17 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Λαϊκή Αναρχική Δράση» αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εμπρησμό μέσα σε έξι μήνες 60 ΑΤΜ που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η οργάνωση έστειλε σχετική προκήρυξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι 200 από τους 263 εργαζόμενους. Αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών με αφορμή την παράδοση των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά με τον Αδ.Γεωργιάδη να δηλώνει:

«Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν». Σφοδρή επίθεση εναντίον εκείνων που μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα επικρίνουν την πολιτική της διετίας 2010-11, «επιχειρώντας να αποδώσουν όλα τα δεινά στη συγκεκριμένη διετία για να εμφανιστούν, οι ίδιοι, άμωμοι και άσπιλοι ενόψει εκλογών», εξαπολύει, με σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου, σε θέματα Τύπου, Γιώργος Ελενόπουλος. «Ναι, θα είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ» δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, μετά τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στα Νέα, όπου δεν απέκλειε τις υποψηφιότητες του ίδιου, όπως και του Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Κόσμος: Αναίμακτη κατάληξη είχε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των αιθιοπικών αερογραμμών που οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο της Γενεύης: Ένας αεροπειρατής τέθηκε υπό κράτηση ενώ επιβάτες και πλήρωμα είναι ασφαλείς. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Αντίς Αμπέμπα με προορισμό τη Ρώμη και σταμάτησε ενδιάμεσα στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου εκτιμάται ότι ανέβηκε ο δράστης. Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνει ο ιταλός πρόεδρος στον 39χρονο αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ενώ οι διεργασίες με την NCd για την στελέχωση του επόμενου υπουργικό σχήματος συνεχίζονται. «Ανατρέποντας» τον Ενρίκο Λέτα, επίσης του PD, ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Φλωρεντίας Μ.Ρέντσι γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας και ο τρίτος κατά σειρά μη εκλεγμένος.

Την έξοδο έδειξε η κυβέρνηση του Μαδούρο σε τρεις αμερικανούς διπλωμάτες, αντιδρώντας σε «συστάσεις» από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που θεώρησε παρέμβαση. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι τρεις διπλωμάτες είχαν προσπαθήσει να παρεισφρύσουν σε πανεπιστήμια της χώρας, φοιτητικές ομάδες από τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί ο Λεοπόλδο Λόπες, σε αντιδιαδήλωση ο Μαδούρο. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Παρασκευή στην Ιαπωνία εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονόπτωσης που έπληξε τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο τοπικός τύπος. Εκατοντάδες αποκλείστηκαν από το χιόνι ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα στις εθνικές οδούς. Ο στρατός του Νεπάλ κατάφερε να εντοπίσει τα συντρίμια του αεροσκάφους της Nepal Airlines, το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ την Κυριακή, ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 18 άτομα, είναι νεκροί.

Οικονομία: Σε επτά σημεία που πρέπει να ενταχθούν στις προτεραιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, ώστε να ενισχυθεί άμεσα και ουσιαστικά η νεανική επιχειρηματικότητα αναφέρεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την ύφεση είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας και η αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας αντί της επιχειρηματικότητας ανάγκης.

Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων παρουσιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκατάστασης, ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, περιβαλλοντικών αδειών κλπ. Εύσημα στην Ελλάδα για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων δίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM. «Δεν περιμένουμε εκπλήξεις στα τεστ αντοχής των τραπεζών στις χώρες σε προγράμματα».

Αθλητισμός: Με γκολ του Μπραντάο στο 90' η Σεντ Ετιέν αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της με τη Μαρσέιγ, για την 25η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, κατάφερε να πάρει τον ένα βαθμό και να μην επιτρέψει στην ομάδα της Μασσαλίας να την προσπεράσει στο βαθμολογικό πίνακα. Η Λιόν δεν δυσκολεύτηκε να λυγίσει την αντίσταση της Αζαξιό και να πάρει τη νίκη με 3-1, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο ημίωρο, η Ρεάλ Μαδρίτης «καθάρισε» το εκτός έδρας ματς με την Χετάφε και παραμένει στην κορυφή μαζί με τη Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» επικράτησε εύκολα 3-0, απόντος του τιμωρημένου Κριστιάνο Ρονάλντο, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Primera Division.

Εκτός... προγράμματος ήττα γνώρισε η Μπιλμπάο μέσα στο «Σαν Μαμές» από την Εσπανιόλ (2-1) κι έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει... για τα καλά απ’ την πέμπτη Βιγιαρεάλ. Ισόβαθμες παρέμειναν Σεβίλη και Βαλένθια στην Ανδαλουσία, μετά τη μεταξύ τους «λευκή» ισοπαλία. Ακόμα μια νίκη για τη Γιουβέντους, που ξεπέρασε εύκολα (3-1) το εμπόδιο της Κιέβο και παραμένει στην κορυφή με διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της για την 24η αγωνιστική του Campionato. Άνετη νίκη με 3-0 πέτυχε η Ρόμα στο «Ολίμπικο» επί της Σαμπντόρια. Ο Ματία Ντέστρο άνοιξε το σκορ στο 44', ενώ πέτυχε και δεύτερο προσωπικό γκολ στο 56'. Ενδιάμεσα (54'), τη μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενούμενων είχε στείλει ο Μίραλεμ Πιάνιτς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1982: Ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα καθιερώνεται ως ισότιμος με τον θρησκευτικό.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1963: Michael Jordan, Αμερικανός μπασκετμπολίστας που η φράση «από άλλον πλανήτη» μοιάζει να είναι φτιαγμένη για εκείνον και μόνο. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στους Chicago Bulls με τους οποίους έγραψε ιστορία φορώντας το νούμερο 23 ενώ στην σύντομη επιστροφή στην ενεργό μπασκετική δράση φόρεσε το 45.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1982: Thelonious Monk, πιανίστας και συνθέτης της τζαζ αμερικανικής καταγωγής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: