05 Μαρτίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Πρόταση να επισκεφθεί την Άγκυρα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και την Αθήνα ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου φέρεται να έχει καταθέσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσάμ». Επιστολή, με την οποία ζητά αλλαγές στις σχολικές εκδρομές, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, αλλά και τα σχολεία να επιλέγουν προορισμούς στην Ελλάδα, απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στους υπουργούς Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Με έξωση απειλείται το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους έστειλε εξώδικα, λόγω της μη καταβολής των ενοικίων από το πανεπιστήμιο. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Δημοσιογραφίας, Γρηγόρη Πασχαλίδη, η Ιερά Μονή Αγίου Όρους δεν προχώρησε το τελευταίο έτος στην προβλεπόμενη από το νόμο μείωση κατά 20% του ενοικίου και η διοίκηση του πανεπιστημίου σταμάτησε να καταβάλλει τα επιμίσθια εδώ και ενάμιση χρόνο. Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, που βρίσκεται απέναντι από τα δικαστήρια, πραγματοποιούν από το πρωί κάτοικοι των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 79 άτομα από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Κόσμος: Η Κίνα έστειλε το ισχυρότερο έως τώρα μήνυμα ότι αποτελεί παρελθόν η επιδίωξη ιλιγγιωδών ρυθμών ανάπτυξης, δεσμευόμενη να ανοίξει «πόλεμο» κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας, καθώς θα προωθεί μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους στο Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών της χωρών. Φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικοί δίαυλοι για την κρίση στην Κριμαία, με τη Δύση να στηλιτεύει τη ρωσική κατάληψη και τη Μόσχα να αψηφά την απειλή κυρώσεων, επιμένοντας στην επιλογή της στρατιωτικής δράσης αν χρειαστεί. 

«Δεν έχει βγει κανένας Ρώσος στρατιώτης στην Κριμαία για να αποσύρουμε» λέει ο Λαβρόφ, με άμεσες κυρώσεις απειλεί το Παρίσι. Στην Κριμαία απεσταλμένος του ΟΗΕ, ενώ αίσθηση προκαλεί τοποθέτηση παρουσιάστριας του ρωσικού RT.  Ένα οδοιπορικό στο Σαν Κριστόμπαλ, την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, επιχειρεί ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais αναζητώντας τα αίτια της σοβαρότερης κοινωνικής αναταραχής που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Δεν συμφέρoυν την ΕΕ οι κυρώσεις και η απομόνωση της Ρωσίας, εκτιμά ο καθ. Θ. Γρηγοριάδης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. «Οι Αμερικανοί έχουν την πολυτέλεια να τραβήξουν την κρίση».

Οικονομία: Συνάντηση με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια της τρόικα και στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα σχετικά με την διακυβέρνηση του Ταμείου, αλλά και θέματα εποπτείας των τραπεζών. Με αυστηρότερους όρους θα διεξαχθούν τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής (stress-tests) για την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, από αυτά που έχουν εφαρμοσθεί σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κεφαλαιακών αναγκών ευρωπαϊκών τραπεζών στο τέλος Νοεμβρίου 2014 , όταν ολοκληρωθούν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ Ηλεκτρονική αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) όσοι επιθυμούν να απασχοληθούν ως ιδιώτες συνεργάτες στις διενεργούμενες από την υπηρεσία στατιστικές εργασίες.

Αθλητισμός: Στον μεγάλο πρωταγωνιστή του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, Μάρκους Μπεργκ, κατέληξε το βραβείο για τον πολυτιμότερο παίκτη της 27ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Η εξαιρετική συμπεριφορά των Μίτσελ και Γιάννη Αναστασίου στο κυριακάτικο (2/3) ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον Γιάννη Ανδριανό.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο από μια σειρά φιλικών εν όψει Μουντιάλ. Οι διεθνείς θα αγωνιστούν κόντρα Νότιος Κορέα (Καραϊσκάκη, 19:00, Mega, OTEsport1), που έχει κοινά στο αγωνιστικό στιλ με την Ιαπωνία, αντιπαλό μας στη Βραζιλία, και αποτελεί μια ομάδα που η «γαλανόλευκη» δεν έχει νικήσει ποτέ!


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΜΑΡΤΙΟΥ)

1558: Ο Ισπανός γιατρός Francisco Fernandez εισαγάγει στην Ευρώπη τον καπνό.

1940: Η οπερέτα του Strauss «Νυχτερίδα» αποτελεί την παρθενική παράσταση που ανέβηκε στη Λυρική Σκηνή Αθηνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1870: Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γερμανίδα επαναστάτρια και κομμουνίστρια.

1887: Heitor Villa Lobos, Βραζιλιάνος μουσουργός.

1922: Pier Paolo Pasolini, Ιταλός σκηνοθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

399 π.Χ: Σωκράτης, αρχαίος φιλόσοφος.

1983: Ιωσήφ Στάλιν, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: