17 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και με έμφαση στις μελλοντικές προοπτικές που διανοίγονται για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου στην Τεχεράνη. Ιερέας από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης συνελήφθη κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» σπείρας που εν μέσω κρίσης έταζε δουλειά σε δεκάδες άνεργους πολίτες, από τους οποίους αποσπούσε χρηματικά ποσά. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ένας 45χρονος και ένας 40χρονος δικηγόρος, εκ των οποίων συνελήφθη ο πρώτος. Φαινόμενα διάλυσης στη Χρυσή Αυγή παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, υπό την πίεση της δικαστικής διερεύνησης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αποχώρηση του βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου προκάλεσε ξέσπασμα των υποστηρικτών της ηγετικής ομάδας, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα στελέχη την ίδια οδό. Υπό αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι ανοίγουν πιο εύκολα τα στόματα, ακόμη και μεταξύ των έγκλειστων βουλευτών. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία προσφέρουν περίθαλψη σε εκατοντάδες ανθρώπους με βαριές αναπηρίες, παιδιά με εγκεφαλικές παραλύσεις ή φιλοξενούν και εκπαιδεύουν από νήπια έως νέους 35 ετών. Αιτία, η υποχρηματοδότηση αλλά και η υψηλή φορολογία. Συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Αττικόν» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα, γιατροί και προσωπικό, με τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. Τελεσίγραφο έχει θέσει για σήμερα και το «Παίδων Πεντέλης». 

Κόσμος: Υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το τάνκερ «Morning Glory», το οποίο είχε φορτώσει πετρέλαιο σε λιβυκό λιμάνι που ελέγχουν αντάρτες της Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου. Υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του ο πρωθυπουργός Κάμερον άνοιξε τα χαρτιά του για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να γίνουν στην ΕΕ. Ζητά ενίσχυση των κοινοβουλίων και απόρριψη της ομοσπονδιοποίησης. Στο δίπολο των κυρώσεων της Δύσης και της ολοταχώς προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία κινείται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην κριμαϊκή χερσόνησο. Κυρίως η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν σχεδόν όλα την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να αποσχισθούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Ρωσία. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Κομερσάντ». Μόνο η «Νόβαγια Γκαζέτα» προτίμησε να καλύψει τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα κατά της προσάρτησης. Νέα δεδομένα έρχονται καθημερινά πλέον στη δημοσιότητα σχετικά με το Boeing 777, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη την υπόθεση. Την εκδοχή της αεροπειρατείας ενισχύει ένα νέο στοιχείο: το τελευταίο μήνυμα («εντάξει, καληνύχτα») ακούστηκε αφού είχε κλείσει το ένα από τα δύο συστήματα επικοινωνίας. Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα το αεροσκάφος να πέταγε σε χαμηλό ύψος και τελικά να προσγειώθηκε σε περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν-Πακιστάν που δεν ελέγχεται από τις επίσημες Αρχές. 

Οικονομία: Θετικά βλέπει η Κυβέρνηση την πρόταση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας σε μετόχους εισηγμένων εταιρειών που ελέγχουν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να εξετάζουν την εισπρακτική απόδοση μιας παραλλαγής της πρότασης του ΣΜΕΧΑ για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας σε μετόχους εισηγμένων εταιρειών που ελέγχουν το 0,90% του μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης.  Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Δευτέρα, από το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο και την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «η κυπριακή οικονομία είναι αποδυναμωμένη, η ύφεση συνεχίζεται και η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα». Ωστόσο, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και η Κύπρος έχει εισέλθει στον δρόμο της διόρθωσης. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Σεργκέι Μπελιάκοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τοπικής επιχειρηματικής διάσκεψης ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Σημειώνεται πως η διαρκής πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ επηρεάζει αρνητικά την ροή των Ρώσων τουριστών προς τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς και βεβαίως και την Ελλάδα. 

Αθλητισμός: Aνακοίνωση με οξύ περιεχόμενο και ονόματα εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με αφορμή τη διαιτησία του κ. Κομίνη στο «Κλ. Βικελίδης». Οι Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν πως το σύστημα το ελέγχει ο Μαρινάκης, ενώ θεωρεί ανίκανους τους προέδρους της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκ. Με τον... ασταμάτητο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς να σκοράρει δις, η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-0 τη Σεντ Ετιέν στο «Παρκ ντε Πρενς» και πραγματοποίησε ακόμα ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου. 

Ο Σουηδός έφτασε τα 25 γκολ στο Championnat και είναι πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λουϊς Σουάρες. Σαρωτική η Μπαρτσελόνα συνέτριψε με 7-0 την Οσασούνα για την 28η αγωνιστική της πριμέρα ντιβιζιόν και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα τέρματα των Καταλανών σημείωσαν οι Μέσι (18`, 62`, 88`), Αλέξις (23`), Ινιέστα (65`), Τέγιο (78`) και Πέδρο (90`). Μετά τη σπουδαία νίκη επί της Σεβίλλης για τους «16» του Europa League, η Μπέτις έμεινε στο 0-0 στην έδρα της Έλτσε.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1932: Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου.

1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1976: Λουκίνο Βισκόντι, Ιταλός σκηνοθέτης.

1988: Νικόλας Άσιμος, τραγουδοποιός.


 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: