07 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ για την Αττική, Θανάσης Παφίλης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Παφίλης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τόσες κωλοτούμπες που ζαλιζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά. Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ την Παρασκευή, ημέρα που συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων για τη διαθεσιμότητα. Παράλληλα αυτοκινητοπομπές από την Αλεξανδρούπολη και τη νότια Ελλάδα με προορισμό την Αθήνα ξεκινούν στις 13 Φεβρουαρίου οι σχολικοί φύλακες. Ένας ακόμα μετασεισμός 4,1 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» γέμισε και την προηγούμενη νύχτα με σεισμοπαθείς που δεν έχουν πού να μείνουν, ενώ οι σκηνές του Στρατού, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν και δάπεδα, δεν προτιμούνται από τους πολίτες.

Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποιεί στις 17:00 σήμερα, Παρασκευή, η αφγανική κοινότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι. Χωρίζουν, τελικά, οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Θ.Καρυπίδη. Παρά την κατά πλειοψηφία απόφαση του περιφερειακού οργάνου του κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα και τη δήλωση του ιδίου ότι θα κατέλθει υποψήφιος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή, την απόσυρση της στήριξή του στο πρόσωπο του Θ.Καρυπίδη.

Κόσμος: Σεισμός 6,7 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή ανοιχτά του αρχιπελάγους Βανουάτου, σύμφωνα με την αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS). Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 101 χιλιόμετρα. Δεν αναμένεται να προκαλέσει τσουνάμι. Να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας θα καλέσει τους πολίτες της Σκωτίας ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. «Θέλουμε να μείνετε» θα πει ο Κάμερον σε ομιλία του στο Λονδίνο, ενώ θα προειδοποιήσει τους υποστηρικτές της Ένωσης (με το Ηνωμένο Βασίλειο) να μην εκδηλώσουν αισθήματα «αυταρέσκειας». Πολιτικό «τέχνασμα» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον τρόπο που έχει επιλέξει να εμφανίζεται στις Συνόδους Κορυφής ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνοντας «πολύ σκληρός» ή σαν να «βαριέται», τονίζοντας ότι ο Πούτιν το κάνει για την ενίσχυση της εικόνας του στο εσωτερικό της χώρας του.

Εκατοντάδες άτομα στο Ρίο ντε Ζανέιρο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα μέλη του κινήματος passelibre (το αντίστοιχο Δεν Πληρώνω της Βραζιλίας) κατέλαβαν, μάλιστα, τον κεντρικό σταθμό των τρένων και των λεωφορείων. Τραυματίστηκε ένας καμεραμάν, καθώς και αρκετοί επιβάτες που βρέθηκαν στο σταθμό την ώρα των συγκρούσεων.Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εξουδετέρωσε βόμβα 900 κιλών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βόμβα είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί στην πόλη. Οι Αρχές απομάκρυναν περισσότερα από 2.200 άτομα από την περιοχή.

Οικονομία: Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία, οι εξαγωγές το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 0,9%. Μείωση κατά 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές της Γερμανίας το Δεκέμβριο. Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 18,5 δισ. ευρώ.Αποστάσεις από συγκεκριμένες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά πρόστιμα έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η προτροπή του «δώστε ότι έχετε» δεν συνεπάγεται πως δεν θα παρθούν κατά περίπτωση μέτρα κατά φοροοφειλετών. Σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Διαταγής Διατήρησης Λογαριασμού, η οποία θα επιτρέπει την πανευρωπαϊκή δέσμευση καταθέσεων οφειλετών, ήλθε η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αθλητισμός: O Ρομπέρτο δεν δυσκολεύτηκε να πει το «ναι» στον Ολυμπιακό καθώς όπως τόνισε στην ομάδα του Πειραιά βρήκε το λιμάνι του γιατί τον αγαπούν και τον πιστεύουν. «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για εμένα. Εδώ και πολύ καιρό σκεφτόμασταν αυτήν την πιθανότητα, να παραμείνω στον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο, αλλά δεν περίμενα ότι θα ανακοινωνόταν από τα μεγάφωνα» είπε ο Ισπανός. Ο Νεμάνια Βίντιτς θα αποτελέσει το καλοκαίρι παρελθόν από το δυναμικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Σέρβος διεθνής αμυντικός. Μετά από οκτώ χρόνια επιτυχιών με τους «κόκκινους διαβόλους» ο 32χρονος Βίντιτς ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να φύγει από το «Ολντ Τράφορντ».

Το καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιο του, ο Βίντιτς τόνισε ότι θα φύγει από τη Μάντσεστερ. Από το 2006 πανηγύρισε 15 συνολικά τίτλους εκ των οποίων πέντε πρωταθλήματα και φυσικά ένα Τσάμπιονς Λιγκ, το 2008 στον τελικό με την Τσέλσι. Σε τροχαίο δυστύχημα ενεπλάκη ο Χρήστος Πανόπουλος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς. Σύμφωνα με το xanthipress.gr, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη παρέσυρε με το αυτοκίνητό του δύο άνδρες που προσπαθούσαν να διασχίσουν την Εγνατία οδό, κοντά στα διόδια του Ιάσμου καθώς πήγαινε προς την Αλεξανδρούπολη. Ο κ.Πανόπουλος στην προσπάθειά του να τους αποφύγει, τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1964: Οι Beatles πατάνε για πρώτη φορά το πόδι τους σε αμερικανικό έδαφος. Χιλιάδες θαυμαστών τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Αυτή η ημέρα σημαίνει και την απαρχή της κατάκτησης και της άλλης όχθης του Ατλαντικού για τα «σκαθάρια».

1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση, κεντρική επιτροπή της οποίας παραδίδει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 συναπτά έτη. 

2008: Εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1812: Κάρολος Ντίκενς, Άγγλος συγγραφέας μυθιστορημάτων.






Δεν υπάρχουν σχόλια: