15 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:  Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι έδωσε στον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη γραπτώς της απόψεις της πλευράς του για την εκλογή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την κατάργηση των ατομικών ερασιτεχνικών αδειών αλιείας προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Ναυτιλίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ημερήσια αποζημίωση για τους λιμενικούς που υπηρετούν σε σκάφη αλλά και την καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε λιμενικούς που μετακινούνται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. «Η ώρα μας έφτασε. Έφτασε η ώρα να ξεσπάσει σαν θύελλα ο ελληνικός λαός. Η ώρα να δώσουμε την τελική μάχη της απελευθέρωσης από τα μνημόνια, την κοινωνική βαρβαρότητα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στις αποθήκες εμπορευμάτων, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλαντικών Creta Farms στο Ρέθυμνο Κρήτης. Οχήματα της πυροσβεστικής, μετέβησαν στην περιοχή, καταβάλλοντας προσπάθειες για να ελέγξουν και να σβήσουν την πυρκαγιά, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν εκκενωθεί. Αλλαγές στην κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Μεσογείων φέρνει η κατασκευή της πεζογέφυρας «Γελαδάκη» στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής. 

Κόσμος: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σκόπιμη ενέργεια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας την αλλαγή πορείας του Boeing 777, χωρίς ωστόσο να κάνει ευθέως λόγο για κατάληψη του αεροπλάνου από αεροπειρατές. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σταματούν πλέον οι έρευνες στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και όλες οι δυνάμεις επικεντρώνονται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό. «Δολοφόνο του λαού της Βενεζουέλας» αποκάλεσε τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα, κατηγορώντας τον για την ενθάρρυνση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκάλεσαν το θάνατο 28 ατόμων από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μέλη της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους που πέταξαν εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημά τους στο Μπέλφαστ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από την επίθεση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί μεταξύ των αστυνομικών. 

Ωστόσο, μια ολόκληρη οικογένεια, το αυτοκίνητο της οποίας καταστράφηκε από τα θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την Παρασκευή ότι ο 15χρονος, ο οποίος υπέκυψε την Τρίτη στα τραύματα που είχε υποστεί όταν χτυπήθηκε από το περίβλημα ενός δακρυγόνου που είχε εκτοξεύσει η αστυνομία κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του Ιουνίου, ήταν ένας ταραχοποιός στην υπηρεσία μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης». 

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την προοπτική του αξιόχρεου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «σταθερή» από «αρνητική», ενώ διατήρησε την διαβάθμισή της στο τριπλό A, στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο, επικαλούμενος την μείωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων στην ευρωζώνη. Σε εννέα ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα μπορέσει η Eurobank να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της, διευκρίνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την εξάωρη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία έκλεισε ουσιαστικά και ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό για το μέλλον των τραπεζών. 

Μπαράζ επαφών μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και την τρόικα το Σάββατο. Νέα μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα είχε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ, με κύριο θέμα τις τράπεζες. Αναβλήθηκαν για το Σάββατο τα ραντεβού με την τρόικα των κ.κ. Χατζηδάκη, Βρούτση και Μανιάτη. «Παρέλαση» υπουργών στο υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να κλείσουν, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, όλα τα θέματα που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση. 

Αθλητισμός: Το ντέρμπι Μάντσεστερ Γ. - Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ» την Κυριακή, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής της Premier League και λίγο πριν από ρεβάνς των «Διαβόλων» με τον Ολυμπιακό. Για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού (από το 1992) οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι τίθενται αντιμέτωποι με μοναδική διεκδικήτρια του τίτλου τη Λίβερπουλ και τους γηπεδούχους να έχουν τεθεί εκτός μάχης, στοχεύοντας απλώς σε μια θέση στην εξάδα για να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους ύπαρξη, μέσω του Europa League.

Το παραδοσιακό κυριακάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται η Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, πριν από τη μεγάλη μάχη του Βορρά, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τον Ολυμπιακό να έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου κόντρα στον Πανθρακικό (19:30), στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη. Νωρίτερα, η Βέροια υποδέχεται τον Ατρόμητο (15:00) με τις δύο ομάδες να έχουν διαφορετικά βαθμολογικά κίνητρα και ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Σμύρνης (17:15).

Στην διάθεση του προπονητή του είναι πλέον και ο Νταβίντ Αγκάνθο μετά την σημερινή προπόνηση. Ο Ισπανός επιθετικός έβγαλε όλο το πρόγραμμα και θα είναι στην αποστολή, ενδεχομένως και στην ενδεκάδα του Αρη στο Κυριακάτικο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Μαζί με τον Ισπανό στο πρόγραμμα μπήκαν και οι Μπάμπης Οικονομόπουλος, Νίκος Τσουμάνης και Πέτρος Καμινιώτης και είναι στη διάθεση του Σούλη Παπαδόπουλου.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΜΑΡΤΙΟΥ) 

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Liverpool.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

1884: Άγγελος Σικελιανός, ποιητής.

1943: David Cronenberg, σημαντικός σκηνοθέτης καναδικής καταγωγής.

1944: Sly Stone, Αμερικανός μουσικός από τις κορυφαίες και πιο επηρεαστικές προσωπικότητες της ευρύτερης «μαύρης» μουσικής. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1975: Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας.

2006: Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας και άφησε πίσω σημαντικό έργο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: