23 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 4

Ελλάδα: Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί και φέτος -όπως τα τελευταία χρόνια- η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Για την ημέρα εκείνη θα επιστρατευτούν 3.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων. «Οι δημοσιονομικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν, κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή όπου η Ελλάδα δεν θα έχει πια ανάγκη να ζητεί κάθε τόσο δανεικά, για να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ανάγκες της. Και σηματοδοτούν μιας Ελλάδα πολύ πιο ανεξάρτητη απ' ό,τι υπήρξε ποτέ στο παρελθόν...» αναφέρει σε αποκλειστική του δήλωση στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός.

Την οδύνη της εκφράζει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για τον ξαφνικό θάνατο του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου. Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κύπρο, ενώ η κηδεία του Τάσου Μητσόπουλου θα γίνει δημοσία δαπάνη την ερχόμενη Δευτέρα. Τη Δευτέρα θα γίνει η κηδεία του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι του Σαββάτου. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και αποφάσισε την κήρυξη τριήμερου πένθους στο νησί. Για πραγματικότητες στην Κύπρο μίλησε και πάλι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, υποστηρίζοντας πως εάν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν ότι οι πραγματικότητες αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν, τότε είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού.

Κόσμος: Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματα που έφεραν από πυροβολισμούς, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου Νικολά Μαδούρο, στη Βενεζουέλα, γεγονός που ανεβάζει στους 34 τον αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις των τελευταίων δύο μηνών. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και 24 συλλήψεις, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Μαδρίτη, μετά το τέλος της «πορείας για την αξιοπρέπεια» στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση είναι σε εξέλιξη την Κυριακή στα όρια του Ινδικού Ωκεανού και του Νότιου Παγωμένου Ωκεανού για να βρεθούν συντρίμμια που ενδέχεται να προέρχονται από το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από δύο εβδομάδες με 239 επιβαίνοντες. «Είμαστε κοντά στο να μάθουμε τι συνέβη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι και ψηφοφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν τις δημοτικές αρχές τους για τα έξι επόμενα χρόνια, σε μια ψηφοφορία που αποτελεί το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ για τον Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου σημειώνει σημαντική πτώση έπειτα από 22 μήνες στην εξουσία. Στην ισπανική πρωτεύουσα κατέληξε το Σάββατο η λεγόμενη «πορεία για την αξιοπρέπεια», μια πρωτοβουλία πολιτών που διέσχιζε εδώ και ένα μήνα τη χώρα με στόχο να φτάσει στη Μαδρίτη, να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές και να ζητήσει «ψωμί, δουλειά, στέγη για όλους και όλες». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης, από την Ατότσα μέχρι την Πλάθα Κολόν.

Οικονομία: Πλησιάζει απειλητικά η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαρτίου 2014. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κύπρου σε «θετική», από αρνητική ως τώρα, λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων επιδόσεων της οικονομίας και την πειθαρχία που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση έναντι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών. «H συμφωνία με την τρόικα σφραγίζει την ανατροπή του μεταπολιτευτικού οικονομικού 'παραδείγματος' διαμορφώνοντας ένα νέο σκηνικό μετά την τετραετή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας.

Αθλητισμός: Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της για το καμπιονάτο η Ρόμα, του Βασίλη Τοροσίδη, που επικράτησε εκτός έδρας της Κιέβο με 2-0 με την Ελληνα αμυντικό να μπαίνει στο ημίχρονο στη θέση του Μαϊκόν. Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία», η Τορίνο με τον Ιμόμπιλε να βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και να πετυχαίνει χατ-τρικ (25', 60', 67'), κατάφερε να κερδίσει εντός έδρας τη Λιβόρνο με 3-1. Για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 89΄ ο Σιλιγκάρντι. Ένα γκολ του Ντουκουρέ ήταν αρκετό για να χαρίσει μία σπουδαία νίκη στην Ρεν, επί της Μαρσέιγ με 1-0 στη Μασσαλία. Ρεμς, Τουλούζ αλλά και Μπορντό, μπορούσαν να εκμεταλευτούν το στραβοπάτημα της Μαρσέιγ, ωστόσο οι πρώτοι ηττήθηκαν 2-0 από την Μπαστιά, ενώ Τουλούζ και Μπορντό αναδείχθηκαν ισόπαλες με το ίδιο σκορ (1-1) εντός έδρας, απέναντι σε Εβιάν και Νις αντίστοιχα, αφήνοντας έτσι την Μαρσέιγ μόνη έκτη.

Μεγάλη ανατροπή για την ουραγό Αζαξιό, στην έδρα της Βαλανσιέν, που κέρδιζε 2-1 μέχρι το 87' ωστόσο ηττήθηκε με 3-2, ήττα που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στο τέλος. Ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) έληξε η αναμέτρηση της Εσπανιόλ με τη Λεβάντε στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της πριμέρα ντιβιζιόν. Με τη Λεβάντε αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο ο Λουκάς Βύντρα. Στα άλλα σημερινά ματς, η Γρανάδα επικράτησε με 1-0 επί της Ελτσε και έκανε πολύ σημαντικό βήμα για τη σωτηρία της ενώ εξίσου σημαντική για τη σωτηρία της ισοπαλία πήρε η Ράγιο Βαγεκάνο, που αναδείχθηκε ισόπαλη εκτός έδρας με την Βαγιαδολίδ.

San-Simera

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1821: Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και την Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο).

1998: Η ταινία του James Cameron «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Όσκαρ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατείχε το «Μπεν Χουρ».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1900: Erich Fromm, Γερμανοαμερικανός ψυχαναλυτής και κοινωνικός φιλόσοφος.

1910: Ακίρα Κουροσάβα, σημαντικός Ιάπωνας σκηνοθέτης.

1944: Michael Nyman, Βρετανός μινιμαλιστής συνθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: