27 Φεβρουαρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Αναχωρεί από το λιμάνι του Αργοστολίου, μετά από ενάμιση μήνα, το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος» που φιλοξενούσε καθημερινά πάνω από 1.000 σεισμόπληκτους. Από το πρωί στελέχη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναζητούν λύση για τη στέγαση των ανθρώπων αυτών, καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει υποβάλει την έκθεσή της η 19μελής Ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Ολομέλεια. Το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε υποβληθεί αρχικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τον Μ.Γλέζο. Η αγωνία και ο φόβος έχουν κυριεύσει τους πάνω από 100.000 ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ουκρανία, καθώς η νεοναζιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δραματικά γεγονότα που βιώνει η χώρα. 

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο επιβεβαίωσε ότι θύμα επίθεσης έπεσε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ. Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και εν όψει του εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Στην Αθήνα βρίσκεται την Πέμπτη ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να έχει επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την ίδια ώρα στην Αγκυρα βρίσκεται για ανάλογες συναντήσεις ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αν.Μαυρογιάννης.

Κόσμος: Δήλωση που αποδίδουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στην οποία ο τέως πρόεδρος επιμένει πως είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της χώρας και ζητά από τη Ρωσία «να προστατεύσει την ασφάλειά του από τις πράξεις εξτρεμιστών». Οι ισορροπίες στην Κριμαία, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, ανησυχούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Το σημαντικότερο είναι να μην διασπαστεί η Ουκρανία» λέει το Βερολίνο, για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» μιλά η Πολωνία. Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις». 

Οι προθέσεις για μέτρα ακροδεξιού χαρακτήρα στο Κίεβο, ανάμεσά στα οποία η κατάργηση της αναγνώρισης μειονοτικών γλωσσών, η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος ή η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό. Εκτός από τη Ρωσία, την αντίθεσή του εξέφρασε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου αλλά και η Ουγγαρία. Θέατρο κλιμακούμενης έντασης γίνεται η Κριμαία: Ένοπλοι, πιθανότατα φιλορώσοι, κατέλαβαν τα κτίρια της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης. Σε συναγερμό η ουκρανική αστυνομία, με το Κίεβο να προειδοποιεί πως κινητικότητα στη ρωσική ναυτική βάση θα εκληφθεί ως «πράξη επίθεσης». 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους· η ΕΕ παρακολουθεί με ανησυχία και το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Ρωσία να μην κλιμακώσει· ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για εμφάνιση του Γιανουκόβιτς που ζητά προστασία. Στην ιταλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται την Παρασκευή η συνδιάσκεψη γγ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το Σάββατο θα γίνει το εκλογικό συνέδριο, όπου θα ανακηρυχθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν.

Οικονομία: Στο 5% επί του καθαρού ναύλου ανά επιβάτη στα υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα καθορίστηκε το ποσό που θα εισπράττεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπoγράφηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Υποδομών, Μ.Παπαδόπουλο. Με την ΚΥΑ καθορίζονται και ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες των τελών λειτουργίας υδατοδρομίων σε όλη την επικράτεια. Διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων λιμανιών με τον τρόπο που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ιδιωτικό μονοπώλιο. 

Προκρίνει, δε, την αξιοποίηση μέσω παραχωρήσεων σε πολλούς επενδυτές, μέθοδος που είναι συμβατή και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Καμπανάκι» για τον κίνδυνο επιδείνωσης του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους και αβεβαιότητες χτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, και υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Αθλητισμός: Ο Τάσος Σιδηρόπουλος ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι «αιωνίων» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που θα γίνει την Κυριακή στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης", για την 27η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Ο ρέφερι από το σύνδεσμο Δωδεκανήσου δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ στο παρελθόν αναμέτρηση των δύο μεγάλων αντιπάλων. Στο μεταξύ, ο Θανάσης Γιάχος από τη Χίο θα είναι ο διαιτητής στην αναμέτρηση του Εργοτέλη με τον ΠΑΟΚ. 

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής αναφορικά με την αρνητική απάντηση του Φερνάντο Σάντος στην ανανέωση του συμβολαίου του με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ύστερα από το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Σε συνεντευξή του ξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο διάδοχος του Πορτογάλου προπονητή θα είναι άξιος.Την ανατροπή ψάχνει σήμερα (22:05, ΑΝΤ1) ο ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ». Υστερα από το 0-1 της Μπενφίκα (με γκολ off side του Λίμα) στη Θεσαλονίκη, η ομάδα του Στέφενς πρέπει να σταματήσει το αήττητο που έχουν οι Πορτογάλοι εντός έδρας στην Ευρώπη, για να πάρει το εισιτήριο για τη συνέχεια του Europa League.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

380: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους.

1869: Εγκαινιάζεται ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς. Πρώτοι επιβάτες η βασίλισσα Όλγα και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1959: Θεμελιώνεται στην Αθήνα το ξενοδοχείο “Hilton”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

274: Μέγας Κωνσταντίνος, πρώην αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1950: Franco Moschino, Ιταλός μόδιστρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1943: Κωστής Παλαμάς, σημαντικός ποιητής.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: