03 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Δυο εναλλακτικά σχέδια για να καλυφθεί η «τρύπα» που θα προκύψει από τις επιστροφές για τα ειδικά μισθολόγια, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, εξετάζονται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μελετάται η καταβολή αναδρομικών σε βάθος 10ετίας ή περικοπή μισθών για να υπάρξει συμψηφισμός αν τα ποσά είναι μεγάλα.

Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες των κομμάτων για τις υποψηφιότητες εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και για το δήμο Αθηναίων από πλευράς ΝΔ ακούγονται τα ονόματα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου και του πρώην δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, ο βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιαφερόταν να δώσει τη μάχη της Αθήνας.

Στη σύλληψη 14 γυναικών που εργάζονταν χωρίς άδεια ως αποκλειστικές νοσοκόμες προχώρησε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μετά από έφοδο που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το βράδυ του Σαββάτου. Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε το φαινόμενο ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ηλίας Σιώρας, ενώ κατήγγειλε την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τις γυναίκες αυτές.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίσουν την καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασης των προβλημάτων με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται στο νησί μετά το νέο σεισμό των 5,7 βαθμών. Το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε και το σχέδιο «Δευκαλίων». Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης.

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα στο θέμα του κοινού μετώπου της Κεντροαριστεράς εν όψει ευρωεκλογών. Οι «58» προγραμματίζουν νέα εκδήλωση στον Πειραιά με ομιλητή τον Ανδρ. Παπαδόπουλο, ο Ανδρ. Λοβέρδος αποφασίζει για συνεργασία με το εγχείρημα της ελληνικής «Ελιάς», ενώ και στελέχη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να βλέπουν θετικά την όλη προσπάθεια. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές Βενιζέλου στις Βρυξέλλες.

Κόσμος: Κατάσταση ομηρίας σε σχολείο σε περίχωρα της Μόσχας: Ένοπλος πήρε αρχικά ομήρους 20 μαθητές του σχολείου, έχοντας νωρίτερα ανοίξει πυρ και σκοτώσει, σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον έναν αστυνομικό και έναν δάσκαλο. Επικαλούμενα την τελευταία επίσημη ενημέρωση, τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης -ενδεχομένως πατέρας μαθητή- έχει «εξουδετερωθεί». O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι η εξόντωση των Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς ήταν «μια φρικτή τραγωδία που ποτέ δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Αντίθετο στις αρχές της ελευθεριακής δημοκρατίας και εθνικιστικό με έντονα ισλαμιστικά στοιχεία φέρεται να θεωρούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές του κίνημα του τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν -που, όπως σε κάθε χώρα με ισχυρή κοινότητα τούρκων μεταναστών, έχει παρουσία και στη Γερμανία.

Το κίνημα έχει έρεθει σε ολομέτωπη ρήξη με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη το Βερολίνο.Το κυβερνών στρατόπεδο της δεξιάς στην Κόστα Ρίκα απειλεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, που ξεπέρασε -έστω και οριακά- τον Τζόνι Αράγια στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Σολίς εμφανίζεται στο 30,2% και ο Αράγια στο 30,1%, με τη χώρα να ετοιμάζεται για τον νέο γύρο που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο.

Στα καθήκοντά του επιστρέφει τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς μετά την αναρρωτική άδεια τεσσάρων ημερών για να βρει ένα Κίεβο διχασμένο όσο ποτέ τους τελευταίους μήνες και τις επιλογές του να έχουν περιοριστεί επικίνδυνα. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες γνωστοποιούν πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμο πακέτο οικονομικής στήριξης που σκοπεύουν να προσφέρουν στην Ουκρανία για τη μεταβατική περίοδο «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Οικονομία:Σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009 πέρασε η ελληνική μεταποίηση τον Ιανουάριο του 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην ελληνική μεταποίηση της εταιρείας ερευνών Markit. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών αναρριχήθηκε τον Ιανουάριο στις 51,2 μονάδες από 49,6 το Δεκέμβριο.

Τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της Κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ο οποίος είχε προαναγγείλει θετικές εκπλήξεις που θα διευκόλυναν τις συζητήσεις με την τρόικα. Aνοδικές τάσεις επικρατούν τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.190,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,15%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,83 εκατ. ευρώ.Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, 10 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι φορολογούμενοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα που κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτούν εισόδημα στην αλλοδαπή, ώστε να μην φορολογούνται πρόσθετα παρέσχε με εγκύκλιό του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης.

Αθλητισμός: Η Μαρσέιγ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά η Τουλούζ είχε απαντήσεις και απέσπασε τον βαθμό στο «Βελοντρόμ» με 2-2 στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του Championnat. Αν και οι Μασσαλοί γνώριζαν ότι με νίκη θα πλησίαζαν την 3η Λιλ στο -3 εμφάνισαν την γνωστή αδυναμία τους στα στημένα και ενώ κρατούσαν την τύχη τους στα χέρια τους, τελικά οι «Βιολέ» ήλεγξαν τον ρυθμό και πήραν στο τέλος αυτό που ήθελαν.

Στα άλλα ματς της ημέρας, οι «βόμβες» είχαν σκάσει με τη Νις να επικρατεί 1-0 απέναντι στη Λιλ και τη Ρεν να ξεπερνάει το εμπόδιο της Λιόν με 2-0. Πλήγμα στην Παρί με τον Καβάνι που μένει έξω για τρεις εβδομάδες. Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν η μεγάλη κερδισμένη της 22ης αγωνιστικής στην Primera Division, καθώς εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Βαλένθια (2-3) και την ισοπαλία 1-1 της Ρεάλ στο «Σαν Μαμές» κόντρα στη Μπιλμπάο του Βαλβέρδε.

Οι «Ροχιμπλάνκος» απολαμβάνουν για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια (!) την μοναξιά της κορυφής, καθώς πήραν μια εύκολη νίκη με 4-0 κόντρα στη Σοσιεδάδ και έφτασαν τους 57 βαθμούς, την ώρα που η μισητή της αντίπαλος Ρεάλ πετούσε τη δική της ευκαιρία να προσπεράσει την «Μπάρτσα».

Μετά από εξαιρετική εμφάνιση, η Γιουβέντους επικράτησε εύκολα της Ιντερ με 3-1 στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Serie A. Ένας πρώην «παρτενοπέο» λάβωσε τη Νάπολι. Ο Χερμάν Ντένις πέτυχε δύο γκολ στο εντυπωσιακό 3-0 της Αταλάντα για την 22η αγωνιστική του Campionato και έβαλε σε... μπελάδες την πρώην ομάδα του η οποία αποχαιρετά οριστικά το όνειρο του τίτλου και επικεντρώνεται στη μάχη για μια θέση στο Champions League.

Στην πεντάδα της βαθμολογίας επανήλθε η Βερόνα που με βασικό τον Βαγγέλη Μόρα πέρασε με 2-1 από την έδρα της Σασουόλο. Διεκόπη μόλις στο 8ο λεπτό λόγω κακοκαιρίας ο αγώνας της Ρόμα με την Πάρμα στο "Ολύμπικο" και θα διεξαχθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στο μέλλον.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1908:Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό (ΠΑΟ).

1966:Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο “Luna 9” προσεδαφίζεται στην Σελήνη.

1970:Η ΕΟΚ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας, μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία στη χώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1971:Sarah Kane, σημαντική θεατρική συγγραφέας αγγλικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1989: John Cassavetes, ελληνικής καταγωγής και ιδιαιτέρως επηρεαστικός αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: