14 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε ο βουλευτής και ένας εκ των εισηγητών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, στη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας». Ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», σημειώνοντας ότι τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν στο 43%. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόλυσης όσων από τους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα (μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου χρόνου) άφησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέες απολύσεις εντός του 2014, βάσει των δεσμεύσεων, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων εφόσον συγχωνευθούν ή κλείσουν φορείς του Δημοσίου. Με πιέσεις να αποσυρθεί από τη μάχη της Αθήνας ή να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα απαντά η ΝΔ στην «αντάρτικη» υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, μετά τις δηλώσεις του Αντρέα Παχατουρίδη περί «αντιμνημονιακής υποψηφιότητάς» του.

Στην Αθήνα φτάνει την Παρασκευή η αυτοκινητοπομπή σχολικών φυλάκων που αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, η οποία ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, διασχίζοντας διάφορες πόλεις της χώρας.  Το «Καραβάνι ζωής, ρήξης και ανατροπής» θα βρίσκεται στις 13:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Εκεί θα τους υποδεχθούν καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο κινητοποίησης της ΟΛΜΕ. Για κοινωνικό αποκλεισμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση μεταναστευτικές οργανώσεις, λόγω της κατάργησης του δικαιωμάτος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τους νόμιμα διαμένοντες στη χώρα. Εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων προαναγγέλλουν επαφές με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα.

Κόσμος: Ανερχόμενο αστέρι στο αριστερό κόμμα Die Linke η Ζάρα Βαγκενκνέχτ εκμυστηρεύεται στη Deutsche Welle τους φόβους της για την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές. Στην πρώτη ουσιαστικά προσωπική του δήλωση για το θάνατο της Στέενκαμπ προχώρησε, ανήμερα της επετείου του περιστατικού, ο Όσκαρ Πιστόριους, εκφράζοντας την θλίψη του για το «ολέθριο δυστύχημα». Ο Πιστόριους περιμένει το Μάρτιο την έναρξη της δίκης σε βάρος του, κατηγορούμενος για φόνο εκ προμελέτης -ο ίδιος επιμένει πως πυροβόλησε την σύντροφό του πιστεύοντας πως επρόκειτο για διαρρήκτη. Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βιρτζίνια απέρριψε ως αντισυνταγματικό το «μπλόκο» της πολιτείας στον γάμο ομοφυλόφιλων, στην πρώτη τέτοια δικαστική απόφαση στον αμερικανό Νότο. H νέα απόφαση, έστω κι αν δεν είμαι άμεσα εφαρμοστέα καθώς εκκρεμεί έφεση, προστίθεται στη σειρά ετυμηγοριών που «ροκανίζουν» την απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σε ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέση της στην ουκρανική κρίση προχώρησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας την ΕΕ πως προσπαθεί να δημιουργήσει «σφαίρα επιρροής» -και μάλιστα μετά από συνομιλία του με τον γερμανό ομόλογό του. «Πιστεύουμε πως οι Ουκρανοί πρέπει να βρουν μόνοι τους την έξοδο από την πολιτική κρίση, και περιμένουμε όλοι οι εταίροι της χώρας να ακολουθήσουν την ίδια αρχή» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Τον Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργό της Ιταλίας για τις λίγες επόμενες ώρες, περιμένει το προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του την Παρασκευή μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος να στηρίξει τον Ματέο Ρέντσι για την ηγεσία της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες θα τεθούν άμεσα σε κίνηση, με τη Ρώμη να περνά πλέον σε νέο πόκερ με την κεντροδεξιά του Αλφάνο για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Οικονομία: Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 219.611.308 μετοχών της Viohalco S.A στο Χ.Α. στην τιμή των 3,75 ευρώ. Σημειώνει άνοδο 10,40% και διαπραγματεύεται στα 4,14 ευρώ.

Τέρμα στη γραφειοκρατία που ταλαιπωρούσε μέχρι σήμερα όσους επιδίωκαν να ηλεκτροδοτήσουν νεοανεγειρόμενη οικοδομή βάζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Θεοχάρης για την εφαρμογή διατάξεων του Ν.4223/13 προβλέπει πως από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν ισχύει η διαδικασία προσκόμισης στις Εφορίες δικαιολογητικών για την ηλεκτροδότηση οικοδομών.

Αθλητισμός: Το τελευταίο «εισιτήριο» για τη φάση των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας κατέκτησε ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας στη Ριζούπολη τον Απόλλωνα Σμύρνης (Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ 0-3), με το ίδιο σκορ που είχε επιβληθεί και στην Τούμπα και πλέον έχει επόμενο αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο ΟΦΗ «σφράγισε» την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, κερδίζοντας για δεύτερη φορά τον Πανιώνιο (Πανιώνιος - ΟΦΗ 1-2) στο πλαίσιο των προημιτελικών. Ετσι, μετά το 2-0 του Ηρακλείου, οι Κρητικοί έφυγαν με το διπλό και από τη Νέα Σμύρνη και πλέον θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό στη φάση των «4ων».

Το ντέρμπι των ημιτελικών του Κυπέλλου «σφραγίστηκε» στη Ριζούπολη, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει άνετα το εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό σε διπλά παιχνίδια. Μετά το 3-0 της Τούμπας, η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε τον Απόλλωνα με το ίδιο σκορ (3-0), χάρις στα γκολ των Αθανασιάδη (42΄) και Κουλούρη (54΄, 90΄). Ο ΟΦΗ νίκησε με 2-1 τον Πανιώνιο στην Νέα Σμύρνη και με συνολικό σκορ 4-1 προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Τα γκολ για τον ΟΦΗ πέτυχαν οι Μακρής (63') και Ντουντού (80'), ενώ για τους «κυανέρυθρους» είχε ισοφαρίσει ο Κολοβός (66').


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1349: 2.000 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος χριστιανών που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης που έπληξε την πόλη τους.

1929: Η «Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» στο Chicago: Επτά gangsters της συμμορίας του Buggs Moran σκοτώνονται από μέλη της συμμορίας του Al Capone που είχαν μεταμφιεστεί σε αστυνομικούς.

1991: Ενώ η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη, αμερικανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει καταφύγιο αμάχων στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1884: Κώστας Βάρναλης, σημαντικός λογοτέχνης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1779: James Cook, θαλασσοπόρος σκωτσέζικης καταγωγής και εξερευνητής.

1987: Κάρολος Κουν, μεγάλος θεατράνθρωπος της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: