29 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ακόμη μια ημέρα ταλαιπωρίας για τους πολίτες που σχηματίζουν ουρές έξω από τα λιγοστά ανοιχτά φαρμακεία, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας που έχουν κηρύξει οι φαρμακοποιοί. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών διέψευσε ότι αυξάνονται τα εφημερεύοντα φαρμακεία, ενώ μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Όμηροι των συνδικαλιστικών επιδιώξεων των φαρμακοποιών οι πολίτες, είπε ο Άδ.Γεωργιάδης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οριστικοποιήθηκαν οι τελικές διατυπώσεις στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, οπότε και εισήχθη στη Βουλή. Στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα, Σάββατο, αρχίζει η συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής. Την Κυριακή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία. Mυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση της δημοσιογράφου Θάλειας Χούντα, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν πριν από μια εβδομάδα. 

Ο σύζυγος της κατήγγειλε την εξαφάνιση το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ασφάλεια Αττικής και πιστεύει ότι η σύζυγός του έχει πέσει θύμα απαγωγής. Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Όλο το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. 

Το 3ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα ««Κ.Π. Καβάφης: Ο Έλληνας οικουμενικός ποιητής» διοργανώνει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης. Στόχοι του συνεδρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές το έργο ενός έλληνα ποιητή με οικουμενική απήχηση και διαχρονική αξία και να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους θεωρείται οικουμενικός και διαχρονικός.

Κόσμος:Τους πρώτους γάμους ομοφυλοφίλων στη Βρετανία χαιρέτησε ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι ο γάμος δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απαγορεύσεις σε κανέναν λόγω της σεξουαλικότητάς τους. «Όταν η αγάπη των ανθρώπων χωρίζεται από το νόμο, τότε ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει» τόνισε. Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων έγιναν στο Λονδίνο και στο Μπράιτον. Δύο εκρήξεις, ακολουθούμενες από σφοδρά πυρά, σημειώθηκαν το Σάββατο σε κτίριο πολύ κοντά στην έδρα της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Ένοπλοι μπήκαν σε πολύ κοντινό κτίριο και πυροβολούν προς την έδρα της εκλογικής επιτροπής με αυτόματα όπλα. 

Τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα, με πρωτοβουλία του ρώσου προέδρου, για να συζητήσουν μία αμερικανική διπλωματική πρόταση με στόχο την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας.Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Κινεζικό αεροσκάφος εντόπισε το Σάββατο τρία ύποπτα αντικείμενα στη νέα περιοχή όπου έχουν μετατοπιστεί οι έρευνες για το εξαφανισμένο Boeing 777 της Malaysia Airlines, στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, τα αντικείμενα αυτά έχουν λευκό, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα. Δύο κινεζικά πλοία προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή, ενώ οκτώ αναγνωριστικά αεροσκάφη θα ξεκινήσουν από το Περθ. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή καθώς από προφανές λάθος ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter το θάνατο του 73χρονου θρύλου του ποδοσφαίρου, του βραζιλιάνου Πελέ. Εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή έσπευσε να διαψεύσει την ανάρτηση.

Οικονομία: Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΕΤΜΕΑΡ»), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος κατά 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2014, προκύπτει από τις διατάξεις για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Υπό «επιτήρηση» με ορατή την απειλή της μείωσης του αξιόχρεου της οικονομίας της θέτει τη Ρωσία ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για τήρηση των συμφωνηθέντων απευθύνει η τρόικα, μέσω του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, ο οποίος φέρεται να διαμηνύει ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος είναι προαπαιτούμενο και χωρίς αυτήν δεν ισχύει ολόκληρη η συμφωνία. Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιου e-mail, ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Αθλητισμός: Με ένα πολύ σπουδαίο ματς συνεχίζεται το Σάββατο το πρωτάθλημα της Premier League. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Σίτι στο «Εμιρεϊτς», επτά «στροφές» πριν από το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, με τους «κανονιέρηδες» να παίζουν το τελευταίο χαρτί τους για να παραμείνουν ζωντανοί στη μάχη του τίτλου.

Στην Ισπανία, η Ατλέτικο, η οποία από την Τετάρτη απολαμβάνει τη... μοναξιά της κορυφής, δοκιμάζεται στο νέο «Σαν Μαμές» απέναντι στη Μπιλμπάο, η Μπαρτσελόνα έχει μπροστά της το τοπικό ντέρμπι με την Εσπανιόλ, ενώ η Ρεάλ έχει την ευκαιρία να ανακάμψει υποδεχόμενη τη Ράγιο Βαγεκάνο.

Η αναμέτρηση της Νάπολι με την Γιουβέντους στο «Σαν Πάολο» ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 31ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Με τις αναμετρήσεις της 32ης αγωνιστικής, συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αποκλειστικά στην μία ομάδα που θα ακολουθήσει τον Άρη στον υποβιβασμό και την ομάδα που θα παίξει μπαράζ παραμονής με τον τρίτο της Β' Εθνικής. Ο Απόλλων Σμύρνης που μέχρι στιγμής υποβιβάζεται, έχει δύσκολο έργο στην Κομοτηνή με αντίπαλο τον Πανθρακικό, που είναι βαθμολογικά αδιάφορος, αλλά έχει ως στόχο την κατάκτηση της 6ης θέσης. 

Το μήνυμα εστάλη και ήταν ξεκάθαρο:Όταν θέλει, η Ελλάδα μπορεί! Τον μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας τους έδωσαν πολλοί πρώην ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο κλειστό του ΟΑΚΑ, όπου ελληνικά και ξένα «αστέρια» του ποδοσφαίρου σκόραραν στον φιλανθρωπικό σκοπό «Rebuild Kefalonia». Σε ένα πανέμορφο γήπεδο 7x7 από τη μία πλευρά οι παίκτες του Κώστα Τσάνα και από την άλλη η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα και στη μέση ο Τάσος Κάκος, βοήθησαν για την ενίσχυση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό του νησιού.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΜΑΡΤΙΟΥ)
1896: Ο Σπύρος Λούης κάνει χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, κόβοντας το νήμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1993: Αρχίζει η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και άλλων 26 ατόμων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1553: Βιτσέντζος Κορνάρος, Κρητικός ποιητής.

1870: Παύλος Μελάς, στρατιωτικός και από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα.

ΘΑΝΑΤΟΙ
2005: Μίλτος Σαχτούρης, ποιητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: