19 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής βρίσκονται αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν για λίγη ώρα, συμβολικά, την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα. Χωρίς προβλήματα αυτή την ώρα η κυκλοφορία. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα από την Ασφάλεια Αττικής μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων στην οποία εμπλέκονται εταιρίες και κρατικοί λειτουργοί. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ.

Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει προγραμματιστεί στη 1 το μεσημέρι έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος στις εκλογές του 2010 είχε λάβει το 7,4% των ψήφων. Ο ίδιος χαρακτήρισε μέτριο δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη και αδύναμη την υποψηφιότητα Σακελλαρίδη. Άναψε το πράσινο φως για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου Rethink Athens. Η μέλετη, που έχει στο επίκεντρο αλλαγές στην Πανεπιστημίου, παρουσιάζεται στο κοινό στην Στοά Αρσακείου.

Κόσμος: Διαζευγμένοι και επίσημα, καθώς εκδόθηκε η δικαστική απόφαση, είναι πλέον ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η δεύτερη σύζυγός του Βερόνικα Λάριο. Δικαστήριο της πόλης Μόντσα εξέδωσε το διαζύγιο, χωρίς ωστόσο να βγάλει απόφαση για το ύψος της διατροφής που θα λαμβάνει η πρώην ηθοποιός. Η ασφάλεια στην Αφρική, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η προστασία δεδομένων και η ανάκαμψη της ευρωζώνης, θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας αργότερα σήμερα στο Παρίσι.

Είναι το πρώτο από τα κοινά «υπουργικά συμβούλια» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που γίνεται μετά την άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου. Διπλή βομβιστική επίθεση, όπως φαίνεται με οχήματα που είχαν παδευτεί με εκρηκτικά, έπληξε τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στα οποία είναι ισχυρός ο έλεγχος της Χεζμπολάχ. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, με την έκρηξη να έπληξε σημείο κοντά σε ιρανικό πολιτιστικό κέντρο -που είχε γίνει και πρόσφατα στόχος επίθεσης.

Και ξαφνικά η κυβέρνηση της Αργεντινής μοιάζει να υλοποιεί όλα όσα κατηγορηματικά απέρριπτε τα τελευταία δέκα χρόνια στα θέματα της οικονομίας: νέος δείκτης για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ριζικά μέτρα για να αποφευχθεί η νομισματική σπέκουλα, διαπραγματεύσεις με τη Λέσχη του Παρισιού για το υπόλοιπο χρέος της. Τι συνέβη ξαφνικά; Η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, ώστε να επιστρέψουν οι επενδυτές και τα δολάρια.

Στους τέσσερις αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την εξαιρετικά τεταμένη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ, την ώρα που η πίεση στην πρωθυπουργό Σιναουάτρα ενισχύεται: Η πρωθυπουργός μπήκε στο στόχαστρο έρευνας της επιτροπής καταπολέμησης διαφθοράς σχετικά με αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγροτικών επιχορηγήσεων.

Οικονομία: Διευκρινίσεις για την υποβολή της οριστικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, τη δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και τη δήλωση εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και οδηγίες για την απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών εμπεριέχει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Στην κερδοφορία επέστρεψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, η οποία ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2013. Συγκεκριμένα, σημείωσε κέρδη 612 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, έναντι ζημιών 3,98 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Αθλητισμός: Η Μπαρτσελόνα πήρε μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Champions League αφού επικράτησε με 0-2 στο Μάντσεστερ της τοπικής Σίτι με γκολ που σημείωσαν ο Μέσι (πέν. 54') και ο Άλβες (90'), ενώ οι γηπεδούχοι αγωνίστηκαν με δέκα από το 53' λόγω αποβολής του Ντεμικέλις. Στη Γερμανία η Παρί Σεν Ζερμέν μετέτρεψε σε περίπατο το πρώτο ματς με την Μπάγερ Λεβερκούζεν και αφού προηγήθηκε με 0-3 στο ημίχρονο, έφυγε νικήτρια με 0-4 από το «Μπάι Αρίνα» και μόνο με θαύμα θα μείνει εκτός προημιτελικής φάσης.

Ενημέρωση στις Εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά από την Τρίτη έως την Παρασκευή η FIFA στη Φλοριανάπολις, μια πόλη στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας. Η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας βρίσκεται από την Τρίτη στη Φλοριανόπολις. Την αποτελούν ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Φερνάντο Σάντος, ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, Τάκης Φύσσας, και ο διευθυντής μάρκετινγκ της ΕΠΟ, Γιάννης Φαρφαρέλλης.

Χωρίς προβλήματα και σε φουλ ρυθμούς προπονήθηκε την Τρίτη ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του Ατρομήτου, Γιώργου Παράσχου για το ματς με την Ξάνθη στο Περιστέρι για την 26η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Παράλληλα ασκήσεις φυσικής κατάστασης έκανε ο Τάσος Καραμάνος που την Τετάρτη θα μπει κανονικά στην προπόνηση με τους συμπαίκτες του και επίσης υπολογίζεται για το ματς με τους ακρίτες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1945: Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1978: Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου Αιγύπτιοι κομάντος επιχειρούν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών να σώσουν 12 ομοεθνείς τους που κρατούνται όμηροι από Άραβες τρομοκράτες μέσα σε αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1473: Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος.

1940: Smokey Robinson, σημαντικός soul τραγουδιστής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1962: Γιώργος Παπανικολάου, γιατρός και ερευνητής. Εφευρέτης του γνωστού «Τεστ Παπ».




Δεν υπάρχουν σχόλια: