02 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Νέα οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους φέρνει η λειτουργία του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, καθώς η επίσκεψη στις μονάδες υγείας, δεν θα είναι πλέον δωρεάν αλλά από τις 20 Μαρτίου θα κοστίζει 5 ευρώ, όπως ισχύει στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ. Γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο γραφείο του δικηγόρου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Φαήλου Κρανιδιώτη, επί της οδού Σκούφου 12 στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου. Στην Ουκρανία μεταβαίνει εκτάκτως την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας καθώς και με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι είναι η έξοδος των εκδρομέων από τις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Παρόμοια η εικόνα και στις εξόδους της Θεσσαλονίκης. Επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακή σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα υποδηλώνει μια βαθιά ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση της «Ενωμένης Αριστεράς» στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της Ελλάδας, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν.

Κόσμος: Οι δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τις αντιδράσεις τους σε βάρος της Ρωσίας για την στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση, καλώντας την να μην επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία: ΗΠΑ και Καναδάς βάζουν στον πάγο τη συμμετοχή στη G8, συνδέοντας την τελική παρουσία τους με τις εξελίξεις ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε για 90 λεπτά με τον Πούτιν καλώντας τον σε απόσυρση στρατευμάτων. Βρετανικό διάβημα διαμαρτυρίας, ανάκληση του καναδού πρέσβη από τη Μόσχα.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, μετά και την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων: Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Έντονη διπλωματική κινητικότητα, αντιδράσεις σε βάρος της Ρωσίας. 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κριμαία. Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τον προέτρεψε να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου. Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζήτησε το Σάββατο η Ουκρανία από τον ΟΗΕ στη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά το ομόφωνο «ναι» της ρωσικής Άνω Βουλής στο αίτημα Πούτιν για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία. Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο ΓΓ του Οργανισμού, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα. Στην Ουκρανία σπεύδουν την Κυριακή ο βρετανός ΥΠΕΞ αλλά και ο Ευ.Βενιζέλος. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία άναψε ομόφωνα η ρωσική Άνω Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση. Ήδη, ρωσικά πλοία καταπλέουν από τη Βαλτική. Οι εξελίξεις προκαλούν νέα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με την Άνω Βουλή να ζητεί την ανάκληση του ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.

Οικονομία: Η στοχευμένη χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αλλά και ο προσδιορισμός μέτρων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εφεδρεία στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2014 αποκλίνει των στόχων βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, συναντάται εκ νέου το απόγευμα της Κυριακής με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο να κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα στα θέματα που μένουν ανοικτά.

Νέα συνάντηση θα έχει το απόγευμα της Κυριακής το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν εγκαίρως ώστε στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 17 Μαρτίου αφού παραμένουν ανοιχτά αρκετά καυτά μέτωπα.

Φθηνότερα κοστίζει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Ειδικότερα, το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού κατά την ΕΣΕΕ ανέρχεται στα 88,95 ευρώ και εμφανίζει μείωση -2,52% σε σχέση με πέρυσι.

Αθλητισμός: Το παιχνίδι αυτό δεσπόζει, ασφαλώς, στο μενού της Κυριακής για την 27η αγωνιστική είναι το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (19:30). Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα ματς. Παναιτωλικός-Ατρόμητος στις 15:00 και στις 17:15 Εργοτέλης-ΠΑΟΚ, Πανιώνιος-Καλλονή και Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός θα μας «ζεστάνουν» για τα καλά μέχρι το μεγάλο ντέρμπι. Τι κι αν τους χωρίζουν 27 βαθμοί; Τι και αν ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και ο Παναθηναϊκός παλεύει για την είσοδο στα πλέι οφ.

Οι «αιώνιοι» έχουν σήμερα ραντεβού (19:30, Νοva sports1) και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Καραϊσκάκη. Οι δύο ομάδες έχουν πάντα να... λύσουν διαφορές κυρίως πρεστίζ. Έτσι και σήμερα «ερυθρόλευκοι» και «πράσινοι» θα παλέψουν για τη νίκη που πολλές φορές για τους φιλάθλους τους έχει περισσότερη αξία και από... τίτλο. Το πρώτο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής του campionato έμεινε στο 0-0. Ρόμα και Ίντερ μοιράστηκαν τους βαθμούς, με τους γηπεδούχους να χάνουν έδαφος από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, που την Κυριακή αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Μίλαν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1913: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Σάμο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1900: Kurt Weill, Γερμανός συνθέτης που συνεργάστηκε επιτυχώς με τον Μπέρτολ Μπρεχτ.

1942: Lou Reed, Αμερικανός ρόκερ.

1949: Rory Gallagher, Ιρλανδός ρόκερ.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1991: Serge Gainsbourg, σημαντικός τροβαδούρος γαλλικής καταγωγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: