24 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ακόμη τέσσερις κατηγορούμενοι βρίσκονται τη Δευτέρα ενώπιον του 7ου ανακριτή Πειραιά, προκειμένου να απολογηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Την ίδια ώρα, στον Κορυδαλλό μεταφέρονται όσοι εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν προφυλακιστέοι - μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποιούν φορείς και συλλογικότητες το πρωί της Δευτέρας. Την ίδια ώρα, 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας να πάρουν άμεσα μέτρα.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα, Δευτέρα, οι οκτώ συλληφθέντες στα διόδια της Πάχης Μεγάρων, όπου μια ομάδα περίπου 200 πολιτών της περιοχής πραγματοποίησαν την Κυριακή κινητοποίηση κατά της λειτουργίας των διοδίων. Η υπόθεση της ΜΚΟ για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τον τρόπο που δρούσαν εκαντάδες τέτοιες Οργανώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αστυνομία και ΣΔΟΕ έχουν στρέψει την έρευνά τους σε τουλάχιστον οκτώ ΜΚΟ που φέρονται να έχουν καρπωθεί εκατομμύρια.

Τη θέση ότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, με στόχο να εξαντλήσει την τετραετία διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου το πρωί της Δευτέρας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας «τώρα που η έξοδος από την κρίση είναι κοντά», ενώ την ίδια ώρα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι «δεν θα διστάσει να προκαλέσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη».

Κόσμος: Μέσα σε ένα 48ωρο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει γίνει από πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητούμενος: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του, ενώ θεωρείται ότι βρισκόταν, επιβεβαιωμένα, στην Κριμαία τις τελευταίες ώρες. Ο τέως πρόεδρος είναι άφαντος από το Σάββατο, οπότε και το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε, ενώ το Κίεβο καλείται να καταλήξει σε μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη. 

Στην τριχοτομημένη Γερουσία δοκιμάζεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, όπου θα πρέπει να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του σώματος πριν περάσει στη Βουλή. Η Ρώμη περιμένει αφ' ενός τις προθέσεις του για την οικονομία και αφ' ετέρου το εάν θα υπάρξουν αντάρτες γερουσιαστές από το κόμμα του, το PD.

Η μουσικός Άλις Χέρτς-Ζόμμερ, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1903 και θεωρείται η γηραιότερη που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στο Λονδίνο στην ηλικία των 110 ετών. Η Ζόμμερ, μέλος της «διπλά καταραμένης» γερμανόφωνης εβραϊκής κοινότητας της Πράγας, είχε χάσει όλη την οικογένειά της πλην του γιου της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Βρετανία δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει σε πρόγραμμα του ΔΝΤ για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ προτείνουν στο Κίεβο να ξεκινήσει σύντομα, «μόλις υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση», να ξεκινήσι συνομιλίες με το Ταμείο. 

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακάλεσε το Ρώσο πρέσβη από το Κίεβο για διαβουλεύσεις. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, την ώρα που η επόμενη δόση του ρωσικού πακέτου των 15 δισ. δολαρίων έχει μπει στον πάγο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστη περιοχή της Μπανγκόκ. Η βόμβα εξερράγη κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκηνώσεις διαδηλωτών που έχουν απομείνει.

Οικονομία: Σχεδόν δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σήμερα, η γαλλική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από το τέλμα. Κίνδυνο επέκτασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες, παρά την ηρεμία στις αγορές, διακρίνει σε μελέτη του το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEP και διαπιστώνει μείωση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. 

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012 αναρριχήθηκε το Φεβρουάριο ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, ξεπερνώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 111,3 μονάδες το Φεβρουάριο, από 110,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης Ifo είχε ανέλθει σε 109,5. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης το Φεβρουάριο θα σημείωνε μικρή διόρθωση στις 110,5 μονάδες, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αθλητισμός: Ο παίκτης που θα καλύψει το αριστερό άκρο της επίθεσης αποτελεί το μοναδικό δίλημμα του Μίτσελ εν όψει του αγώνα της Τρίτης (25/2) με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Independent, όπου υποσχέθηκε δύσκολες βραδιές στην αγγλική ομάδα, ενώ μίλησε για τον Μάτα, τον οποίο είχε αναδείξει στο πέρασμα από τον πάγκο της Ρεάλ Β’, αλλά και για τους άλλους τωρινούς αστέρες που είχαν περάσει τότε από τα χέρια του. Επιπλέον έχρισε φαβορί για την κατάκτηση του Champions League την Ρεάλ Μαδρίτης. 

Μέχρι την Τετάρτη όπως τουλάχιστον ο δίος αναέφερε θα έχει δώσει την απαντησή του στον πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γιώργος Σαρρής, ο Φερνάντο Σάντος, αναφορικά με την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Με πολύ κόπο η Παρί Σεν Ζερμέν πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Τουλούζ (4-2) και διατήρησε τη διαφορά των πέντε βαθμών από τη δεύτερη Μονακό, μετά την 26η αγωνιστική του Championnat. 

Για τους πρωταθλητές και πρωτοπόρους του Championnat ο Ιμπραΐμοβιτς πέτυχε χατ-τρικ, σκοράροντας δύο φορές με πέναλτι (32΄ και 88΄) και άλλη μία στο 68΄, ενώ το άλλο γκολ σημείωσε ο Λαβέτσι στο 56΄. Και τα δύο τέρματα των γηπεδούχων πέτυχε ο Μπεν Γεντέρ (44΄ και 72΄)


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1821:Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

1946: Ο Juan Peron εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής.

1981: 6,6 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες νήσους με 14 θύματα.

1981: Ο πρίγκιπας Κάρολος αρραβωνιάζεται την Λαίδη Diana.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1955: Alen Prost, Γάλλος πιλότος της F1.

1955: Steven Paul Jobs, επιχειρηματίας αμερικανικής καταγωγής και συνιδρυτής της Apple computers.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1815: Robert Fulton, ναυπηγός αγγλικής καταγωγής και εφευρέτης του πρώτου υποβρυχίου.

1990: Malcolm Forbes, Αμερικανός εκδότης.

 1993: Bobby Moore, Άγγλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: