06 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Προθεσμία έως τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης δίνουν αγρότες της Β. Ελλάδας στην κυβέρνηση για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής. «Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα κλείσουμε τον δρόμο στον κόμβο της Κουλούρας επ' αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβουμε όλοι στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε» λένε. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 9:58 το πρωί της Πέμπτης με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης, 115χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας.

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει με τις ακραίες τοποθετήσεις του ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης. Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν την επανεξέταση της υποψηφιότητας, άλλα εξακολουθούν να στηρίζουν την επιλογή Καρυπίδη, χαρακτηρίζοντας οριστική την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο γόρδιος δεσμός αναμένεται να λυθεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον Αλ.Τσίπρα, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας θα βρίσκεται στη Κοζάνη για επαφές.

Εξιχνιάστηκε από την ασφάλεια Άργους η ανθρωποκτονία 82χρονου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί μαζί με το αυτοκίνητό του στις 11 Ιουνίου 2013 και δηλώθηκε η εξαφάνιση του. Στη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου προχωρά η ΔΗΜΑΡ, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση υπό τον Φώτη Κουβέλη με ομάδα προσωπικοτήτων και κινήσεων. Συζητήθηκε η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, αλλά και το όνομα της συμμαχίας με το οποίο θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές.

Κόσμος: Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων ακόμη και με σωληνάρια οδοντόκρεμας, επικρίσεις στη Μόσχα και μηνύματα καταδίκης της νομοθεσίας εναντίον των ομοφυλόφιλων, «λειψές» πολιτικές αντιπροσωπείες και συναντήσεις για την Ουκρανία: To παραθαλάσσιο Σότσι γίνεται θέατρο της διεθνούς σκηνής σε κάθε πιθανό επίπεδο, με τους πιο πολιτικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς των τελευταίων δεκαετιών.

Εφημερίδα του Κουβέιτ υποστηρίζει ότι ο αιγύπτιος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι -στρατάρχης, πλέον- δηλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές. Εάν η υποψηφιότητα του Σίσι επιβεβαιωθεί, όπως θεωρείται εδώ και καιρό σχεδόν σίγουρο, αρκετοί άλλοι ενδεχόμενοι υποψήφιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν κατέβουν στις εκλογές καθώς ο στρατάρχης απολαμβάνει τεράστιας δημοτικότητας.

Τη νομοθεσία που αυστηροποιεί σημαντικά το ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από το Διαδίκτυο υπερψήφισαν οι τούρκοι βουλευτές, προκαλώντας επικρίσεις από εσωτερικό και εξωτερικό. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να μπλοκάρουν ιστοσελίδες χωρίς δικαστική έγκριση και επιβάλλει στους παρόχους την τήρηση αρχείου κινήσεων κάθε χρήστη για δύο χρόνια, τα οποία θα πρέπει να δίνουν στις αρχές εάν τους ζητηθούν χωρίς να ενημέρωνουν τους χρήστες.

Σε συναγωνισμό διπλωματικής αβρότητας επιδόθηκαν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη για την «υπόθαλψη» των Pussy Riot από την Ουάσινγκτον. Η μίνι κόντρα αντανακλά το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών με τη ρωσική δυσφορία για τις αμερικανικές επικρίσεις στο ζήτημα των ρωσικών ελευθεριών, που έχει έρθει σε πρώτο πλάνο με τους Αγώνες του Σότσι και τη νομοθεσία κατά της «γκέι προπαγάνδας». Διασώστες ανέσυραν νεκρούς οχτώ εργάτες ύστερα από φωτιά και κατολίσθηση που σημειώθηκε σε χρυσωρυχείο στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ένας εργαζόμενος αγνοείται, και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Οικονομία: Θετική μεταβολή καταγράφηκε τον Ιανουάριο στις προσδοκίες των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων-INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) κατέγραψε τον Ιανουάριο του 2014 άνοδο στο -6, έναντι -19 τον Δεκέμβριο, -26 το Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -36 τον Ιανουάριο του 2013.Την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι είναι διατεθειμένοι να προτείνουν για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουν ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%. Η Sony ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι αναμένει ζημιές 1,1 δισ. δολ. για το 2014. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές 5.000 θέσεων εργασίας.

Αθλητισμός: Μετά τον Ρομπέρο σειρά φαίνεται να παίρνει ο Τζόελ Κάμπελ στις μεταγραφικές κινήσεις απόκτησης του Ολυμπιακού. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες απόκτησής του από την Αρσεναλ, καθώς ποντάρει και στην επιθυμία του παίκτη να παραμείνει στους «ερυθρόλευκους». «Αγκαλιά» με το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας βρίσκεται από σήμερα η Ρεάλ Μαδρίτης. Στο μεγάλο ημιτελικό με την πρωτοπόρο της Primera Division, Ατλέτικο Μαδρίτης, οι «μερένγκες» επιβλήθηκαν με 3-0 και θα πρέπει να αυτοκτονήσουν στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας, στο «Βιθέντε Καλντερόν», προκειμένου να μείνουν εκτός τελικού.

Στο άλλο ματς της «τετράδας», η Μπαρτσελόνα, έστω και με το «φτωχό» 2-0 κόντρα στη Σοσιεδάδ, έστω και με ένα... απίστευτο αυτογκόλ, κατάφερε να πάρει σαφές προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό. Το ντέρμπι του «Αντώνης Παπαδόπουλος» για την 21η αγωνιστική του Κυπριακού πρωταθλήματος τελείωσε με νίκη για τον ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Ανόρθωση, όμως, οι πανηγυρισμοί του Γιώργου Δώνη προκάλεσαν την αντίδραση των οπαδών των γηπεδούχων, κάποιοι εκ των οποίων του πέταξαν αντικείμενα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν και ο Έλληνας τεχνικός να αποχωρήσει με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1958: Επτά ποδοσφαιριστές της Manchester United σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.

1979: Οι πρώτες 270 γυναίκες ξεκινούν την βασική τους εκπαίδευση στον Ελληνικό Στρατό.

1982: Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1911: Ronald Reagan, ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1945: Bob Marley, reggae τραγουδοποιός τζαμαϊκανής καταγωγής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: