15 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε στις 9:31 το πρωί, με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Ανοιχτό αφήνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στελέχη που είχαν προσεγγίσει τους 58, όπως οι Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος. Όσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει πως η συναίνεση του κόμματός του στη στήριξη του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προσώπου βρίσκεται σε συνάρτηση με την ασκούμενη πολιτική.

Σε λανθασμένους χειρισμούς της πλειοψηφίας αποδίδει ο Μ.Γλέζος τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη. Το ιστορικό στέλεχος επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποβλέπουν σε έξοδο από την ΕΕ, ενώ θεωρεί αναγκαία την πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Στο σταθμό «Εθνική Άμυνα» θα τερματίζουν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι συρμοί του μετρό στη γραμμή 3, λόγω τεχνικών εργασιών για την εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία εξοπλισμού βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Με εντολή του πρωθυπουργού ξεμπλοκάρουν τα έργα στον Φαληρικό όρμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν το συντομότερο τα φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης του φαληρικού όρμο, τα οποία είχαν «βαλτώσει».

Κόσμος: Ίσως και να πρόκειται για τη συντομότερη σε διάρκεια πολιτική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας: ο Λέτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρέντσι (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ξεκίνησαν άμεσα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα. Συμβολική εκδίκηση για τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιστρέφει στο Κυρηνάλιο για τις διαβουλεύσεις. Υπέκυψε ο αστυνομικός, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε βομβιστική επίθεση στο Μπαχρέιν την τρίτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά της σουνιτικής δυναστείας αλ Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα. Οι Αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση τρομοκρατική.

Νέες διαδηλώσεις - αυτή τη φορά με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των προηγούμενων ημερών - πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας με την Αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τις διαλύσει. «Δεν θα επιτρέψω σε τέσσερις τρελούς να κλείνουν τους δρόμους» δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν το Σάββατο. Τρία αεροδρόμια της Ινδονησίας επαναλειτούργησαν το Σάββατο ενώ άλλα τέσσερα παραμένουν κλειστά, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Νέα ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 850. Εκατοντάδες αεροπορικά δρομολόγια ακυρώθηκαν και πολλά τρένα έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους ειδικά στο δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οικονομία: Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της ΕΕ στη Σύνοδο της Ομάδα των Είκοσι (G20) που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Φεβρουαρίου) στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s διατήρησε την Παρασκευή το ιταλικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Baa2, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας από αρνητικές σε σταθερές.

Τους όρους παραχώρησης, δημόσιων υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας καθορίζει, μεταξύ άλλων, σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις θα παραχωρούνται με απευθείας μίσθωση, με μίσθωση κατόπιν δημοπρασίας, αλλά και χωρίς αντάλλαγμα.

Αθλητισμός: Δύο πολύ σπουδαία ντέρμπι διεξάγονται το Σαββατοκύριακο στη φάση των «16» του Κυπέλλου Αγγλίας. Το Σάββατο (19:15) η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Τσέλσι και την Κυριακή (18:00) η Άρσεναλ φιλοξενεί τη Λίβερπουλ. Ο Μάριο Μπαλοτέλι «λύτρωσε» τη Μίλαν, καθώς τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη χάρισε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Μπολόνια για το Campionato. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Primera εντοπίζεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία φιλοξενεί τη Βαγιαδολίδ. Ολοταχώς προς την κατάκτηση της Bundesliga οδεύει η Μπάγερν Μονάχου, που στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής φιλοξενεί την Φράιμπουργκ στην «Αλιάνζ» Αρίνα. Ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν κερδίζοντας 3-0 τη Βαλανσιέν. Με τις αναμετρήσεις της 25ης αγωνιστικής συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Το Σάββατο, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου, υποδεχόμενος τον Πλατανιά (19:30) στο Φάληρο.

Λίγο νωρίτερα, ο εντυπωσιακά φορμαρισμένος Ατρόμητος αντιμετωπίζει τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά (17:15) και με νίκη θα προσπεράσει έστω και με αγώνα περισσότερο τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση. Η πρώτη σέντρα θα γίνει στα Πηγάδια με ένα ντέρμπι από την περιφέρεια μεταξύ της Ξάνθης και της Καλλονής (15:00). Μία απρόσμενη εξέλιξη έκρυβε η Παρασκευή για τον... Κώστα Μήτρογλου και όλους τους συμπαίκτες του στη Φούλαμ! Συγκεκριμένα, ο σύλλογος ανακοίνωσε το βράδυ την ξαφνική αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Γερμανό, Φέλιξ Μάγκατ στη θέση του Ρενέ Μοϊλεστέιν!


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

399 π.Χ: Επικυρώνεται η καταδίκη του Σωκράτη εξαιτίας των «καινών δαιμονίων» που εισήγαγε στην πολιτεία των Αθηναίων. Έτσι, καταδικάστηκε να πιει το κώνειο.

1936: Απίστευτο κι όμως αληθινό: ανακοινώνεται δια στόματος Αδόλφου Χίτλερ η δημιουργία του «λαϊκού αυτοκινήτου». Ο Σκαραβαίος της “Volkswagen”.

1999: Συλλαμβάνεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στην Τουρκία όπου φυλακίστηκε και καταδικάστηκε.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

54: Νέρωνας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1564: Galileo Galilei, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός ο οποίος αναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί - τότε αβάσταχτα πρωτοπόρο - την ηλιοκεντρική θεωρία που ο ίδιος εισήγαγε.

1835: Δημήτριος Βικέλας, ποιητής και πεζογράφος. Πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1965: Nat King Cole, τραγουδιστής αμερικανικής καταγωγής.

1981: Mike Bloomfield, λευκός μπλουζίστας αμερικανικής καταγωγής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: