13 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ομίχλη επικρατεί από τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Με μικρές καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στις αερομεταφορές.Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει ο Γιάννης Σγουρός εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο περιφερειάρχης άφησε αιχμές για τις δηλώσεις Παχατουρίδη, δηλώνοντας ότι εάν είναι υποψήφιος «θα κατέβω ως αυτό που είμαι» και «δεν πρόκειται να βάλω ταμπέλες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ΝΔ «με έχει τιμήσει με τη στάση της».

Με ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια αναφέρουν ότι η παραμόρφωση, σε ποσοστό 1%, της διαμέτρου στο κέλυφος του αεριοποιητή 32-R-003 της Μονάδας Θερμικής Πυρόλυσης του Διυλιστηρίου Ελευσίνας «δεν δημιουργεί κανέναν απολύτως κίνδυνο, ούτε για τους εργαζόμενους στο Διυλιστήριο, ούτε για τους κατοίκους των όμορων περιοχών».Οι συλλήψεις τεσσάρων Κούρδων στην περιοχή του Γκύζη, που κατηγορούνται για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, έγιναν με τη συνεργασία της ελληνικής ΕΥΠ, της τουρκικής ΜΙΤ και της αμερικανικής CIA, υποστηρίζει η τουρκική Hürriyet επικαλούμενη πηγές από την τουρκική πλευρά.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επιπλέον ότι παρόντες στις ανακρίσεις στην Αθήνα θα είναι και ξένοι αξιωματούχοι. Την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει από τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο νυν περιφερειάρχης είπε ότι επικοινώνησε με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον οποίο εξήγησε ότι ήταν λάθος να δεχθεί το χρίσμα, ενώ επιβεβαίωσε ότι του έγινε πρόταση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Κόσμος: Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοδυτική Βρετανία έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες έχουν κοπεί σε διάφορα τμήμα της χώρας ενώ μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος παραμένει κάτω από το νερό εξαιτίας της «οργής» του Τάμεση. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις βλέπουν πρόσκαιρο διάλειμμα την Πέμπτη αλλά επιστροφή των θυελλωδών ανέμων από την Παρασκευή. Πανικός ξέσπασε στους δρόμους του Καράκας μετά από αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο:

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τις κινητοποιήσεις να καταλήγουν σε συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι τη νύχτα. Σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο θύματα έχουν πυροβοληθεί. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν εκατέρωθεν την ευθύνη των βίαων επεισοδίων, με τον Μαδούρο να μιλά για «απόπειρα πραξικοπήματος». Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, το Αφγανιστάν προχώρησε στην απελευθέρωση 65 κρατουμένων που κατηγορούνταν για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ένταση με τις ΗΠΑ έχει φόντο τις βατλωμένες συνομιλίες για τη συμφωνία ασφάλειας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μπραζίλια προκειμένου να διαλύσουν πλήθος 15.000 και πλέον ακτημόνων αγροτών που επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι Aρχές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Το Κίνημα των Αγροτών Χωρίς Γη κλείνει αυτή την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης και πραγματοποιεί συνέδριο στη Μπραζίλια καταγγέλλοντας την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Διαδηλωτής έπεσε νεκρός στο Καράκας της Βενεζουέλας εν μέσω συμπλοκής που ακολούθησε αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Εικονολήπτης και φωτογράφος του Reuters ήταν αυτόπτες μάρτυρες στον πυροβολισμό του διαδηλωτή, ο οποίος ήταν υποστηρικτής της κυβέρνησης, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Οικονομία: Πτώση 76% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas στο τέταρτο τρίμηνο 2013. Διαμορφώθηκαν στα 127 εκατ. ευρώ, έναντι 519 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 959 εκατ. ευρώ, ωστόσο η τράπεζα ενέγραψε πρόβλεψη ύψους 1,1 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματά της, για την διευθέτηση νομικών εκκρεμοτήτων σχετικών με συναλλαγές οι οποίες θεωρούνται μη σύννομες στις ΗΠΑ. Διευκρινίσεις για τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων για το 2014 παρέχει με εγκύκλιό του ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των ημεδαπών ή αλλοδαπών τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, θα υποβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας έως τις 30 Μαΐου 2014. Το 65% των πιστώσεων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης έχουν ήδη εκταμιευθεί και καταβληθεί στους δικαιούχους.

Την Πέμπτη καταβλήθηκαν 19 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη τέταρτη δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης τα οποία εάν αθροιστούν με τα 98 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στους δικαιούχους, στα πλαίσια των τριών προηγούμενων δόσεων, ανεβάζουν στα 117 εκατ. ευρώ τις συνολικές καταβολές.

Αθλητισμός: Ραντεβού για τις 19 Απριλίου έδωσαν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, όπου και θα αναμετρηθούν στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Μετά την πρόκριση της «βασίλισσας» κόντρα στην μισητή της συμπολίτισσα Ατλέτικο, το βράδυ της Τετάρτης ήταν η σειρά της Μπαρτσελόνα να «σφραγίσει» το εισιτήριο, αποσπώντας την ισοπαλία 1-1 κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ μέσα στο «Ανοέτα».

Την πιο περιπετειώδη πρόκριση της βραδιάς πανηγύρισε η Μονακό στη φάση των «16» του Κυπέλλου Γαλλίας, καθώς χρειάστηκε τη διαδικασία της παράτασης για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Νις, την οποία και τελικά απέκλεισε χάρη στο γκολ του Μπερμπάτοφ στο 115', ο οποίος αποτελεί χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα του «Πριγκιπάτου» στη θέση του τραυματία Φαλκάο. Η Νάπολι νίκησε 3-0 τη Ρόμα στο «Σαν Πάολο» και προκρίθηκε στον τελικό του Coppa Italia, όπου θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα.

Μάλιστα, οι «παρτενοπέι» χρειάστηκε να φτάσουν στην ανατροπή της ήττας τους με 3-2 στη Ρώμη, έχοντας μάλιστα στην εξέδρα και τον Ντιέγκο Μαραντόνα που είδε τους Χοσέ Καγιεχόν στο 33', Γκονσάλο Ιγκουαΐν στο 48' και Ζορζίνιο στο 51'.

 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1894: Οι αδελφοί Lumiere κατασκευάζουν την «κινηματογραφική μηχανή» (σημερινή κάμερα), η οποία τότε λειτουργούσε και ως μηχανή λήψης αλλά και ως μηχανή προβολής.

1945: Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Δρέσδη με 135.000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1950: Peter Gabriel, Βρετανός rocker που υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Genesis.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883: Richard Wagner, Γερμανός μουσουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: