26 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι το πόρισμα που του παρέδωσε η ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι επαρκές εξέφρασε στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν θα συνιστούσε τη δικονομική οδό για την υπόθεση. Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε το τελευταίο διήμερο η Αστυνομία. Τα συνολικά χρέη ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαβλέπουν στην περίπτωση του κρατούμενου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη οι συνήγοροι του, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτυπώνουν την έξαρση της ασθένειας του (ρευματοειδούς αρθρίτιδας). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποιούν αυτή την ώρα παραγωγοί λαϊκών αγορών που διαμαρτύρονται για τον τρόπο φορολόγησής τους. Οι παραγωγοί ζητούν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Σήμερα, Τετάρτη, συζητείται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση κρατουμένων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Την ίδια ώρα, αποτροπιασμό προκαλούν οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών. Τη λειτουργία νέας πτέρυγας εντός διμήνου ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τις φυλακές την Πέμπτη.

Κόσμος: Αντίθετο στο γερμανικό Σύνταγμα έκρινε το Δικαστήριο της Καρλσρούης το όριο του 3% για την αποστολή γερμανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε την προσφυγή μικρότερων κομμάτων, με απόφαση οι επιπτώσεις της οποίας αναμένεται να φανούν σύντομα. Η Γερμανία στέλνει 96 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος στους Μπερκούτ, τις μονάδες της ουκρανικής αστυνομίας που αναλαμβάνουν δράση για την καταστολή διαδηλώσεων, έβαλε το Κίεβο, ανακοινώνοντας τη διάλυση του σώματος με άμεση ισχύ. Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ανέλαβε και τα καθήκοντα της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Σαφή και αποφασιστική καταδίκη της ανόδου «εθνικιστικών και νεοφασιστικών τάσεων» στη δυτική Ουκρανία ζητά η Ρωσία απο τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανεβάζοντας την αντίδρασή της στις εξελίξεις στο Κίεβο. Η Μόσχα αναφέρει ότι υπάρχουν απόπειρες απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας και της υποβάθμισης του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια αντιπαραθέσεων και κόντρας Αργεντινής-Ισπανίας για να κλείσει οριστικά το θέμα της εθνικοποίησης της YPF και της αποζημίωσης που έπρεπε να λάβει η ισπανική πρώην ιδιοκτήτρια Repsol. Άξιζε τον κόπο; Αυτό αναρωτιούνται οι περισσότεροι, κάνοντας απολογισμό των όσων έγιναν από το 2012 μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε ο συμβιβασμός.

Η Αργεντινή και η ισπανική Repsol κατέληξαν σε συμβιβασμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, κλείνοντας μία διαμάχη δύο χρόνων που είχε ρίξει βαριά την σκιά της και στις σχέσεις του Μπουένος Άιρες με τη Μαδρίτη. Ο συμβιβασμός, που τελεί ακόμη υπό την έγκριση των μετόχων και της αργεντινικού Κογκρέσου, ανοίγει το δρόμο για πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας.

Οικονομία: Την υπόθεση της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης Mt. Gox εξετάζουν οι ιαπωνικές αρχές εν μέσω πληροφοριών ότι η ιστοσελίδα διεξαγωγής ηλεκτρονικών συναλλαγών του ψηφιακού νομίσματος bitcoin έχει δεχθεί επίθεση από χάκερς. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επισκεφθεί στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη θα βρεθούν θέματα υδρογονανθράκων, στον απόηχο και της συμφωνίας ΔΕΠΑ-GAZPROM για μείωση 15% στο φυσικό αέριο.

Αθλητισμός: Συνέχεια στο Champions League την Τετάρτη με την Τσέλσι να φιλοξενείται από την Γαλατάσαραϊ, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης που θα αντιμετωπίσει στην Γερμανία την Σάλκε. Αίσθηση προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πρώτο παιχνίδι των «16» του Champions League. «Μουσακάς για τον Μόγιες», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Sun, επηρεασμένο από την... ελληνική κουζίνα και την δεινή θέση του Μόγιες. Η εφημερίδα συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος: «Το ρολόι χτυπά μετά την pitta-ful (λογοπαίγνιο από το pitiful, που σημαίνει αξιολύπητος και την ελληνική... πίτα!) ελληνική τραγωδία της Γιουνάιτεντ!

Ο πρωτομάστορας της εκπληκτικής αυτής βραδιάς, ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ, αφού έζησε το 90άλεπτο μέσα από τη δική του σκοπιά και ξεπέρασε το άγχος μιας μάχης κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο τέλος ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. «Όποιος νομίζει ότι μετά από το 2-0 στο Καραϊσκάκη έχουμε ήδη προκριθεί, τότε είναι πολύ γελασμένος», είπε με νόημα ο Μίτσελ. Μαρινάκης: «Είμαστε εδώ να στηρίξουμε το όνειρο». Από την πλευρά της Γιουνάιτεντ, ο Ντέιβιντ Μόγιες στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε να βρει τον λόγο που οδήγησαν την ομάδα στην η χειρότερή της εμφάνιση στην Ευρώπη επί των ημερών του, όπως τόνισε ο ίδιος, αλλά πρόσθεσε πως η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 στο «Όλντ Τράφορντ».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1936: Ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το πρώτο «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστό τοις πάσι ως Volkswagen.

1983: Το άλμπουμ “Thriller” του Michael Jackson σκαρφαλώνει στο Νο.1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, όπου και θα παραμένει στην κορυφή για 37 συναπτές εβδομάδες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1802: Victor Hugo, Γάλλος συγγραφέας.

1829: Levi Strauss, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης που εφηύρε τα παντελόνια jeans. Εξ ου και η πασίγνωστη εταιρεία ενδυμάτων “Levi’s”.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που χρημάτισε 10 φορές πρωθυπουργός της χώρας.

2003: Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: