25 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το υπουργείο Παιδείας διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας κινδυνεύει με αποβολή από διεθνή διαγωνισμό του ΟΟΣΑ για 15χρονους μαθητές, στον οποίο συμμετέχει από το 2000, λόγω ολιγωρίας στην προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής. Τα ελληνικά νοικοκυριά παράγουν πολλά σκουπίδια, τα περισσότερα από τα οποία συνεχίζουν να καταλήγουν στις χωματερές, όπως επιβεβαιώνουν τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τα αστικά απόβλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής και αυτοκινητοπορεία μέχρι το όρος Κάκκαβος πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Με νέες βολές εναντίον της κυβέρνησης επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα υλοποιεί τη συμφωνία με την τρόικα, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας και το κείμενο του νομοσχεδίου παραμένουν άγνωστα τόσο στους βουλευτές, όσο και στους πολίτες. Συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και πορεία με κατεύθυνση το σημείο, όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την 25η Μαρτίου έκαναν εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα.

Κόσμος: Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περιφερειακή δύναμη» τη Ρωσία, λέγοντας ότι «φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η Κριμαία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά τόνισε ότι η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση». Ο Ομπάμα δήλωσε από τη Χάγη ότι δεν αναμένεται να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία διά της βίας. Με χρήση δακρυγόνων προσπάθησε η αιγυπτιακή αστυνομία να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στα πανεπιστήμια της Αλεξάνδρειας και τη Μίνια, διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές δίκες των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία για την αποζημίωση, από τις ισραηλινές αρχές, των Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 θα υπογραφεί μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν στις 30 Μαρτίου, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα για να συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε μία επίσκεψη 24 ωρών που πρόκειται να στοιχίσει στην πόλη περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό 20πλάσιο από ότι ξοδεύει η πόλη για τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής. Ένας πεζοναύτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν όταν ο τελευταίος άνοιξε πυρ πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο διοικητής του ναυστάθμου. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των φρουρών ασφαλείας.

Οικονομία: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) με νέα συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων την Τετάρτη το πρωί στα γραφεία της Συνομοσπονδίας. Λίγο πριν η Lamda Development καταθέσει νέα βελτιωμένη προσφορά για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι με την παραχώρηση πρέπει να εξασφαλιστεί ένα τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης. «Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η εκπόνηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον «συζητήσουμε την αποτελεσματικότητα, το κόστος και τις περενέργειες» σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός -ένδειξη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα μαλακώνει την άκαμπτη στάση που τηρούσε στο θέμα αυτό.

Αθλητισμός: Σημαντικές εξελίξεις ενδέχεται να προκύψουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 27 Μαρτίου (12:00). Μετά από εισήγηση δύο μελών της, η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να ασχοληθεί με τις περιπτώσεις των ΠΑΕ Πλατανιάς και Πανιώνιος, που φέρονται να μην έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς.

Την επαφή του ΠΑΟΚ για την αγορά των δικαιωμάτων του Μίροσλαβ Στοχ με τη Φενέρμπαχτσε αποκαλύπτει δημοσίευμα της ιστοσελίδας, «sporx.com» που, όμως, αναφέρει πως τα «καναρίνια» αξιώνουν το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ για την πώληση του Σλοβάκου, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Ρούμπιν Καζάν. Κριτική προς τον Νεϊμάρ άσκησε ο Γιόχαν Κρόιφ, με τον «θρύλο» της Μπαρτσελόνα να δηλώνει ότι κανείς στην ηλικία του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ δεν είναι... Θεός. Ο Κρόιφ στάθηκε ιδιαίτερα στο ποσό που δαπανήθηκε για την μεταγραφή του Νεϊμάρ, το οποίο ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ, υπονοώντας, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλο «βάρος» στον 22χρονο άσο.
 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1821: Η συμβατική ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών.

1884: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Βαλκανίων.

1896: Αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.

1914: Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος «Άρης Θεσσαλονίκης» από διαφωνούντα μέλη του Ηρακλή.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1833: Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός, από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: