16 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Έκρηξη χειροβομβίδας σημειώθηκε στις 2:40 τα ξημερώματα στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Από τα θραύσματα προκλήθηκαν ζημιές σε έξι οχήματα και σε δύο σπίτια, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες. Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε μοχλός απελευθέρωσης χειροβομβίδας. Έρευνες διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής. Με επισκέψεις σε μονές συνεχίζει για δεύτερη μέρα το ταξίδι του στο Άγιο Όρος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διανυκτέρευσε στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας στις Καρυές. Νωρίς το πρωί ο κ. Σαμαράς παρέστη στη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Το υπόλοιπο πρόγραμμά του περιλαμβάνει επισκέψεις στις Μονές Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας και Σίμωνος Πέτρα.

Δεξαμενόπλοιο ξένης σημαίας προσάραξε αργά το βράδυ του Σαββάτου, κοντά στην θαλάσσια περιοχή Αμμόγλωσσα της Κω. Το δεξαμενόπλοιο «Blue Dream» έχει 16μελές πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο πλωτά του λιμενικού σώματος. Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα διόδια καλεί ο δήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Οικονομάκος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί γύρω από τα γραφεία της εταιρείας «Νέα Οδός» στον παράδρομο, στα διόδια Αφιδνών. Με παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη στην Αθήνα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, οι οποίοι επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που όπως επισημαίνουν είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους.

Κόσμος: Ξεκινά η τρίτη δίκη σε βάρος του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που αφορά τις κατηγορίες εναντίον για κατασκοπεία και συνωμοσία με στόχο την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Στον Μόρσι και τους 35 συγκατηγορούμενούς του (ως επί το πλείστον μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) προσάπτεται ότι συνεργάστηκαν με οργανώσεις από το Λίβανο και την Παλαιστίνη για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων.

Έπειτα από ένα χρόνο έρευνας, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να δημοσιοποιήσουν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «ανείπωτες βαρβαρότητες» τις οποίες υφίστανται οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι συνθήκες κράτησης συγκρίνονται με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που αποκαλύφθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε και πάλι το Τόκιο και τις ανατολικές περιοχές της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές και την κυκλοφορία των οχημάτων. 

Λονδίνο και Παρίσι επιρρίπτουν στο συριακό καθεστώς την ευθύνη για την αποτυχία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης ανάμεσα στην συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση της Δαμασκού. Σε διαμόρφωση ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που θα παρακάμπτει της ΗΠΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος θα είναι η βελτίωση της προστασίας των δεδομένων, μετά το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSA.

Οικονομία: Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD. Την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, που «έχουν αναλάβει χρέη αναπληρωτών εκπροσώπων τύπου της κυβέρνησης», κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική πολιτική υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα της βάρβαρης φορολογικής πολιτικής, που την ίδια στιγμή παρέχει ασυλία σε πλούσιους φοροφυγάδες». Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ στη Σύνοδο της Ομάδα των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Φεβρουαρίου) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Αθλητισμός: Η Ίντερ πέρασε νικηφόρα από τη Φλωρεντία και το «Αρτέμιο Φράνκι», καθώς επικράτησε με 2-1 της Φορεντίνα στο μοναδικό ματς της ημέρας στο Campionato για την 24η αγωνιστική. Ο Παλάσιο άνοιξε το σκορ για τους Νερατζούρι στο 34 για να ισοφαρίσει για τους Βιόλα ο Κουντράδο στο 47'. Ωστόσο, το γκολ του Ικάρντι στο 65' χάρισε τη νίκη στην Ίντερ που πλησίασε την 4η στη βαθμολογία Φιορεντίνα στους πέντε βαθμούς . Η Μονακό πέρασε νικηφόρα από την Κορσική, καθώς νίκησε με 2-0 μέσα στην έδρα της Μπαστιά, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του Championnat. H Ρεμς «προστάτευσε» με 1-0 την έδρα της από την Μπορντό και μπήκε και πάλι σε τροχιά Ευρώπης. 

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, η Τουλούζ πανηγύρισε σπουδαίο «διπλό» με 3-1 επί της Λοριάν, ενώ η Σοσό πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια της να αποφύγει τον υποβιβασμό με το 1-0 επί της Γκινγκάμπ. Η Μάντσεστερ Σίτι απέκλεισε με 2-0 (17΄ Γιόβετιτς, 67΄ Νασρί) την Τσέλσι από τη συνέχεια του Κυπέλλου Αγγλίας και πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Νωρίτερα, η Σάντερλαντ είχε πάρει πρώτη το εισιτήριο για τους «8» αφού επικράτησε 1-0 της Σαουθάμπτον, ενώ την πρόκριση πανηγύρισε και η Γουίγκαν επικρατώντας στην Ουαλία της Κάρντιφ με 2-1. Η συνάντηση της Σέφιλντ Γουένσντεϊ με την Τσάρλτον αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1923: Ο αρχαιολόγος Howard Carter ανακαλύπτει την σαρκοφάγο του Τουταγχαμών.

1959: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται πρόεδρος της Κούβας.

1985: Εγκαινιάζεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

2008: Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β΄
 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1979: Valentino Rossi, Ιταλός αναβάτης του MotoGP.



Δεν υπάρχουν σχόλια: