11 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας πραγματοποιείται η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, συνάντηση που σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Με ενίσχυση των μπλόκων που ήδη έχουν στηθεί αλλά και δημιουργία νέων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης. Τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ορίζουν ότι η ανάκριση είναι μυστική, επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί η «λίστα Νικολούδη» με τα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.α. που τυχόν ελέγχονται.

Αυτόνομη κάθοδο της κεντροαριστεράς στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο ζητεί, με ομόφωνη απόφασή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας. Η απόφαση στρέφεται εναντίον του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας. Αποφασισμένη να στηρίξει την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Αριστερής Πλατφόρμας, εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν υποχωρούν, ειδικά καθώς το ζήτημα αντιμετωπίζεται και υπό το πρίσμα των διεργασιών για την ανάδειξη υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

Κόσμος: Οι βουλευτικές εκλογές στην Ταϊλάνδη ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν εξ ολοκλήρου, και όχι μόνο στις περιφέρειες που υπήρξαν προβλήματα, κρίνει μέλος της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εν μέσω κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τις οποίες η αντιπολίτευση μποϊκοτάρε και εμπόδισε, γνωρίζοντας πως θα ευνοούσαν την πρωθυπουργό. Στις υψηλότερου μέχρι τώρα επιπέδου συνομιλίες προχωρούν Κίνα και Ταϊβάν από το διαχωρισμό τους, με ιδιαίτερα την δεύτερη πλευρά να ελπίζει σε ενίσχυση των διμερών επαφών και εγκαθίδρυση μόνιμων διπλωματικών αντιπροσωπειών. Οι συζητήσεις, που γίνονται στο κινεζικό Ναντζίνγκ, γίνονται χωρίς επίσημη ατζέντα.

Επτά φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο αποσύρει από το αρχείο του το Associated Press, θεωρώντας ότι «πειράχτηκαν» ψηφιακά, ώστε να χαθεί το ακουστικό βαρηκοΐας που φέρει ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας. Οι φωτογραφίες ήταν από την πρόσφατη συνάντηση του Φιντέλ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες. Μία πρώτη γεύση της ευρωπαϊκής δυσφορίας παίρνει η Ελβετία μετά το δημοψήφισμα για «γκιλοτίνα» στον αριθμό μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία ενεργειακής σύνδεσης ουσιαστικά μπαίνουν στον πάγο, ενώ τα ελβετικά ΜΜΕ αναφέρουν πως απειλείται και η βραχυπρόθεσμη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης. Ο Μάριους, αρσενική καμηλοπάρδαλη του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης, θανατώθηκε για να αποφευχθεί ενδογαμία στην ομάδα του κήπου, παρά τη συλλογή υπογραφών εναντίον της απόφασης. Το προσωπικό του ζωολογικού κήπου σκότωσε, τεμάχισε την καμηλοπάρδαλη και την τάισε στα λιοντάρια μπροστά στους επισκέπτες του κήπου, ανάμεσά τους και σε αρκετά παιδιά, και έχει πλέον αρχίσει να δέχεται ακόμη και απειλητικά τηλεφωνήματα.

Οικονομία: Μισή ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρώην πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στο περιεχόμενο της συζήτησης των κ.κ. Τρισέ και Στουρνάρα υπογράμμισε πως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον κ. Τρισέ για τα δημοσιονομικά μεγέθη, το πρωτογενές πλεόνασμα, την εν εξελίξει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης με τους επενδύτες να προχωρούν σε τοποθετήσεις σε μετοχές του κλάδου των τραπεζών. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.273,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,05%. Το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με τα οποία θα προσδιορισθούν οι πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Αθλητισμός: Την επιβεβαίωση πως θα παραστεί στις 20 Φεβρουαρίου στην Τούμπα για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα έστειλε με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ζήση Βρύζα, ο πρόεδρος της διεθνούς ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί. Παράλληλα ο Γάλλος παράγοντας εξέφρασε επιθυμία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης του Δικέφαλου με τους «Αετούς» της Λισσαβόνας για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Ακόμη ένας πρώην «ερυθρόλευκος» ετοιμάζεται να φορέσει τα μαυρόασπρα του ΟΦΗ. 

Μετά τον Ντουντού Σεαρένσε που τη Δευτέρα έκανε το ντεμπούτο του χαρίζοντας μάλιστα με δικό του τέρμα τη νίκη στην Κρητική ομάδα, ο Λιονέλ Νούνιες βρίσκεται ήδη στο νησί και την Τρίτη θα υπογράψει συμβόλαιο για 1,5 χρόνο. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού στις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου σε ραδιοφωνικό σταθμό, με τους Ερυθρόλευκους να τον χαρακτηρίζουν «μανιοκαταθλιπτικό συκοφάντη» και να ετοιμάζουν μηνύσεις και αγωγές κατά του προέδρου του Παναθηναϊκού. Μάλιστα η επίσημη θέση των Πειραιωτών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι για τα νέα ψεύδη του μανιοκαταθλιπτικού συκοφάντη Γιάννη Αλαφούζου η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1964: Μία σημαδιακή ημέρα για τους απανταχού εθισμένους «φίλους» της Coca-Cola στην χώρα μας καθώς το Γενικό Χημείο του Κράτους εγκρίνει επίσημα την κυκλοφορία της στην Ελλάδα.

1966: Μπροστά σε 40.000 θεατές η ΑΕΚ νικά για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Καλλιμάρμαρο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1776: Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

1847: Thomas Edison, Αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του ανάμεσά τους βρίσκεται ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το γραμμόφωνο και ο τηλέγραφος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1650: Rene Descartes, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Σε αυτόν αποδίδεται η ρήση «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1963: Sylvia Plath, σημαντική ποιήτρια αμερικανικής καταγωγής.








Δεν υπάρχουν σχόλια: