18 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Κάλεσμα για σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και φιλευρωπαϊκών δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης αστικής παράταξης που θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της ΝΔ και θα σημάνει και την ουσιαστική της μετάλλαξη, αναμένεται να απευθύνει μετά τις Ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Τρίτης νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυση. Οι καθαρίστριες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του ΚΕΠΥΟ στην Καλλιθέα, ενώ συμβολική κατάληψη (μαζί με τους σχολικούς φύλακες) πραγματοποιούν και στον Δήμο Αθηναίων.

Παρά τις διαψεύσεις προς τα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, ο δικηγόρος του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, Αλέξης Κούγιας, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι ο πελάτης του «είναι προβληματισμένος για την παραμονή του στην Χρυσή Αυγή». Ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την νυν δημοτική αρχή ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας ότι με τερτίπια νοικοκύρεψε τα οικονομικά της Αθήνας. Έκανε λόγο για εγκατάλειψη σε περιοχές της πόλης, σημειώνοντας: «Η μυρωδιά της κεντρικής Αθήνας είναι ούρα και κόπρανα». Κάλεσε δε τον Ν. Κακλαμάνη να αθροίσουν δυνάμεις. Νέα 48ωρη απεργία έχει κηρύξει για την Τετάρτη και την Πέμπτη (19 - 20 Μαρτίου) η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά. 

Κόσμος: Η μεταβατική ηγεσία της Ουκρανίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σε μία δήλωσε που σύμφωνα με το Reuters αποσκοπεί να καθησυχάσει τους ρωσόφωνους πολίτες. Mετά την αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για το αίτημα της χερσονήσου να ενταχθεί στη Ρωσία, κάνοντας την πρώτη αναγκαία κατά το Σύνταγμα ενέργεια για την ενσωμάτωση. Στη Δούμα απάντησαν με ειρωνίες στις απειλές της ΕΕ και των ΗΠΑ για περαιτέρω κυρώσεις. Τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά πόλης του βορείου Αφγανιστάν. Η επίθεση σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν της προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, οπότε θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Χαμίντ Καρζάι στην ηγεσία της πολύπαθης χώρας. 

Την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η Air Canada, επικαλούμενη την κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν περιορίσει τα δρομολόγια από και προς τη χώρα της Νοτίου Αμερικής, κυρίως λόγω των τεράστιων ποσών που τους οφείλει η κυβέρνηση Μαδούρο. Περίπου 60 μέρες τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ταϊλάνδη, μέτρο που κρίθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ογκώδεις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά της πρωθυπουργού. Το μέτρο οδηγείται σε άρση, καθώς διαπιστώνεται «κόπωση» στις τάξεις των διαδηλωτών. 

Οικονομία: Αισιοδοξία επικρατεί το μεσημέρι της Τρίτης για το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων. Το Aνώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας επικύρωσε οριστικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), το μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης που δημιουργήθηκε το 2012.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί το 2012 εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κυρίως από τους ευρωσκεπτικιστές. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανοίξει τα βιβλία προσφορών για την έκδοση ομολόγου, το πρώτο που εκδίδει τράπεζα της χώρας από το 2009, σύμφωνα με ανάδοχο της έκδοσης. Η απόδοση του ομολόγου τριετούς διάρκειας, το οποίο πρόκειται να τιμολογηθεί αργότερα στην ημέρα, αναμένεται να έχει απόδοση μεταξύ 5,25% και 5,50%. 

Αθλητισμός: Τελικά οι εξελίξεις στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ήταν ταχύτερες απ' ότι είχαν προβλέψει τα ρωσικά ΜΜΕ και ο Αντρέ Βίλας Μπόας είναι από την Τρίτη ο νέος προπονητής του συλλόγου. Τα ΜΜΕ της χώρας είχαν αναφερθεί σε συνάντηση του πρώην τεχνικού της Τότεναμ με τον ιδιοκτήτη της Ζενίτ, Αλεξέι Μίλερ, με την προοπτική να συνεργαστούν από το καλοκαίρι, αλλά τελικά ο Βίλας Μπόας αναλαμβάνει άμεσα την τεχνική ηγεσία. Ο Ολυμπιακός πέταξε για το Μάντσεστερ το πρωί της Τρίτης, αποφασισμένος να υπερασπιστεί απέναντι στη Γιουνάιτεντ στο «Θέατρο των Ονείρων», το 2-0 του πρώτου αγώνα, κάτι που θα τον στείλει στην προημιτελική φάση του Champions League.

Κατά την αναχώρηση των Ερυθρολεύκων, ο Νέλσον Βαλντές τόνισε ότι «πηγαίνουμε εκεί για να εκπληρώσουμε το όνειρό μας», προσθέτοντας ότι «δείξαμε τι ποδόσφαιρο μπορούμε να παίξουμε και ελπίζουμε να το επαναλάβουμε αύριο και να πάρουμε την πρόκριση». Σύμφωνα με την εκπομπή «Δίκη» του ΣΚΑΪ, η UEFA έχει στείλει νέο φάκελο στην ΕΠΟ με τρεις αγώνες που χαρακτηρίζονται «ύποπτοι προς χειραγώγηση». Πρόκειται για τους αγώνες Καλλονή - Παναθηναϊκός 0-4, Καλλονή - Αστέρας Τρίπολης 0-2 και Βέροια - Ολυμπιακός 0-5.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΜΑΡΤΙΟΥ) 

1844: Ο Όθων ορκίζεται ως Συνταγματικός Βασιλεύς.

1991:Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποσύρεται από την ηγεσία του Συνασπισμού. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1941: Wilson Pickett, Αμερικανός soul τραγουδιστής. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1584: Ιβάν ο Τρομερός, τσάρος των Ρώσων.

1936: Ελευθέριος Βενιζέλος, κορυφαίος Έλληνας πολιτικός.

1996: Οδυσσέας Ελύτης, νομπελίστας ποιητής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: