βιετνάμ, αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτά συνδέονται με το χαμένο αεροσκάφος. Πυρά δέχτηκε ουκρανικό αεροσκάφος που περιπολούσε στα σύνορα της Κριμαίας και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. 

Σύμφωνα με συνοριοφύλακες δεν υπήρξε κανένας τραυματίας. Ένοπλοι εμπόδισαν για τρίτη φορά τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ να μπουν στην Κριμαία. Νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σχεδιάζει η Δύση, εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Απευθείας συνομιλίες με τον ουκρανό πρεσβευτή στη Μόσχα είχε το Σάββατο ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της ουκρανικής με τη ρωσική πλευρά από την έναρξη της κρίσης στην Κριμαία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις «ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αρκέστηκε να ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Φανατικοί εθνικιστές κατευθύνουν την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνούμενος για μια ακόμα φορά οποιαδήποτε εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υποθεση της Κριμαίας. O ίδιος πάντως δηλώνει ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε ειλικρινή διάλογο με τη διεθνή κοινότητα για να βγει η Ουκρανία από την κρίση. 

Οικονομία: Νέο τοπίο στις μισθώσεις καταστημάτων και γραφείων διαμορφώνει η νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές μισθώσεις. Πλέον, καταργείται η 12ετία, ενώ μειώνονται και οι αποζημειώσεις που πρέπει να καταβληθούν σε περίπτωση πρόωρης διακοπής. «Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών» επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Ο Γ.Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της τρόικας αναχωρούν την Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου την Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη επόμενη Τετάρτη με την επιστροφή της τρόικας. Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση εν όψει Eurogroup συνεχίζονται από το πρωί του Σαββάτου οι επαφές της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη. «Διαπιστώνεται η βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής πλευράς. 

Αθλητισμός: Το γκολ του Αντόνιο Ντι Νατάλε στο 67' χάρισε τη νίκη με 1-0 στην Ουντινέζε επί της Μίλαν, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Η αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Φρίουλι» ήταν αδιάφορη βαθμολογικά, με τους γηπεδούχους να φτάνουν στους 31 βαθμούς (13η θέση), τέσσερις λιγότερους από τους «ροσονέρι», που παρέμειναν στην 10η. Η Παρί Σεν Ζερμέν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και νίκησε την Μπαστιά μέσα στην Κορσική με 3-0, με τα γκολ των Ιμπραϊμοβιτς (6') και Λαβέτσι (19', 88') στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του Σαμπιονά.

Η Μονακό κατάφερε να υπερασπιστεί με 2-1 την έδρα της από την Σοσό και διατήρησε τόσο την διαφορά των 8 βαθμών από την πρωτοπόρο Παρί Σεν Ζερμέν, όσο και τις ελπίδες της για ανατροπή και τίτλο.Ήττα-σοκ υπέστη η Μπαρτσελόνα από τη Βαγιαδολίδ, με 1-0, στην αναμέρηση με την οποία άνοιξε την «αυλαία» της 27ης αγωνιστικής της Primera Division. Το γκολ του Ρόσι στο 17' έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους, με τους Καταλανούς να μη μπορούν να αντιδράσουν, όπως συνηθίζουν όταν βρίσκονται πίσω στο σκορ. Με τον Νταβίντ Βίγια να «καθαρίζει» τον αγώνα σε ένα δίλεπτο (62΄, 64΄) η Ατλέτικο Μαδρίτης πέρασε νικηφόρα 2-0 από την έδρα της Θέλτα και «έπιασε» τη Ρεάλ, η οποία αγωνίζεται την Κυριακή, στην κορυφή της πριμέρα ντιβιζιόν.

  

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΜΑΡΤΙΟΥ)


1924: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική».


1970: Απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Κύπρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο».


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ


1849: Γεώργιος Βιζυηνός, ποιητής και πεζογράφος.


1907: Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τους κορυφαίους πολιτικούς της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος.
 










Δεν υπάρχουν σχόλια: