25 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ολιγόωρη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη παρουσίαση της δημιουργίας της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη διαχείριση των ιδίων πόρων της ΕΕ. Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των σταυρών για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που αναδείχθηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Την Κυριακή και την Τρίτη ο επόμενος γύρος για την ανάδειξη προέδρου.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας του προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ευστάθιου Μπούκουρα. «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» (L' Altra Europa con Tsipras) είναι το όνομα που επελέγη για το ιταλικό ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει στις ευρωεκλογές την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντός των ημερών οριστικοποιούνται οι υποψήφιοι ανά την Ιταλία, ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας Ixe δίνει στη λίστα Τσίπρα, στη φάση αυτή, το 7,2% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών.

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τα αδέλφια Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, που βρέθηκαν στο εδώλιο, κατηγορούμενα ότι παρέλειψαν να ασκήσουν ή να ολοκληρώσουν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και μετέπειτα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κόσμος: Κοιτώντας προς πάσα κατεύθυνση, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποιεί κατόπιν συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για «επικίνδυνες ενδείξεις» αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ρωσόφωνος δήμαρχος διορίστηκε στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι της Κριμαίας όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ρωσόφωνοι στην περιοχή διαδηλώνουν ενάντια στη νέα ηγεσία που ανέλαβε μετά την καθαίρεση Γιανουκόβιτς.

Πρώην κρατούμενος στο Γκουαντάναμο συνελήφθη μαζί με άλλα τρία άτομα, από τις βρετανικές αρχές με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία. Οι τέσσερις συλληφθέντες ανακρίνονται, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε να ερευνήσει τα σπίτια τους. Τη διεξαγωγή έρευνας διέταξε επισήμως η εισαγγελία της Αγκυρας σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δίνει οδηγίες στο υιό του να «ξεφορτωθεί» «μαύρα» λεφτά ύψους 1 δις. δολαρίων. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην εκδοχή ότι πρόκειται περί μοντάζ. 

Υπέρ της παραπομπής Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να δικαστεί για «σοβαρά εγκλήματα» ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία την Τρίτη το κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πρώην γενικός εισαγγελέας, οι οποίοι καταζητούνται από τις ουκρανικές αρχές. Πάντως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αίτημα από το Κίεβο για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Στον απερχόμενο υπουργό Οικισμού της Αιγύπτου Ιμπραΐμ Μαχλάμπ ανατέθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της κυβέρνησης Μπεμπλάουι, τη Δευτέρα. Ο Μάχλαμπ είναι πρώην στέλεχος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του ανατραπέντος προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για να συντρίψει την τρομοκρατία» τόνισε ο Μαχλάμπ, υπογραμμίζοντας ότι βασική προτεραιότητα θα είναι η ασφάλεια.

Οικονομία: Την επαναφορά του θέματος της ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ζητά με ανοικτή επιστολή την οποία απευθύνει προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ. Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για μια ρύθμιση «που θα είχε θετικές συνέπειες στην αύξηση των εσόδων του Ιδρύματος».

Σφραγίστηκε σήμερα, Τρίτη, η συμφωνία για αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013 και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία. Η νέα σύμβαση θα υπογραφεί έως τα μέσα Μαρτίου και οι εκπτώσεις θα μετακυλιστούν στο ακέραιο στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου, τονίζει το ΥΠΕΚΑ.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που απαιτεί η τρόικα, θα επιβαρύνουν τα ήδη υπό κατάρρευση Ταμεία, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δημ.Καραγεωργόπουλος. Ήδη, τονίζει, οι απώλειες εσόδων για τα Ταμεία εκτιμάται ότι φέτος θα φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση λέει από την πλευρά του ο Ο.Ρεν, προσθέτοντας μόνο ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».

Αθλητισμός: Πολλά τα προβλήματα στην ΠΑΕ Αρης και σαν να μην έφταναν όσα αγωνιστικά συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, ήρθαν και τα εξωαγωνιστικά. Αυτή τη φορά η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της Κοινωνίας Μελών Αρη, με την οποία την κατηγορεί για απειλές, «πεσίματα» και τρομοκρατία, ενώ θέλησε να προειδοποιήσει πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει παραπομπή των φυσικών αυτουργών στον εισαγγελέα. Στην Τσάνγκτσουν Γιατάι θα συνεχίσει και επίσημα την καριέρα του ο Ματίας Ιγκλέσιας.

Η κινέζικη ομάδα που έκανε χρήση της ρήτρας στο συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή, απέστειλε χθες το ποσόν της εξαγοράς και σήμερα το έμβασμα της εμφανίστηκε στον τραπεζικό λογαριασμό της ΠΑΕ Ατρόμητος ολοκληρώνοντας τη μετεγγραφή. Έξαλλος, παρουσιάστηκε ο Ζοζέ Μουρίνιο στη συνέντευξη Τύπου του αυριανού πρώτου αγώνα των «16» του Champions League με τη Γαλατάσαραϊ, με αφορμή τη «διαρροή» της «κατ' ιδίαν» κουβέντας που φέρεται να είχε στη Νιόν με επιχειρηματία από την Ελβετία και στην οποία, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητα, μίλησε με υποτιμητικά σχόλια για τους επιθετικούς της ομάδας του, αλλά και για τη Μονακό.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα με διάταξη του συντάγματος της Επιδαύρου.

1975: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα με απολογισμό τρεις νεκρούς και δύο τραυματίες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1943: George Harrison, Βρετανός κιθαρίστας και ένα από τα τέσσερα «Σκαθάρια».




Δεν υπάρχουν σχόλια: