20 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Εκδήλωση για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα σημειώθηκε τη νύχτα στην Αττική. Άγνωστοι πυρπόλησαν στις 3:45 τα ξημερώματα, έξι οχήματα του ΟΤΕ, που ήταν σταθμευμένα σε χώρο στάθμευσης στην Πετρούπολη. Οι δράστες περιέλουσαν τα αυτοκίνητα με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Συνεχίζουν και τη φετινή Τσικνοπέμπτη οι κρεοπώλες της Βαρβακείου Αγοράς την παράδοση της δωρεάν προσφοράς κρέατος στους πολίτες. Τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας για 11.000 απομακρύνσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο στόχος των 4.000 του 2013 έχει σχεδόν κλείσει. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης στο Δημόσιο και προανήγγειλε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ για την επιλογή των γενικών διευθυντών και τμηματαρχών στο Δημόσιο.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών ενώσεων. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο αναμένεται να δώσει τη στήριξή του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κόσμος: Για ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στο Κίεβο μιλούν ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ το πρωί της Πέμπτης παρά την εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει πρόεδρος και αντιπολίτευση το προηγούμενο βράδυ. Σε υψηλούς τόνους, και με το κλίμα στο δρόμο να παραμένει εύφλεκτο, συνεχίζεται η αντιπαράθεση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με την αντιπολίτευση, παρά την παράδοση του Λεοπόλντο Λόπες της αντιπολίτευσης. «Είμαστε αντιμέτωποι με επίμονο πραξικόπημα» λέει ο Μαδούρο, που δεν αποκλείει κήρυξη κατάστασης έκτακτης στην περιφέρεια Τάτσιρα, «να παλέψουμε για να δείξουμε την έξοδο σε αυτήν την κυβέρνηση» λέει ο Λόπες σε μήνυμά του που είχε βιντεοσκοπηθεί για να μεταδοθεί μετά τη σύλληψή του. 

Ενώ μένει να δοκιμαστεί η παύση πυρός στην οποία συμφώνησαν πρόεδρος και αντιπολίτευση στην Ουκρανία, η ΕΕ ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει την στάση της απέναντι στην κρίση με ενδεχόμενη επιβολή «στοχευμένων», σε πρώτη φάση, κυρώσεων - χωρίς όμως να κλείσει η πόρτα διαλόγου. Πριν την έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας πηγαίνουν στο Κίεβο για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση πριν ενημερώσουν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Με τα πρώτα, μικρά μεν αλλά απαραίτητα, βήματα συνεχίζεται η διαβούλευση του Ιράν με τους Έξι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα των συνομιλιών και θα συναντηθούν εκ νέου το Μάρτιο στη Βιέννη.  Ο τρέχων γύρος συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα συνεχίζεται την Πέμπτη Υπό την απειλή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ και με τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι σε συνάντηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε επανέναρξη διαπραγματεύσεων.  Οι δυνάμεις καταστολής δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να επέμβουν εκ νέου κατά των διαδηλωτών. Στο Κίεβο την Πέμπτη οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας...

Οικονομία: Ο Δείκτης ΡΜΙ της HSBC για την Κίνα μειώθηκε το Φεβρουάριο στις 48,3 μονάδες, έναντι 49,5 μονάδων τον Ιανουάριο. Καθώς δε οι 50 μονάδες είναι το όριο μεταξύ επέκτασης και συρρίκνωσης τα στοιχεία δείχνουν πως η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με αυξημένους ρυθμούς. Τη μεταφορά σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού προβλέπει μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη με τίτλο:

«Αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις», το οποίο δόθηκε για δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εμπορευματικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς την Τσεχία, τα οποία και θα μεταφέρουν προϊόντα της Hewlett-Packard από το terminal της Cosco, στον Πειραιά.

Αθλητισμός: Προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Champions League πήραν η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου και η Ατλέτικο Μαδρίτης που επικράτησαν εκτός έδρας των αντιπάλων τους. Οι Βαυαροί επικράτησαν με 0-2 στο Λονδίνο της Άρσεναλ με γκολ του Κρος στο 54' και του Μίλερ στο 88', με τις δυο ομάδες να χάνουν από ένα πέναλτι και τους γηπεδούχους να παίζουν με δέκα από το 38' λόγω αποβολής του Σέζνι. Στο Μιλάνο, η Ατλέτικο νίκησε με 0-1 με κεφαλιά του Ντιέγκο Κόστα στο 84' «πάγωσε» το «Σαν Σίρο», με τη Μίλαν να έχει δύο δοκάρια στο ματς. Οι ρεβάνς των αγώνων θα γίνουν στις 11 Μαρτίου.

Νέο πλήγμα στον Ολυμπιακό με τον Νέλσον Βαλντές, ο οποίος υπέστη υποτροπή στον μυϊκό τραυματισμό από το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα. Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα χάσει το ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γ.Καραϊσκάκης» την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα των δυο ομάδων για τη φάση των «16» του Champions League. Έτσι, ο Μίτσελ ετοιμάζει Σαβιόλα και Ολαϊτάν για την επίθεση των Πειραιωτών.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος στους φίλους του ΠΑΟΚ εν όψει της πρώτης (Πέμπτη, 20/02, 20:00, ΑΝΤ1) αναμέτρησης για τη φάση των «32» του Europa League με τη Μπενφίκα, προχώρησε σε γραπτή δήλωση, όπου εστίασε στην κόσμια παρουσία όλων, καθώς όπως τονίζει θα υπάρχουν και οι υψηλοί επισκέπτες της UEFA, δηλαδή, ο πρόεδρος, Μισέλ Πλατινί. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του «Δικεφάλου», με τον Στέφενς, βέβαια να μην υπολογίζει στους Νάτχο, Μάαρτενς και Χούσεν, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς αγώνες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1822: Λαμβάνει χώρα η νικηφόρα – για τους Έλληνες – Ναυμαχία των Πατρών υπό τον Ανδρέα Μιαούλη.

1827: Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1925: Robert Altman, σημαντικός αλλά και άνισος Αμερικανός σκηνοθέτης.

1957: Ορφέας Περίδης, τραγουδοποιός.

1967: Kurt Cobain, Αμερικανός μουσικός και δημιουργός του εμβληματικού grunge Nirvana.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1960: Βασίλης Λογοθετίδης, ηθοποιός.

1993: Feruzzio Lambroghini, Ιταλός βιομήχανος και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων.






Δεν υπάρχουν σχόλια: