21 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή και Θάνο Μωραΐτη, ακόμη ένας κυβερνητικός βουλευτής -αυτή τη φορά της ΝΔ- ο Γιώργος Βλάχος εξαπέλυσε βολές κατά της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Νεκρός στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην Καλλιθέα εντοπίστηκε τα ξημερώματα, μετά από πυρκαγιά, ένας 65χρονος.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από αναμμένο τσιγάρο. Για τρίτη ημέρα, σήμερα, Παρασκευή συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΟΛΜΕ, καθώς το Σάββατο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας και πολλοί εκπαιδευτικοί τεχνικής κατεύθυνσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αθέτηση υποσχέσεων και αναλγησία. Ύστατη προσπάθεια υπόσχεται ο Κ. Αρβανιτόπουλος. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλ. Κλαυθμώνος και υπουργείο Παιδείας.

Την ώρα που οι ρυθμίσεις για το γάλα προκαλούν αναταράξεις στη κυβέρνηση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς χαρακτηρίζει αστείες τις συζητήσεις γύρω από το πόσο φρέσκο είναι το γάλα των 10 ημερών και υπογραμμίζει ότι το ζήτημα είναι εάν θέλουμε ή όχι να πέσει η τιμή. «Θα ήταν για γέλια, αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το γάλα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.

Κριτική στον Φώτη Κουβέλη για τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος άσκησαν οι βουλευτές του κόμματος στη συνεδρίαση του οργάνου στη Βουλή, υπό το βάρος των απογοητευτικών δημοσκοπήσεων για το κόμμα.

Κόσμος:Την ώρα που η ρωσική Δούμα επικύρωνε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ομοσπονδία, ο ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραφε στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ. Στο τραπέζι των «28» οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι «προς το παρόν» δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας». Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό για δύο μεγάλα αντικείμενα που μπορεί να συνδέονται με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Τη δυσκολία των ερευνών εξήγησε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ: «Ίσως να πρόκειται για το πλέον δύσβατο σημείο του πλανήτη, αλλά αν υπάρχει κάτι εκεί θα το βρούμε». To Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάνθηκε ότι οι πρόωρες εκλογές που έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου είναι αντισυνταγματικές και αυτό διότι οι κάλπες δεν στήθηκαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές, στις οποίες η Αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος, αποφασίστηκαν σε μια προσπάθεια της πρωθυπουργού να εκτονώσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν μπαίνουν στο στόχαστρο της ΕΕ, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου. Άλλα 12 άτομα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα», η Σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας του Ιουνίου ακυρώθηκε, ενώ οι οικονομικές κυρώσεις -ζήτημα σαφώς δυσκολότερο- εξετάζονται.

Οικονομία:Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί με το θέμα της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, καθώς εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία εκχώρησης έχει καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 , παρά τη διαβεβαίωση που έχει παράσχει το υπουργείο Οικονομικών για τη διατήρηση του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.

Δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου για την παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους οι ψαράδες με σκάφη μέχρι 12 μέτρα μήκος. Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Η εκτίμηση της Standard & Poor’s ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά εξισορροπείται δεν έχει επιδράσει προς το παρόν στην επενδυτική ψυχολογία, με τους επενδυτές να ανέμεναν ότι ο Οίκος θα βελτίωνε την τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας (Β-/Β» με σταθερές τις προοπτικές).

ΑθλητισμόςΑνακοινώθηκαν από την ΚΕΔ/ΕΠΟ το πρωί της Παρασκεύης οι διαιτητές και οι βοηθοί για τα παιχνίδια της 30ής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ.Το ματς του «Απ. Νικολαΐδης» ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Απόλλωνα θα διευθύνει ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, ενώ ο Χρήστος Μήτσιος θα σφυρίξει στο Εργοτέλης - Ολυμπιακός. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο παιχνίδι για την υπόθεση παραμονής, Λεβαδειακός - Βέροια, η Κεντρική Επιτροπή όρισε τον Αλέξανδρο Αρετόπουλο του συνδέσμου Τρικάλων.

Η πρόκριση της Βασιλείας στους «8» του Europa League δημιουργεί κινδύνους για την Ελλάδα και την προσπάθεια της να καταλάβει την 12η θέση της UEFA. Η Ελβετία μείωσε τη διαφορά σε δύο μόνο νίκες και ο κίνδυνος είναι, πλέον, μεγάλος και ορατός. Με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο 71' η Γιουβέντους νίκησε 1-0 στην Φλωρεντία την Φιορεντίνα και προκρίθηκε στους «8» του Europa League. Η Αλκμααρ έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στους «8» του Europa League.

Παρά τη νίκη της με 3-1 στο Λονδίνο αγχώθηκε και η Μπενφίκα, καθώς με δύο γκολ του Σαντλί σε δύο λεπτά η Τότεναμ έκανε ανατροπή και έψαχνε άλλα ένα γκολ για παράταση, αλλά τελικά σκόραραν οι «αετοί» με πέναλτι στο 95' για το τελικό 2-2 και έτσι αποκλείστηκαν οι Άγγλοι. Η ολλανδική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Ανζι Μαχατσκάλα στη Ρωσία και πέρασε χάρη στη νίκη της 1-0 στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16». Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή στη Νιόν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1963: Κλείνουν οι φυλακές του Αλκατράζ, στον κόλπο του San Francisco.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1685: Johan Sebastian Bach, Γερμανός συνθέτης.

1960: Ayrton Senna, Βραζιλιάνος πιλότος της Formula 1 που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: