04 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πολιτικά διωκόμενος, ως στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δήλωσε ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου ο πρώην διοικητής του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης. Το τουρκικό δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο το ένταλμα σύλληψής του και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο η εισαγγελία εφετών ζήτησε τη συνέχιση της κράτησής του, βάσει δεύτερου εντάλματος που εκκρεμεί εις βάρος του. Ευρεία υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες ανακούφισης των δοκιμαζόμενων κατοίκων από τους ισχυρούς σεισμούς. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Κλειστά τα σχολεία για όσο διάστημα χρειαστεί» είπε ο υπουργός Παιδείας. Κατάλληλο κρίθηκε το λιμάνι του Αργοστολίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τυχόν ύπαρξη γενετικού υλικού αναμένουν οι Αρχές σε σχέση με τον οπλισμό που βρέθηκε στο κλεμμένο αυτοκίνητο-γιάφκα στο Παλαιό Φάληρο. Υπενθυμίζεται ότι ο εκτοξευτήρας που εντοπίστηκε στο Ι.Χ. είναι ίδιου τύπου με εκείνον που είχαν βρει οι Αρχές στο κρησφύγετο του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη. Αθώοι κρίθηκαν οι 8 από τους 14 διαδηλωτές που συνελήφθησαν το Σάββατο στη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου και οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο.

Σήμερα, Τρίτη, ενώπιον τακτικού ανακριτή οδηγείται ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που συνελήφθη, ενώ είχε τραυματιστεί στη διάρκεια των επεισοδίων. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 12:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είχε επιβληθεί από την γερμανίδα καγκελάριο, επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επειδή εκείνη «δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν». «Όταν οι αγορές έλεγαν ότι θα πτωχεύσουμε δεν είχα πού να πάω» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Κόσμος: Το ενδεχόμενο συνταγματικών αλλαγών, με επιστροφή σε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα, αναμένεται να συζητηθεί στην ουκρανική Βουλή ενώ η αντιπολίτευση ζητά εκτεταμένες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση. Για πλουτισμό σε βάρος του λαού κατηγορεί τον Γιανούκοβιτς ο Κλίτσκο, ενώ το περιβάλλον του προέδρου απομακρύνει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές. Τη στήριξη της Μέρκελ για τη θέση του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν φαίνεται να εξασφαλίζει ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται τέσσερις αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία διαδοχής, ο Γιούνκερ εξασφάλισε την υποστήριξη της Μέρκελ. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καταρτίζουν το πρόγραμμά τους για τις επικείμενες ευρωεκλογές και κινούνται στην κατεύθυνση όχι μόνο της απερίφραστης αντίθεσης στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (όπως μέχρι τώρα), αλλά αφαιρούν ακόμη και την αναφορά σε προνομιακή σχέση. Το προσχέδιο του προγράμματος είναι το «δώρο» με το οποίο CDU υποδέχεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη στο Βερολίνο. Προκαταρκτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν ξεκινά η κυβέρνηση της χώρας, με στόχο να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης διαλόγου».

Η πακιστανική κυβέρνηση προχωρά στο τραπέζι παρά την πρόσφατη έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων Έκρηξη έπληξε λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά με τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, σύμφωνα με τις αναφορές. Τρεις εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οικονομία: Τις ανησυχίες του για την διαπιστούμενη χαλάρωση στην οικονομική πολιτική εξέφρασε σήμερα Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, από το βήμα του συνεδρίου «Global Capital Forum 2014 με θέμα: «Ελλάδα: ένας σταθερός επενδυτικός προορισμός». Πτωτικά κινείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα τους συνεδρίασης τους Τρίτης, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 7,26%. Σε ακινησία τέθηκαν στο διάστημα 1η Νοεμβρίου 2013 – 13 Ιανουαρίου 2014 περίπου 135.000 αυτοκίνητα, λόγω τους αδυναμίας των κατόχων τους να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο πολυτελείας, αλλά ακόμη και τα ασφάλιστρα.

Αθλητισμός: H διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός συνεχίζει η προσπάθεια να ρυθμίσει τις οφειλές της μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να παρουσιαστεί έτοιμη εν όψει της διαδικασίας αδειοδότησης για τα πλέι οφ αλλά και τη συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι «πράσινοι» ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για την αποπληρωμή χρέους από τη χρήση του, που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Η εθνική ομάδα θα συμμετάσχει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΠΟ, στο διεθνές τουρνουά της Βορείου Αμερικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Με ρεσιτάλ προπονητικής ο Ζοζέ Μουρίνιο «κλείδωσε» την καλύτερη επίθεση της Premier League και η Τσέλσι νίκησε 1-0 τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ» στο ντέρμπι κορυφής που το βράδυ της Δευτέρας έριξε την αυλαίας της 24ης «στροφής». Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς με αριστερό σουτ έξω από την περιοχή στο 32', ενώ οι «μπλε» είχαν δοκάρια με τους Ετό (44') και Κέιχιλ (67') απέναντι σε μια ομάδα που μέχρι σήμερα δεν είχε την παραμικρή απώλεια στην έδρα της σε όλες τις διοργανώσεις στην Αγγλία, με 15 νίκες και 62-10 τέρματα!

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

362: Ο Ιουλιανός εδραιώνει επίσημα την ανεξιθρησκία σε όλο το εύρος της βυζαντινής επικράτειας.

1945: Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας η οποία και θα καθορίσει το μέλλον του μεταπολεμικού κόσμου.

1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, με την πρόφαση πως είχαν υψώσει την ελληνική «γαλανόλευκη» σημαία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1940: George Romero, Αμερικανός σκηνοθέτης-βασιλιάς των b-movies εξπέρ στις ταινίες με ζόμπι.

1948: Alice Cooper, διάσημος Αμερικανός rocker που έπαιξε «διαβολικά» με την εικόνα του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1843: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της ελληνικής επανάστασης.

1991: Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.

2001: Ιάνης Ξενάκης, επηρεαστικός συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: